Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laika tvēruma nobīdes. LNMM skatāma Vinetas Kaulačas personālizstāde Laika jautājums

No sestdienas, 13. maija, līdz 6. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs norisināsies mākslinieces Vinetas Kaulačas personālizstāde Laika jautājums.

Vineta Kaulača personālizstādei radījusi jaunu gleznu kolekciju un ekspozīciju veido, balstoties telpiskajā situācijā – trīs savstarpēji saistītās izstāžu zālēs. Izstādē glezniecības valoda skatāma mijiedarbībā ar citām mākslas formām – fotogrāfiju, kino un arhitektūru.

Vineta Kaulača, kuras darbi atrodas daudzās publiskajās un privātajās kolekcijās gan Latvijā, gan ārzemēs, glezno telpiskas struktūras un vizuālo kāpinājumu panāk, tās attīrot no liekā. "Viņa apstādina laiku vai, gluži otrādi, apsteidz to, aizraujot līdzi skatienu perspektīvas bezgalībā. Vai būtu iespējams atcerēties kādu savas dzīves notikumu, aizmirstot par vietu, kur tas noticis? Iespējams, atmiņa un subjektīvā uztvere telpisko pieredzi ir transformējusi pavisam jaunā formā. Iespējams, proporcijas, detaļas ir mainītas vietām vai ir ieguvušas pavisam citu kārtību. Savos darbos Vineta Kaulača pievērš uzmanību objektiem, kas ir tēli, nevis attēlo vienkārši pasaulīgu ainu, piešķirot simbolisku nozīmi, piemēram, spogulim vai gaismeklim," raksturo izstādes Laika jautājums kuratore Elita Ansone. Viņa norāda, ka glezniecības, fotogrāfijas un instalācijas mijiedarbība izstādē risina jautājumu par glezniecības diapazonu no attēla līdz telpiskam objektam, ietverot vienlaicīguma principu. Savukārt glezniecības un kino izteiksmes sinerģija tiek panākta, fiksējot mirkli tā pārmaiņas brīdī, kas turpina kustības trajektoriju vērojumā, atmiņā un kompozīcijas tapšanas procesā. "Tā ir stopkadru izlases sērija ar nelielām vietas un laika tvēruma nobīdēm, kas iekļauj arī informāciju par starptelpu, pauzi, pirms un pēc, par neatklāto redzamajā un turpinājumu iedomātajā. Pārejošais un garām slīdošais, pārtopot gleznojuma vieliskumā, sekundes simtdaļās pamanītajam, pieredzētajam piešķir jaunu laika un telpas dimensiju," pauž E. Ansone.

Izstādes ietvaros iecerēti arī ar to saistīti pasākumi. 21. maijā plkst. 12.00 LNMM ciklā Sarunas muzejā varēs tikties ar Vinetu Kaulaču un kopā ar viņu izstaigāt izstādi Laika jautājums, gūstot ieskatu mākslinieces radošajā darbībā un personālizstādes tapšanas procesā. Savukārt 9. jūnijā plkst. 18.00 meistardarbnīcā Kā uzgleznot laiku? Vineta Kaulača un māksliniece, muzejpedagoģe Diāna Dimza-Dimme interesentus vedīs laika, telpas, kustības un perspektīvas izpētē izstādē un ikviens varēs censties notvert laiku, radot pats savu unikālu mākslas darbu.

Sīkāk – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja