Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sapņi, jūtas un ilgas pēc harmonijas. Izstādē – plašs ieskats vācu romantisma dažādajās šķautnēs

Mākslas muzejā Rīgas birža apmeklētājiem durvis vērusi izstāde Sapņu gūstekņi. Vācu romantisms no Latvijas un Igaunijas mākslas kolekcijām. Tā būs skatāma līdz nākamā gada 11. februārim un piedāvā iepazīt virzienu, kas savulaik būtiski ietekmēja turpmāko mākslas attīstību Eiropas kultūrā un raisa interesi vēl aizvien.

Romantisma ideoloģiskie priekšnoteikumi un estētika veidojās tieši Vācijā XVIII gs. beigās, iezīmē kuratore Ksenija Rudzīte un pārējā izstādes veidotāju komanda. Vilšanās apgaismības ideālos, traģiskie Francijas revolūcijas notikumi, Napoleona karaspēka iebrukums politiski sadrumstalotās Vācijas teritorijā pastiprināja sabiedrībā bezcerības un drūmās realitātes noskaņojumu. Šādos apstākļos vācu filozofu un literātu vidū dzima jauns pasaules uzskats, kura pamatā ir ideja par radošas personības pašvērtību, par intuīcijas nozīmi patiesības izziņā. Vācu romantismam raksturīgs duāls redzējums – pretstatā materiālai videi ir sapņu un jūtu sfēras bezgalīgums. Mākslinieku daiļrade pauž ilgas pēc augstākas ideālās realitātes, dzīves un mākslas harmonijas. Romantisma mākslas interešu objekti ir personības radošās izpausmes brīvība, emociju dinamika, dabas un cilvēka garīgā saikne, nacionālās vēstures notikumi.

Izstāde piedāvā iepazīties ar aptuveni 300 darbiem no Latvijas un Igaunijas mākslas muzejiem, kuros vēsturiski izveidojušies bagātīgi XIX gs. vācu un vācbaltu mākslas krājumi. Eksponēts arī Austrijas un Šveices meistaru veikums, jo visas vācu valodā runājošās zemes vieno radniecīga mentalitāte, kultūras attīstība, mākslas skolas un mākslinieku savstarpējā migrācija. Izstādes kodolu veido glezniecība un grafika, ko papildina tēlniecība, ceļojumu un piemiņas albumi, arī grāmatas un mākslinieku rokrakstu paraugi.

Arhitekte Liesma Markova iekārtojusi ekspozīciju tā, lai skatītājs izjustu īpašu noskaņu, dodoties līdzi romantiskai nakts ainavai. Naktī pazīstamais kļūst noslēpumains un neizdibināms un cilvēka dvēsele lido virs zemes sapņu valstībā. Drupas atgādina par pagātni un iemieso domu par materiālās pasaules īslaicīgumu. Aizejošas sievietes figūra asociējas ar cilvēka dvēseles mūžīgo tieksmi uz nesasniedzamo ideālu, bet zilā tāle simbolizē romantismam raksturīgo ideju par telpas un laika bezgalību. Izstāde iekārtota sešās tematiskās sadaļās, kurās aplūkojamas ainavas, portreti un mākslinieku pašportreti, darbi ar atainotiem bērnu tēliem, tāpat var iepazīt gleznotāju ceļojumu iespaidus, mākslinieku skatījumu uz vēsturiskiem notikumiem, literāriem un mitoloģiskiem varoņiem, vienā no izstādes sadaļām reprezentēti arī reliģiskā žanra darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja