Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pāvilostā būs skatāma Vikas Ekstas personālizstāde Sapnis par jūru

Mākslinieku rezidencē PAiR Pāvilostā 29. jūnijā tiks atklāta mākslinieces Vikas Ekstas personālizstāde Sapnis par jūru, informēja izstādes rīkotāji.

Laikmetīgās mākslas atbalsta fonda VV Foundation dibinātā mākslinieku rezidence PAiR atrodas Pāvilostā, Ernesta Šneidera laukumā 11. Tajā ik gadu periodiski dzīvo un pie saviem darbiem strādā vizuālie mākslinieki, rakstnieki, pētnieki, kuratori un citu kultūras jomu pārstāvji. Rezidence ir vieta, kurā viņi un viņas var attīstīt individuālus un koprades projektus stimulējošā, netraucētā un starpnozaru dialogiem piesātinātā vidē.

Fotogrāfe, video un performanču māksliniece Vika Eksta (1987) rezidencē pavadīja divus nošķirtus periodus 2023. gada martā un 2024. gada martā. Atšķirībā no daudziem citiem rezidences iemītniekiem, kuri PAiR rezidentūras laikā strādā pie tematiski un ģeogrāfiski tuvākiem vai tālākiem tematiem, Eksta par savas mākslinieciskās izpētes objektu izvēlējusies pašu vietu, kurā izpēte norisinās - Pāvilostu, tās cilvēkus, pilsētvidi un dabas diktētos apstākļus. Divu marta mēnešu rezidentūras laikā pamanītais kļūs pieejams gan pāvilostiešiem, gan pilsētas viesiem 29. jūnijā, kad rezidences galerijā tiks atklāta izstāde Sapnis par jūru.

Jūra kā stihija, dabas fenomens, nenovēršama klātbūtne, simbols un valdzinājums ir būtisks tēls izstādē, kurā tas veido savienojumu starp attēla un skaņas formām: statiski kadri saspēlējas ar dinamiskiem skaņdarbiem, kuru kompozīcijā jūra bijusi iedvesmas avots. Fascinācija ar jūru vēsturiski un mūsdienās ir bijusi gan politiski, gan ekonomiski, gan romantiski determinēta, un šīs noteiksmes joprojām izpaužas Pāvilostā. Pilsēta, kuras protoversija vēstures annālēs pirmoreiz minēta 1253. gadā, mūsdienās varbūt nav ekonomiski visnozīmīgākais piejūras tirdzniecības mezgls, taču jūras romantizētais (vai izsapņotais) aspekts savu izpausmi koncentrētā veidā atradis tieši Pāvilostā, kas vasaras sezonā lielam skaitam “iekšzemes” Latvijas iedzīvotāju kļūst par savu ieceru galamērķi, ik gadu uz dažiem mēnešiem izmainot pilsētu līdz nepazīšanai.

Vienlaikus Pāvilosta eksistē cauru gadu, un Ekstas kamera to fiksējusi tieši “nesezonā” - laikā, kad viesnīcas un viesu nami ir tukši, kafejnīcas lielākoties slēgtas un pludmalē sērferu un atpūtnieku vietā pastaigājas tikai vietējie iedzīvotāji ar vai bez suņiem. Bagātīgajā fotogrāfiju kolekcijā, ko fiksējusi Ekstas kamera, izšķirami trīs galvenie motīvi. Pirmkārt, tā ir daba - jūra, jūras viļņi un jūras krasts savā skarbumā un nepielūdzamībā, kāpas un Kurzemes piekrastes priedes. Otrkārt, tā ir Pāvilostas pilsētvide - pludmale, osta, simetriskās ieliņas, kuru apbūvē sajaucas vēsturiskais un mūsdienīgais, pierastais un svešādais. Treškārt, tie ir cilvēku portreti, seju tuvplāni un atmiņā paliekoši vaibsti: vietējie un iebraucēji, kas piekrituši nostāties Ekstas kameras objektīva priekšā un reprezentē piejūras dzīves dimensiju, kas ir īstāka par izsapņoto.

Vika Eksta ir Rīgā dzīvojoša māksliniece, kuras prakses pamatā allaž ir caur fotokameras lēcu analizēts un pietuvināti pētīts objekts, vieta vai motīvs. Viņas darbi pamatā pievēršas personīgajai pieredzei un tādām eksistenciālām tēmām kā novecošana, attiecības, dzimumu un sociālās lomas. Nozīmīgu lomu Ekstas projektos ieņem dzīve un vide Latvijas laukos. Viņa ieguvusi tādas balvas kā ADC Young Guns, FK Portfolio un Rīgas Rīgas Fotogrāfijas biennāles Jauno Baltijas mākslinieku balvu, kā arī bijusi nominēta Purvīša balvai. Kopš 2014. gada Ekstai bijušas vienpadsmit personālizstādes un viņa piedalījusies vēl vairāk grupas izstādēs. Papildus savai mākslinieces praksei Eksta ir fotogrāfijas pedagoģe.

Vikas Ekstas izstāde Sapnis par jūru būs apskatāma Pāvilostā, PAiR rezidencē Ernesta Šneidera laukumā 11 no 29. jūnija līdz 12. augustam. Tajā izmantoti Vikas Ekstas foto un video darbi, kā arī kompozīcijas no ērģeļmūziķes Unas Cintiņas albuma Songs of the Sea. Izstādes kurators ir filozofs Helmuts Caune, un tās tapšanu atbalsta VV Foundation.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielo kapu metu konkursā nolemj nepiešķirt pirmo vietu

Lielo kapu metu konkursa starptautiskā žūrija atzinusi, ka neviens no pieciem iesniegtajiem darbiem nav izstrādāts tādā kvalitātē un gatavības pakāpē, lai varētu atzīt, ka ir iegūta spēcīga ideja L...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja