Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nedēļas nogalē notiks Purvīša balvas 2023 pasniegšanas ceremonija

Piektdien, 26. maijā, plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks Purvīša balvas 2023 pasniegšanas ceremonija, kuras laikā tiks paziņots laureāts, pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā tekstilmāksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei, kā arī taps zināms skatītāju simpātiju balsojuma uzvarētājs, informēja balvas rīkotāji.

Par Purvīša balvas 2023 laureātu lems starptautiska žūrija septiņu mākslas ekspertu sastāvā, izvērtējot sešu finālistu nominētos darbus, kas vēl līdz 11. jūnijam skatāmi kandidātu kopizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē. Žūrijā strādās: mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, muzeja un Purvīša balvas patrons, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, mākslas teorētiķis un kurators, Nationalgalerie – 17 Berlīnes muzeju apvienības direktors (2008–2020) Udo Kitelmanis, kurators un mākslas kritiķis, Laikmetīgās mākslas institūta KW (Berlīne) direktors Krists Greitheisens, Prāgas Kunsthalles direktore Ivana Gosena, galerists, Galerie Nagel Draxler līdzīpašnieks Kristians Nāgels un Viļņas galerijas Vartai radošā direktore Laura Rutkute.

Uz Purvīša balvu 2023 pretendē: Evelīna Deičmane (personālizstāde Dejorgāns/Tanzorgan), Ance Eikena (personālizstāde Dievs Tēvs Debesīs), Kristaps Epners (darbs Maslova), Daiga Grantiņa (personālizstāde Lauka telpa), Darja Meļņikova (personālizstāde The Anticipation), Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs (izstāde Zilā līča māja).

Balvas pasniegšanas ceremonija tiešraidē būs skatāma Facebook platformā: https://fb.me/e/2OxdCHbw9.

Līdz ar apbalvojumu Purvīša balvas laureāts iegūst naudas balvu 28 500 EUR apmērā (pirms nodokļu nomaksas). Savukārt lēmumu par to, kuram māksliniekam piešķirt mūža ieguldījuma balvu (ar finansiālo apjomu 10 000 EUR, neieskaitot nodokļus), pieņem Purvīša balvas organizācijas komiteja.

Svētdien, 28. maijā, plkst. 12 LNMM mākslas zinātnieces Astrīdas Rogules vadībā būs iespēja satikt un iepazīt Purvīša balvas 2023 ieguvēju. Sarunas laikā laureāts sniegs savu komentāru par izstādes mākslas darbu, tā tapšanas procesu un ar to saistītajiem izaicinājumiem. Vienlaikus apmeklētāji varēs uzdot māksliniekam sev interesējošus jautājumus.

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008. gada janvārī un tiek pasniegta reizi divos gados. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 EUR (ieskaitot nodokļus).

Pirmo Purvīša balvu (2007/2008) ieguva Katrīna Neiburga par videoinstalācijām Solitūde un Topoloģija. Viņai sekoja Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt (2009/2010), Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi (2011/2012), Miķelis Fišers par personālizstādi Netaisnība (2013/2014), Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par izstādi Dziesma (2015/2016), Ieva Epnere par personālizstādi Dzīvo atmiņu jūra (2017/2018) un Amanda Ziemele par personālizstādi Kvanta matu implanti (2019/2020).

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA Alfor. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja