Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz diskusiju Ekokritiskas vides perspektīvas Baltijas reģionā

Tiešsaistes diskusija Ekokritiskas vides perspektīvas Baltijas reģionā pievērsīsies ekokritiskām laikmetīgās mākslas, arhitektūras, ģeogrāfijas un citu nozaru perspektīvām Baltijas reģionā, lai izprastu mūsu pagātnes un šodienas attiecības ar dabisko vidi un iztēlotos iespējamās cilvēka-vides sistēmu nākotnes. Diskusija noritēs angļu valodā un būs pieejama Facebook tiešsaistē 19. maijā plkst. 18.

Diskusijā tiks apskatīti jautājumi: Kā Baltijas reģionā veidojusies attieksme un domāšana par dabu? Kādas ir attiecības starp dabiskajām un mākslīgajām sistēmām un kādi diskursi tās ieskauj? Kādas ir ekoloģisko jautājumu mediēšanas iespējas un robežas vizuālajā kultūrā? Kā mēs varam mainīt savu attieksmi pret dabu, iekļaujot ekokritikas un posthumānisma pozīcijas un kāda ir laikmetīgās mākslas, pētniecības, vizuālās kultūras un starpdisciplināras sadarbības loma šajos procesos?

Vides jautājumi pārsniedz valstu un reģionālās robežas, tomēr pastāv būtiski faktori, ko ietekmē vietējie apstākļi, attieksmes un politika, dabas diskursi, enerģētikas un transporta sistēmas un citas infrastruktūras. Baltijas reģionam ir kopīga vides aktīvisma vēsture, kas spilgti iezīmējās 20. gadsimta 80. gadu beigās. Līdz ar pārbūves jeb perestroikas radītajām pārmaiņām Padomju Savienībā, Latvijā un Baltijā, arī citviet Austrumeiropā izveidojās vides aizsardzības kustības. Latvijā šo kustību veidoja Vides Aizsardzības klubs, kam bija būtiska loma Latvijas atmodas procesos, savijot ekoloģiskas, antikoloniālisma un nacionālisma idejas. Katrā no valstīm tika skarti tajās aktuāli jautājumi, taču, piemēram, regulārā Lūgšana pie jūras, kas aizsākās šo kustību ietvaros un vērsās pret Baltijas jūras piesārņojumu, notika visās trijās valstīs. Samilzušās ekoloģiskās krīzes laikā un vērojot jaunas klimata aktīvisma paaudzes rašanos, ir būtiski pārskatīt arī pagātnes aktīvisma piemērus, to mērķus, veiksmes un neveiksmes.

Diskusijas dalībnieki: Redi Koobaka, Lukass Brašisks, Artis Svece, Anita Zariņa, Jonas Žukausks, Jurga Daubaraite, Egija Inzule, Eppa Annusa, moderatore - Inga Lāce.

Diskusija norit Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidotā projekta Pārdomājot postsociālismu caur postkoloniālismu Baltijā ietvaros, kas pievēršas postsociālisma un postkoloniālisma nospiedumiem un to atbalsotajām vēsturiskajām pārmaiņām Latvijā un Baltijā caur aktuālo vides problēmu un nacionālisma prizmu.

Diskusiju varēs skatīties: https://www.facebook.com/LLMC.LV

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja