Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMS galerijā skatāma Alda Dobenberga personālizstāde Vārnas. Mūsdienu auspiciji

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā no 4. jūlija līdz 30. jūlijam ir apskatāma gleznotāja Alda Dobenberga personālizstāde Vārnas. Mūsdienu auspiciji.

Mākslinieka Alda Dobenberga gleznu vēstījums šobrīd saistīts ar putnu tēmu. LMS galerijā apskatāmajā vārnu ciklā gleznu varones ir nosacīti un ekspresīvi traktētas daudzveidīgā kustībā, lidojumā, ķērcot utt. Lai gan vārnas tēla izpēti ar glezniecības izteiksmes līdzekļiem mākslinieks aizsācis jau 2015. gadā, šobrīd tēlojums sasaucas ar autora un viņa līdzpilsoņu šī brīža emocionālo un ekonomisko nestabilitāti, ko raisījusi pandēmija, karš Ukrainā, cenu un pakalpojumu izmaksu kāpums.

Paplašinot tēmu pasaules kultūras vēstures kontekstā, tās attīstību var rast piemēros ar daudznozīmīgi traktētiem putna un lidojuma jēdzieniem - Senās Grieķijas teika par Ikaru, Bībeles Vecās Derības stāsts par Noasu un kraukli, antīkās Romas mitoloģijā, kur dieva Jupitera nosūtītās zīmes bija saskatāmas putnu uzvedībā, vērojot lidojumu vai ēšanu u.c. Jāmin arī latviešu folklorā un nacionālā romantisma, modernisma stilistikā putniem piešķirtā semantika, piemēram, Jāņa Raiņa, Eduarda Veidenbauma darbos.

Mākslinieka Alda Dobenberga daiļrade ir interesi rosinoša gan ar izvēlēto vārnas tēlu, gan glezniecības tehnikas savdabību, jo autors glezno ar paša gatavotām eļļas krāsām. Mākslinieks tās veido no dažādiem materiāliem, kuri tiek samalti dzirnaviņās, un tēlainības atraisītībai izmanto krāsns sodrējus un cinka pulveri.

Aldis Dobenbergs, komentējot savu daiļradi, ir secinājis: "Putni ir labākās modeles. Reizē izteiksmīgi grafiskas, gleznieciskas, gudras un aizraujošas. Attēloju viņas kā balerīnas visdažādākajās pozās, noder kā alegoriski tēli, izsakot kādu dziļāku domu, aktuālu problēmu cilvēkos." Izstādē LMS galerijā redzamās galvenās varones, modeles – vārnas var traktēt arī kā autora auspicijus (auspicia - lat.val. - zīmes, kuras nosūtīja Jupiters). Skatītājs tiek rosināts ne tikai saredzēt putnu dažādos emocionālos stāvokļus, ko paspilgtina monohromā tonalitāte un ekspresīvais rokraksts, bet arī radošas personības jūtīgumu un saasināto uztveri, sajust norises pasaulē kā zīmes, ko jācenšas izprast ikvienam pašam.

Aldis Dobenbergs 2018. gadā ieguva LMS izstādes Mākslas dienas 2019. Sešdesmit  balvu – iespēju izveidot personālizstādi LMS galerijā. Personālizstādē Vārnas. Mūsdienu auspiciji ir apskatāmi mākslinieka jaunākie darbi, kas tapuši 2020.-2022. gadā.

Aldis Dobenbergs ir gleznotājs un mākslas pedagogs, kura daiļrade ir viena no savpatnākajām Latvijas mākslā. Mākslinieks 1979. gadā beidzis Latvijas Sporta akadēmiju, sasniedzis labus rezultātus šķēpa mešanas disciplīnā. Tomēr vizuālās mākslas aicinājums guva virsroku, un viņš turpināja izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļā pie gleznotājas Īras Rozentāles. Autors rīkojis vairākas personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs un plenēros Latvijā un ārzemēs. 

Alda Dobenberga personālizstāde Vārnas. Mūsdienu auspiciji LMS galerijā ir apskatāma līdz 30. jūlijam. 

Izstādi rīko biedrība Latvijas Mākslinieku savienība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja