Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas pilsētvidē sākas mākslas akcija Tēlniecības melnās dienas

Neskatoties uz Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājas norādījumu, ceturtdien, 12. novembrī, plkst. 11 pie pieminekļa pulkvedim Oskaram Kalpakam tiks atklāta akcija Tēlniecības melnās dienas. Akcijā dažādās vietās piedalīsies tēlnieki Aigars Bikše, Gļebs Panteļejevs, Olga Šilova, Igors Dobičins, Andris Vārpa, Ojārs Breģis un Guna Zvaigznīte. Akcijas mērķis ir simboliski iezīmēt tēlniecības nākotni pilsētvidē pēc LR valdības iecerētās nodokļu reformas īstenošanas autoratlīdzību jomā, informēja akcijas rīkotāji.

Latvijas Mākslinieku savienības organizēto akciju bija plānots realizēt Patriotu nedēļas laikā no 12. līdz 17.novembrim, iesaistot 13 Latvijā nozīmīgus māksliniekus. Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja nepiekrita akcijas Tēlniecības melnās dienas izpausmes veidam,  juridiskā nodaļa apliecināja – akcija neatbilst regulējumiem, jo mākslas akcijas norise nav normatīvajos aktos definēta. Akcija ir laikmetīgās mākslas izpausmes veids un definējums jāmeklē mūsdienu pasaules un Eiropas mākslas norišu kontekstā. Māksliniekam nevar aizliegt zīmēt, gleznot, veidot un tādēļ akcija notiks – 7 mākslas darbi Rīgas pilsētvidē tiks iepakoti un pārējo akcijas dalībnieku darbi tiks atspoguļoti virtuāli medijos un sociālajos tīklos.

Neskatoties uz aizliegumu, Olga Šilova, Aigars Bikše, Gļebs Panteļejevs, Igors Dobičins, Andris Vārpa, Ojārs Breģis un Guna Zvaigznīte plāno izpildīt iecerēto, jo uzskata, ka autoram ir tiesības šādā situācijā rīkoties, saglabājot autortiesības uz savu darbu.

Lokācijas, kurās novietoti Aigara Bikšes, Olgas Šilovas, Andris Vārpas, Ojārs Breģa un Guna Zvaigznītes darbi, nav Rīgas pieminekļu aģentūras pārziņā.

Solidarizējoties ar citu kultūras nozaru profesionāļiem, Olga Šilova, Aigars Bikše, Gļebs Panteļejevs un citi Latvijas nozīmīgākie tēlnieki negatīvi vērtē šobrīd plānotās izmaiņas LR nodokļu likumdošanā. Reformas izraisītās sekas padarīs par neiespējamu nākotnē radīt lielformāta pilsētvides objektus, jo dramatiskā nodokļu sloga dēļ tiks izraisīts tēlniecības darbu realizācijas izmaksu kāpums. 

Akcijas dalībnieki veiks savu radīto autordarbu – skulptūru vai pieminekļu, pilnīgu vai daļēju vizuālu aizsegšanu. Autori uz akcijas laiku savus darbus iestrādās iepakojamā materiālā, kas būs tumša, izturīga PVC plēve. Šī akcija aktualizēs vizuālās mākslas un kultūras lomu valsts un tās pilsoņu dzīvē, kā arī piesaistīs uzmanību pozitīviem, dinamiskiem un demokrātiskiem mākslas procesiem Latvijā.

Akcijā mākslinieki aicina atbalstītājus uz sarunu plkst. 11 pie pieminekļa pulkvedim Oskaram Kalpakam, kur pulcēsies akcijas mākslinieki.

Interesenti aicināti uz sarunu ar māksliniekiem Olgu Šilovu, Aigaru Bikši, Igoru Dobičinu dažādās akcijas norises vietās plkst. 12, 13 un 14.

Gļebs Panteļejevs (plkst. 11)
Piemineklis pulkvedim Oskaram Kalpakam.
Atrašanās vieta: Elizabetes iela 49, pie Jāņa Rozentāla laukuma. 

Aigars Bikše (plkst. 12)
Skulptūra Divi Raiņi.
Atrašanās vieta: Mūkusalas iela pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas.  

Olga Šilova (plkst. 13)
Skulptūra Rīgas torņu skaitītājs. 
Atrašanās vieta: Balasta dambis 15, skvērā pie A/S Swedbank.
A/S Swedbank īpašums.

Igors Dobičins (plkst. 14)
Piemineklis barikāžu aizstāvjiem Zaķusalas acis
Atrašanās vieta: Salu tilta nobrauktuve uz Latvijas Televīziju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja