Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rota un tās valkātājs. Rotu mākslas biedrība aicina uz izstādi Skārien-jūtīgs

Stāstus par rotu īpašniekiem, viņu izvēlētajām rotām un šo rotu autoriem, vienlaikus parādot dažādu paaudžu un mākslinieku rokrakstu plašo amplitūdu un uzsverot nozares attīstību un pēctecību, piedāvās vērienīgā izstāde Skārien-jūtīgs.

Izstāde no 8. februāra līdz 21. aprīlim būs skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā. Izstāde veidota neparastā formātā, turklāt piedāvā arī bagātīgu pavadošo pasākumu programmu. Paredzot plašu skatītāju interesi, muzejam uz izstādes periodu trešdienās un arī piektdienās būs pagarinātais darba laiks – no plkst. 11.00 līdz 19.00.

Rotu mākslas biedrības organizētajā izstādē Skārien-jūtīgs 23 rotu mākslinieku darbi atklāsies sasaistē ar cilvēkiem, kuri šīs rotas izvēlējušies, – ārstiem, diplomātiem, filologiem, gleznotājiem, pasniedzējiem, studentiem, radiniekiem, kolēģiem, pašiem rotu autoriem. Arī projekta nosaukums raksturo rotas dabu – būt saskarē ar cilvēku. Ekspozīcijā iekļauti mākslinieku oriģinālie jaundarbi, stāsti par katra dizainera radošo pieredzi un brīdi, kad rota satiekas ar īpašnieku.

Scenogrāfes Ilzes Ķēniņas radītais muzeja telpas oriģinālais iekārtojums vilinās ikvienu uz brīdi pazust rotu mākslas pasaules burvībā. Līdztekus autordarbiem ekspozīcijā redzami fotogrāfa Mārtiņa Cīruļa veidotie portreti, kuros atspoguļojas rotu un to valkātāju vizuālais dialogs. Papildus Pēteris Pāss radījis skaņu instalāciju, kas iekļauj rotu tapšanas procesa audio fragmentus, elektroniskās mūzikas elementus un verbāli atklāj rotu nēsātāju domas un emocijas par rotaslietas nozīmi savā ikdienā. Vērtīgi ir arī pašu mākslinieku komentāri par izstādes objektiem, sniedzot padziļinātu ieskatu radošajā darbā. Projektā Skārien-jūtīgs piedalās rotu mākslinieki – Māris Auniņš, Jānis Brants, Valdis Brože, Vladislavs Čistjakovs, Anna Fanigina, Ginta Grūbe, Aleksandra Federika Krastiņa, Andris Lauders, Guntis Lauders, Una Mikuda, Rasma Pušpure, Pēteris Ripa, Mārīte Rudzāte, Anita Savicka, Laura Selecka, Gints Strēlis, Jelizaveta Suska, Darja Svirela, Māris Šustiņš, Paula Treimane, Zane Vilka, Jānis Vilks, Maija Vītola-Zitmane.

Pirmais no izstādi papildinošajiem pasākumiem gaidāms 10. februārī plkst. 14.00, kad varēs tikties un ekspozīciju izstaigāt ar izstādes kuratorēm Gintu Grūbi un Zani Vilku, māksliniekiem un projekta radošo komandu. 8. martā notiks diskusija Sievietes – rotu mākslinieces – uzņēmējas, 23. martā – Ģimenes diena Rota-ļājamies. Iecerētas arī radošās darbnīcas jauniešiem. 5. aprīlī izstādē varēs piedalīties ātrajos randiņos Satiec rotu mākslinieku!, savukārt 21. aprīlī plānota noslēguma ekskursija.

Sīkāk – www.lnmm.lv/dekorativas-makslas-un-dizaina-muzejs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja