Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas dizaina derīgie izrakteņi

Dizaina studijas Rijada izstāde Earthworks Kalnciema kvartālā – ar cieņu un interesi par mūsu zemes kultūras mantojumu

Tas ir stāsts par to, ka vide, kurā mēs dzīvojam un strādājam, ietekmē to, kas mēs esam un kādi ir mūsu darbi, – pirms latviešu dizaina izstādes Earthworks atklāšanas salonā xcelsior Kalnciema kvartālā teic dizaina studijas Rijada dizainers un viens no tās organizatoriem Rihards Funts. Līdz 10. janvārim aplūkojamā izstādē eksponēta dizaina priekšmetu kolekcija, kas mērķtiecīgi veidota ar cieņu un interesi par mūsu zemes kultūras mantojumu, amatniecības tradīcijām, vietējo materiālu savdabību un to lietojumu. "Līdzīgas kājas ir veciem beņķiem, vēsturiski šāda apdare ir raksturīga rūpnieciski vāji attīstītiem reģioniem," uz nevirpotajām detaļām norāda dizainers. "Savukārt šādi krāģi bieži ir redzēti laukos," viņš piebilst.

Rihards Funts un Zane Homka iepazīstina ar izstādei Earthworks paredzētajiem eksponātiem. "Tas ir piecu gadu darbs," akcentē Rijadas dizaineri, kuri apzinās, ka etnogrāfija ir viens no iedvesmas avotiem viņu darbos. Arī nākotnē viņi turpinās izvērst šo tēmu, lai mūsdienu dizaina valodā "pārtulkotu" vēl kādas saistošas nianses. Ekspozīcijas Earthworks apmeklētāji varēs apskatīt dažādus traukus, tekstilu, mēbeles un rotaļlietas: dizaina studijas telpās Andrejostā var sastapt gan klūgu pīli, gan arī citas mantas – uz augstākā plaukta novietots melns kartona vilks. "Viņam ir noslēpums – tunelis starp muti un vēderu –, kas būs liels pārsteigums tiem bērniem, kuri zina pasaku par Sarkangalvīti," interneta vietne www.rijada.lv iepazīstina ar šo varoni.

Vērtību rakšana

"Mūsu pagātne ir augsne mūsu nākotnei," vēsta izstādes Earthworks moto, kas norāda uz iesaistīto pušu vēlmi saglabāt un nodot tālāk iepriekšējo paaudžu vērtības. "Pēc divdesmit gadiem jau citi dizaineri varēs reflektēt par mūsu darbiem," uz ieguldījumu nākotnē cer Rihards Funts. Vajag tik rakt! – tieši uz šo procesu aicina ekspozīcijas publicitātes materiālos redzamā lāpsta. Arī vārda tiešā nozīmē – dizaineri savos darbos ir izmantojuši unikālu uzņēmuma April Market radītu materiālu, kura pamatā ir tāds derīgais izraktenis kā kūdra, kas glabā desmit tūkstošu gadu senas atmiņas par šo teritoriju. "Tas labi papildina mūsu kopējo koncepciju," uzskata Rihards Funts.

Septembrī šī izstāde bija apskatāma Briselē, kur notika Design September. "Tā atradās pašā centrā," atmiņās dalās Rihards Funts. Šī projekta tapšanā līdzās Rijadas dizaineriem Rihardam Funtam un Zanei Homkai ir strādājusi veikala Riija direktore Sarmīte Stabulniece un modes māksliniece Natālija Jansone, kura uz visu latvisko – rokdarbiem, krāsu un tradicionālo rakstu izmantošanu – skatās it kā no malas. "Visas šīs lietas, kuras vietējie reizēm nepamana, man šķiet ļoti skaistas," atzīstas Krasnojarskā (Krievijā) dzimusītērpu dizainere. Pēc pieturvietas Rīgā ekspozīcija Earthworks turpinās ceļu tālāk uz Hāgu.

Garā pastaiga

Šogad Rijada ir īstenojusi vēl vienu ievērojamu ieceri Garā pastaiga, kas iekļauta Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā Rīga 2014, apvienojot trīs projektus. Garās pastaigas autoru mērķis bija parādīt dizaina lomu konkrētas cilvēku grupas ikdienā un to, ka vide var būtiski ietekmēt viņu dzīves kvalitāti. Aprīlī tika atklāta izstāde nākotnes senioriem Vecumdienas, kurā tika modelēta dzīve pēc trīsdesmit gadiem. "Tā ir mūsu iespēja nodrošināt sev vēlamus apstākļus nākotnē, jo pēc tam mūsos neviens vairs neklausīsies," domā Rihards Funts, kurš kopā ar koncepcijas autoru Kristapu Grundšteinu meklējis dažāda spektra risinājumus, lai cilvēki mūža otrajā pusē netiktu izspiesti no Rīgas centra uz guļamrajoniem un varētu pilnvērtīgi izbaudīt vecumdienas.

Otrais bija pilsētas labiekārtošanas projekts Vingrotava, kas paredzēja uzstādīt vertikālas vingrotavas piecās Rīgas apkaimēs. 1. maijā sadarbībā ar Sarkandaugavas attīstības biedrību un Labas vietas talku Alekša skvērā Sarkandaugavā tika atklāts pirmais objekts. "Mēs to uzstādījām degradētā vietā, kur ap stūri atrodas divdesmit četru stundu dzertuve," atklāj Rihards Funts, kurš ar interesi seko līdzi, kā tas ietekmēs vai neietekmēs sociālos procesus šajā pilsētas daļā. "Prognozēja, ka vingrotava tiks izdemolēta, bet tā stāv ļoti labi. Cilvēki to pieskata, jo saprot, ka tā ir ierīkota viņiem, un jūt, ka kāds par viņiem rūpējas," bilst dizainers, kurš uzskata, ka šādas alternatīvas brīvā laika pavadīšanas iespējas var būtiski mainīt vietējo dzīvesveidu, pievēršot jēdzīgām nodarbēm un radot pozitīvus pulcēšanās punktus pilsētā.

Solis nākotnē

Nākamgad pavasarī vingrotavas varētu parādīties vēl vairākās Rīgas apkaimēs, kur akūti nepieciešamas šādas vietas, kas cilvēkiem dod pārliecību, ka dzīve var kļūt labāka. "Mēs visu darām pamatīgi," apgalvo Rihards Funts un akcentē, ka visos punktos, tāpat kā Sarkandaugavā, varēs iepazīties ar pareiza uztura piramīdu un informāciju, kādi vingrojumi un kādā secībā ir jāizpilda, lai izlauztos no ikdienas mazkustīguma un uzlabotu savu izskatu un pašsajūtu. "Skriet pakaļ tramvajam," veselīga dzīvesveida eksperts, biedrības Limitless Workout vadītājs Kristaps Vilde iesaka izmantot arī citas pilsētas sniegtās izdevības, jo, aktīvi fiziski darbojoties, izdalās laimes hormons.

Garā pastaiga noslēdzās ar rotaļlietu un mēbeļu izstādi Kidsroomzoom, ko dizaina studija Rijada realizēja sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem un kas guva ļoti lielu publikas atsaucību. Kopumā tajā piedalījās trīsdesmit astoņu dizaina studiju pārstāvji no visas pasaules. "Šādas kārtības nebija nevienu mirkli," Rihards Funts rāda fotogrāfijas, kas tapušas īsu brīdi pirms izstādes atklāšanas. Dizainers stāsta, ka Kidsroomzoom galvenais mērķis bija pievērst vecāku uzmanību intelektuāli un fiziski attīstošu bērnu rotaļlietu dizainam, lai viņi pēc tam jau ar citu izpratni iegādātos mantas savām atvasēm. Vairāk informācijas par šo trijām paaudzēm veltīto projektu var lasīt interneta vietnē www.garapastaiga.lv.

Izstāde Earthworks
No 6. decembra līdz 10. janvārim salonā xcelsior Kalnciema ielā 37
Darbdienās plkst. 11–19 Sestdienā plkst. 11–16
www.earthworks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja