Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Par žurkām, buldozeriem un ekstrēmistiem

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šorīt pārdomas par vairākiem jautājumiem. Atvainojos tiem lasītājiem, kuriem tas apgrūtina uztveri un kuri par to skaļi brēks. Kā Brālītis Karlsona grāmatā teica Bokas jaunkundzei, visi jau nevar būt apdāvināti. Laikam tas visvairāk sakāms par tiem, kuri dzīvo alās zem zemes.

Piekrītu, ka vakar notikušās debates par uzticību valdībai nebija pati labākā doma. Bija vairāk kā skaidrs, ka balsu šādam lēmumam nepietiks. Opozīcija valdošo koalīciju nokaitinājusi un tāpēc, iespējams, konsolidējusi vēl vairāk. Arī tad, ja man deputāta Latkovska pārdomas par Dzīvnieku fermu un tajā mītošajiem savējiem bija pat ļoti tīkamas. Valdošajai koalīcijai lielākā vēl nesprāgusī mīna ir Loskutova jautājums, un panika, ar kādu savējie to uztver, ir redzama tajā apstāklī, ka katru dienu viņi par to saka kaut ko pavisam citu un jaunu. Nu jau esam nonākuši pat tik tālu, ka galvenais koalīcijas barvedis no Saeimas trībīnes ir atzinis, ka šajā jautājumā viņš ir kļūdījies. Diemžēl, šis nav tāds tipāžs, kurš pēc A pateiks arī B, proti -- valdībai ir visas tiesības un iespējas savu priekšlikumu par Loskutovu atsaukt, un barvedim ir visas tiesības un iespējas juridiski nonsensiskos papīrīšus, ar kuru palīdzību Loskutovs tika "atstādināts" vienkārši pasludināt par neesošiem. Tieši tāpat kā pirms pusgada viņš izdarīja ar drošības likumu grozījumiem.

***

Nākamais. 3. novembrī paredzēts nākamais un, jācer, vēl grandiozāks tautas protesta pasākums, šoreiz tas paredzēts Pils laukumā. PIEZĪME:  VAIRS NE PILS LAUKUMĀ.  ATSAUCĪBA BIJUSI GRANDIOZA, PASĀKUMS, TĀ ZIŅO RĪKOTĀJI, BŪS DOMA LAUKUMĀ, ŠODIEN IESNIEGS ATTIECĪGOS PAPĪRUS -- plkst. 10.31.  Šodien V-Dienā, kā arī Delfos būs iespēja parakstīties par tā atbalstīšanu. Šoreiz ir gana daudz laika, lai sagatavotos pienācīgi. Uzsaukumā, kuru izplata Sandra Kalniete, teikti patiesi vārdi: "Tomēr valdošā koalīcija nav sapratusi tautas pamatoto satraukumu un nav izrādījusi gatavību rēķināties ar sabiedrības viedokli. Vēl arvien pastāv drauds, ka Saeimas deputāti varētu atlaist KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu. To nedrīkst pieļaut! Valdība un Saeima nedrīkst mūs ignorēt." Kā šodien Dienā detalizēti to paskaidrojis Veiko Spolītis kopā ar kolēģi Akselu Rētzu, valdošās koalīcijas galvenais raison d\'etre patlaban saucas bailes par to, kas notiks brīdī, kad tā kritīs. Veidojamas analoģijas ar kaktā iedzītu žurku. Panikā tā kļūst vēl jo bīstamāka, un šeptes šiem politikāņiem dažas vēl ir kārtojamas. Krusttēvi taču vēl nav līdz galam pabaroti un apmierināti, ne visas tautsaimniecības jomas vēl ir pienācīgi "sakārtotas".

***

Valdošās kliķes patvaļa ir kliedzoši redzama lūk, kādā apstāklī. Šodien Dienas Biznesā uzstājas Rīgas lidostas valdes priekšsēdētājs (un buldozeriski traktoriskā satiksmes ministra biznesa projekta kandidāts 9. Saeimas vēlēšanās) Krišjānis Peters. Jautājums ir par traktora izstrādātajām atlaidēm, kuras lidostā bauda dažas, bet ne visas aviokompānijas. Viņdien Latvijā viesojās Eiropas Savienības konkurences komisāre, kura, televīzijā jautāta par to, vai šī ir Eiropas Savienībai pieņemama sistēma, atbildēja "Nē, nē, un vēlreiz nē." Traktora kolēģis šodien avīzē skaidro, "Pilnīgi nepiekrītu šādam ES komisāres viedoklim." Protams, buldozeriskiem traktoriem nav pa modei apstāties tikai tāpēc, ka priekšā ir kāds šķērslis, piemēram -- likums. Taču droši vien dziļi sirsniņā K. Peters saprot, ka Eiropas Savienības konkurences likums nav "viedoklis". Te jautājums ir pavisam skaidrs. Ja Eiropas komisija Latvijai šajā jautājumā piespriedīs finanšu sankcijas, tad taupības apstākļos noteikti rēķins būs jāpiestāda traktoriskajam buldozeram. Lai maksā.

***

Savukārt traktoriskās nesējraķetes cienīgmāte patlaban organizē brokastis, kuras paredzētas 9. novembrī. Tās būs lūgšanu brokastis atbilstoši pirms pāris gadiem Amerikā uzsāktajai tradīcijai. Paredzēts, ka tajās piedalīsies arī sektas "Jaunā paaudze" līderis Aleksejs Ļedjajevs, kuru ASV ekstrēmistu pētniecības organizācija Southern Poverty Law Center nesen aplūkojusi kareivīgas, bīstamas un vardarbīgas homofobijas kontekstā. Jauks galda biedrs. Traktora cienīgmāti var saprast, jo sekta pērn traktora biznesa projektu atbalstīja dikti aktīvi. Tas nekas, ka tas nozīmē brāļoties ar nacisma jaukāko izpausmju atgādinošiem ekstrēmistiem. Taču ko šajā pasākumā meklēs Valsts prezidents Valdis Zatlers? Un kāpēc tā organizatoru sarakstā joprojām ir bijušais Ārlietu ministrs Artis Pabriks? Ja arī politika ir kompromisu māksla, reiz tomēr pienāk brīdis, kad jāpasaka stop. Valstī, kurā baznīca ir konstitucionāli atdalīta no valsts, Zatlera un Pabrika piedalīšanās šādā pasākumā būtu apšaubāma arī bez ekstrēmista klātbūtnes. Viņa klātbūtne to padara visaugstākā mērā nepieņemamu.

Jauku visiem dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja