Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jo labāk es pazīstu cilvēkus, jo interesantāki sanāk zīmējumi. Deivida Hoknija jaundarbi Londonā

Nacionālajā portretu galerijā Londonā ir atklāta izcilā 82 gadus vecā britu mākslinieka Deivida Hoknija zīmējumu izstāde. Tajā ir apkopoti 150 darbu, kas tapuši no 50. gadiem līdz mūsdienām

Zīmējumu galvenie varoņi ir šaurs mākslinieka tuvāko cilvēku un draugu loks – viņa māte Lora Hoknija, tekstilmāksliniece Sīlija Bērtvela, kurators Gregorijs Evanss un grafikas iespiedējs Moriss Peins –, kā arī viņš pats. Jaunākie portreti, kas radīti 2019. gadā Losandželosā un Normandijā, tiek eksponēti pirmo reizi. 

"Jo labāk es pazīstu cilvēkus, jo interesantāki sanāk zīmējumi," saka mākslinieks. Savus draugus viņš zīmējis vairāku gadu desmitu garumā. Jaunos darbus Deivids Hoknijs veidojis ar valriekstu krāsas tinti, kuru bija iecienījis Rembrants. Tā ļauj panākt līnijas nepārtrauktību. 

Deividam Hoknijam vienmēr ir paticis komunicēt caur zīmējumu: viņam tas nozīmē arī būt kopā ar saviem tuvākajiem cilvēkiem, turklāt – kad varoņi pozē zīmējumam, situācija ir daudz patīkamāka nekā tad, kad viņi pozē gleznotam portretam. Zīmējumiem Deivids Hoknijs izmanto zīmuli, pildspalvu, pasteļkrāsas, akvareļkrāsas, polaroīdu, kā arī iPhone un iPad lietotnes.

Zīmējumam allaž ir bijusi liela loma Deivida Hoknija daiļradē – šajā tehnikā viņš ir izmēģinājis idejas, kuras vēlāk attīstījis glezniecībā. Viņa zīmētajos portretos ir saskatāmi mākslinieka iedvesmas avoti – no Hansa Holbeina līdz Anrī Matisam. Darbos ir jūtama arī Žana Ogista Dominika Engra, Rembranta un Vinsenta van Goga ietekme. 80. gados viņš "zīmējis" ar Polaroid palīdzību, veidojot kubistiskas kompozīcijas kā veltījumu Pablo Pikaso, kuru Deivids Hoknijs uzskata par savu skolotāju. 

70. gadu sākumā viņš uzzīmēja savas iztēles radītu dubultportretu: tajā ir redzams Pikaso, kurš strīpainā kreklā sēž pie galda, un kails Deivids Hoknijs – viņš pozē dižajam māksliniekam. Tā ir fantāzijas aina – uzzīmēta vienkārši un fascinējoši. Tāpat kā Pikaso, arī Deividam Hoknijam allaž ir paticis spēlēt spēles un nepārtraukti mainīt stilu dzīves un mākslas patiesības meklējumos. 80. gados Deivids Hoknijs aktīvi zīmēja pašportretus – divu mēnešu laikā viņš iemūžināja sevi katru dienu. Visi šie darbi ir skatāmi Londonā.

Deivida Hoknija izstāde Drawing from Life Nacionālajā portretu galerijā būs aplūkojama līdz 28. jūnijam. Šis ir viens no galvenajiem pavasara un vasaras sezonas notikumiem Londonas mākslas dzīvē. 

Informācija: www.npg.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja