Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā norisināsies lekcija par Ludolfa Liberta scenogrāfijas darbiem Lietuvā

Tuvojoties izstādes Ludolfs Liberts – Art Deco teātra karalis noslēgumam, otrdien, 14. februārī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) aicina uz mākslas zinātnieces Dr. art. Nataļjas Jevsejevas lekciju Vēlreiz par Ludolfu Libertu, kurā viņa pastāstīs par mākslinieka scenogrāfijas veikumu Lietuvā.

2022. gadā apritēja 100 gadu kopš pirmā baleta iestudējuma Latvijas Nacionālajā operā. Par godu šim notikumam Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs sarīkoja nelielu izstādi Ludolfs Liberts – Art Deco teātra karalis, kas norisinās vēl tikai līdz 25. februārim.

Ludolfs Liberts (1895–1959) ir viens no spilgtākajiem latviešu teātra māksliniekiem. Viņa radītās scenogrāfijas un kostīmi iekaroja skatītāju un klausītāju sirdis ne tikai uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, bet arī ārpus tās. Liberta dekorētie uzvedumi pildīja kases Zviedrijā, Somijā, Horvātijā un citur. Īpaši laba sadarbība māksliniekam izveidojās ar Lietuvas Valsts teātri Kauņā, kur tika iestudēta Džuzepes Verdi opera Aīda (1926), Kamila Sensānsa Samsons un Dalila (1931./1932.), Džakomo Meierbēra Hugenoti (1931./1932.), Pētera Čaikovska balets Gulbju ezers (1931./1932.).

Izstādes kuratore Dr. art. Nataļja Jevsejeva pērnā gada decembrī devās braucienā uz Viļņu, lai iepazītos ar Lietuvas Teātra, mūzikas un kino muzeja kolekciju, kurā glabājas diezgan paprāvs skaits ar Ludolfa Liberta veidotajām skicēm, kā arī kostīms un pat tā apavi. Savā lekcijā, kas notiks Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā 14. februārī, mākslas zinātniece pastāstīs par izpētītiem materiāliem un interesantiem jaunatklātiem faktiem. Piemēram, Lietuvas muzejā atrodamas fotogrāfijas no izrādēm, kurām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā ir tikai meti, ļaujot ieraudzīt, kā Liberta zīmētie tērpi izskatījās visā to krāšņumā uzveduma laikā. Tāpat sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem izdevās atšifrēt vairākus autora mākslas darbus gan Viļņas, gan Rīgas muzeju krājumos, kas palīdz saprast, kurai izrādei katra konkrētā skice bija domāta. Lekcijas apmeklētāji varēs ne tikai ieraudzīt šī pētījuma rezultātus prezentācijā ar attēliem no Lietuvas muzeja krājuma, bet arī salīdzināt tos ar darbiem no Latvijas muzeju kolekcijām, kas šobrīd redzami muzejā pie sienām.

Izcilā latviešu mākslinieka radošā mantojuma daļa no Lietuvas Teātra, mūzikas un kino muzeja 2024. gada otrajā pusē ceļos uz Latviju, jo Nataļja Jevsejeva kūrēs apjomīgu Ludolfa Liberta daiļrades retrospekciju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē, kas aptvers meistara bagātīgo scenogrāfisko veikumu un glezniecību. Apvienojot izstādē eksponātus no Latvijas un Lietuvas, apmeklētājiem būs dota iespēja apskatīt un aptvert, cik radošs un daudzpusīgs ir bijis mākslinieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja