Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 un LMA Latvijas jauno kuratoru izvēlēta Laima Daberte

Ar starptautiskas žūrijas vērtējumu Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 un Latvijas Mākslas akadēmijas konkursa Jaunais kurators! balvu ieguvusi Laima Daberte ar izstādes idejas pieteikumu Atrastais laiks, informēja Rīgas Fotogrāfijas biennāles komunikācijas vadītāja Amanda Boka.

Konkursa uzvarētājas veidotā izstāde tiks atklāta maijā Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023) programmas ietvaros un būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu zālē Pilot (Vāgnera ielā 3, Rīgā).

Konkurss Jaunais kurators! ir jauna lokālās mākslas ekosistēmas platforma, kurā jaunie mākslas kuratori aicināti izaicināt sevi, piedāvājot savu skatījumu uz šodien aktuālo attēla kultūrā. Piešķirtā apbalvojuma mērķis ir mākslas kuratoriem dot iespēju mainīt ierasto izstāžu veidošanas politiku vietējā mērogā. Ar konkursa platformas palīdzību lokālais kļūst par globālo, starptautiskai mākslas videi piedāvājot projektus, kas kļūs par nozīmīgiem jaunpienācējiem sabiedrībā aktuālo tēmu stāstījumā. Vienlaicīgi ar konkursa palīdzību tiek aktualizēta diskusija – cik liela nozīme mūsdienu mākslas un kultūras procesos ir kuratoram kā radošai personībai un mediatoram, lai arvien uzlabotu dialogu ar sabiedrību.

Izstādes Atrastais laiks kuratore un mākslinieki – Laima Daberte, Kristaps Freimanis un Armands Andže - aplūkos cilvēka atmiņām raksturīgu tendenci - vietas un telpas uztveres interpretāciju dažādos veidos, izejot no indivīda līdzšinējās pieredzes, tā brīža sajūtām, domām vai to iztrūkuma. Ar asociācijām, domām, pat ķermeniskām sajūtām var definēt ielas, laukumus, pat veselas pilsētas un dabas ainavas, un tādējādi veidojas sajūtu kolekcijas un atmiņu kartes, kuras nēsājam sev līdzi un piedzīvojam atkal no jauna. Pilsētas audums ir gaismu, skaņu, smaržu un pieskārienu krātuve. Tas katram atmiņā ieauž paliekošus tēlus, un katram klāt esošajam top karte ar nejauši iepazītām sajūtu ainavām un iztrūkstošo fragmentu caurumiem, kurus atkal un atkal atpazīt vai aizpildīt ar jaunu domu un atmiņu ielāpiem.

Laima Daberte ir beigusi arhitektūras studijas Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī ieguvusi bakalaura grādu tēlniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā un ieskatu fotogrāfijā paplašinājusi ISSP skolas ievadkursā. Līdz šim viņa jau ir piedalījusies vairākās izstādēs, projektos un simpozijos, un pašlaik L. Daberte apgūst kuratora specializāciju Latvijas Mākslas akadēmijā.

Konkursa Jaunais kurators! uzvarētāju noteica starptautiska žūrija. Tajā strādāja kurators, mākslinieks, kritiķis un kuratoriālās platformas Publics mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls (Paul O'Neill, IE), Somijas Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma kolekcijas galvenā kuratore, PhD Sāra Haklina (Saara Hacklin, FI), Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore un kuratore Solvita Krese (LV), mākslas zinātniece un kuratore, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede (LV) un Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja un programmas kuratore Inga Brūvere (LV).

Žūrija savu izvēli pamatoja: "Turbulentā ikdienas notikumu virpulī mākslinieki arvien aktīvāk meklē patvēruma vietas, kurās atgriezties vai kuras no jauna sameklēt, lai atrastu to, kas virza mūsu katra iekšējo radošumu. Šķiet, ka Laima vienlaicīgi ir atradusi gan šīs vietas, gan turpina tās meklēt, lai skatītājiem un izstādes piedzīvotājiem ļautu patverties."

Laima Daberte ir otrā Latvijas labākā jaunā kuratora balvas ieguvēja – 2021. gadā, kad balva tika pasniegta pirmo reizi, par laureāti kļuva nu jau mākslas sabiedrībā plašāku atpazīstamību ieguvusī Tīna Pētersone. Viņa konkursā piedalījās un RFB – NEXT 2021 programmas ietvaros izstāžu zālē Pilot realizēja mākslinieku ar mākslinieku Elizabetes Ezergailes, Konstantīna Žukova un Krišjāņa Elvika darbu izstādi Lai iemīlētos, klikšķini šeit.

RFB – NEXT 2023 ietvaros norisinās arī konkurss Meklējam jauno fotogrāfijā! Šajā konkursā, kura laureāti tika paziņoti novembrī, galveno balvu – iespēju rīkot personālizstādi ISSP Galerijā nākamā gada maijā – ieguvusi lietuviešu māksliniece Ieva Baltadonīte (Ieva Baltaduonytė). Latvijas māksliniekam tika Armandam Andžem piešķirta Lietuvas grāmatu izdevniecības NoRoutine Books īpašā balva – iespēja izdot savu fotogrāmatu, bet latviešu māksliniece Anna Dzērve saņems fonda VV Foundation naudas balvu 1000 EUR un iespēju mēnesi strādāt fonda dibinātajā mākslinieku rezidencē PAiR Pāvilostā. Pieci konkursa finālisti savus darbus prezentēs plašākai auditorijai izstādes atklāšanā, un kopā ar vēl pieciem visaugstāk novērtētajiem būs iespēja piedalīties RFB – NEXT 2023 programmas portfolio skatē.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. RFB – NEXT programmā uzmanība tiek pievērsta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem un kuratoriem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, NEXT programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā. 2023. gada pavasarī notiks ceturtais NEXT festivāls.

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) dibināta 1919. gadā - laikā, kad veidojās Latvijas Republika, un ir vadošā mākslas augstskola Latvijā jau 103 gadus. Iemiesojot radošuma un brīvības garu, LMA spējusi pastāvēt par savu neatkarību un mērķtiecīgi attīstīties – tā kļuvusi par reģionālā un Eiropas mērogā nozīmīgu mākslas institūciju, kuras mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu augstāko izglītību un vispusīgi attīstīt mākslu, dizainu un zinātni, tādējādi nodrošinot jaunrades un zinātniskās pētniecības vienotību un studiju nepārtrauktību.

Vairāk informācijas: www.rpbiennial.com un www.lma.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja