Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Jūrmalas pilsētas muzejam uzdāvina vēsturiskus peldkostīmus

Jūrmalas pilsētas muzeja peldkostīmu kolekcija, kura ir vienīgā šāda veida kolekcija Latvijā, šomēnes tika papildināta vēl ar pieciem, šoreiz padomju laika peldkostīmiem, informē muzeja pārstāve Diāna Josta. Tos muzejam dāvinājusi Liene Opmane, kuras māte, bijusī Mērsraga iedzīvotāja Sarma Opmane (1948-2008, dz.

Kalna), tos valkājusi atpūšoties Rīgas Jūrmalā.Jūrmalas pilsētas muzejs lepojas ar lielāko peldkostīmu kolekciju Latvijā - 33 sieviešu peldkostīmi (kopējie un atsevišķie), 1 vīriešu peldkostīms, 4 vīriešu peldbikses, 1 bērnu kopējais peldkostīms. Kopsummā muzeja krājumā pašlaik ir 39 dažāda veida un dažādu laiku peldkostīmi, no kuriem septiņi apskatāmi muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā „Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrorta vēsture 18.-20.gadsimtā”.Kolekcijā  visplašāk pārstāvēti ir 20.gadsimta sieviešu peldkostīmi. Tie ir dominējošā pārsvarā, jo acīmredzot sievietes bijušas aktīvākas gan peldkostīmu pirkšanā, gan valkāšanā. Šie peldkostīmi ir arī vislabāk saglabājušies.Divi sieviešu kopējie peldkostīmi (20.gadsimts, 30-tie gadi), kas apskatāmi muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, iereģistrēti jau 1959. gadā. Tie ir paši pirmie no 39 muzeja krājumā esošajiem peldkostīmiem.Lielākā  daļa peldkostīmu ir no padomju laikiem (25), tad seko 20.gadsimta 20.-40. gadi (13), bet 20.gadsimta sākumu pārstāv tikai viens unikāls eksemplārs - vīriešu kopējais peldkostīms (skatāms pastāvīgajā ekspozīcijā). Noteikti pieminams ir arī vienīgais kolekcijā esošais bērnu kopējais peldkostīms (1934.gads, glabājas krātuvē). To muzejam dāvinājusi žurnāliste Māra Miķelsone. Šo peldkostīmu divu gadu vecumā valkājusi viņas māte Biruta Miķelsone (1932., dz. Grīnberga), kad kopā ar vecākiem atpūtusies Majoros un Dzintaros.Arī paši Jūrmalas pilsētas muzeja darbinieki aktīvi papildinājuši šo peldkostīmu kolekciju. Gandrīz pusi no tajā esošajiem peldkostīmiem nēsājuši mūsu darbinieku radinieki. Tāpēc muzeja darbinieki aicina ikvienu, kuram varbūt drēbju skapja visdziļākajā nostūrī ir saglabājies kāds ar Jūrmalas kūrorta vēsturi saistīts peldkostīms, papildināt šo kolekciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja