Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sarunu cikls 12 piektdienas vakaru personības. Pīters Pauls Rubenss

Piektdien, 28.aprīlī plkst.18 mākslas muzeja Rīgas Birža Makarta zālē sarunu ciklā 12 piektdienas vakaru personības viesosies muzeja direktore Daiga Upeniece, kuras stāstījuma centrā būs Pītera Paula Rubensa (1577–1640) glezniecība un karaliskās kolekcijas. Pasākumu tiešraidē būs iespējams vērot arī portālā Diena.lv. Glezna Cerera un divas nimfas (Prado, Madride), kas aplūkojama izstādē Prado 12 raksturi, ir daļa no Spānijas karaļa Filipa IV kolekcijas. Sarunas būs par Rubensa laika galmiem, pasūtījumiem un viņa laika karaļu, hercogu un kardinālu kolekcionēšanas kaislību.

"Cerera un divas nimfas ir divu mākslinieku – figurālās glezniecības un flāmu baroka dižmeistara Pītera Paula Rubensa un kluso dabu virtuoza Fransa Sneidersa – kopdarbs. Cerera un divas nimfas līdz nokļūšanai Prado kolekcijā, rotāja Real Alcázar de Madrid sienas. Kailie, vitālie nimfu un romiešu auglības dievietes Cereras ķermeņi un augļiem pārpildītais rags pauž zemes radošo spēku un simbolizē pilnību. Lai arī tēmai ir izvēlēts antīkais sižets, izstādes kontekstā tā iegūst nedaudz citu raksturu – skatoties meistarīgi gleznotajos, no puritānisma aizspriedumiem brīvajos sieviešu ķermeņos, nepiespiestajā kustību plastikā, rodas asociācijas, kas vedina šos tēlus definēt kā visa pirmsākumu – Ievu no Paradīzes dārza. Jo arī Paradīze ir pilnība.

Cerera ir arī viens no Rīgas Biržas nama (1856) simboliskajiem tēliem, kas rotā ēkas fasādi un galeriju interjerus, atklājot šīs ēkas arhitekta Haralda Jūliusa Boses (1812–1894)  ieceri radīt ēku – bagātības simbolu – formās, kas ir tuvas Venēcijas palaco arhitektūrai. Tas norāda uz šī antīkā personāža popularitāti dažādos gadsimtos un kultūrās," stāsta Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece.

Piektdienu vakaros līdz 14. jūlijam interesentiem būs iespēja plašāk iepazīt spāņu, franču un holandiešu kultūru, katru no šiem vakariem veltot konkrētam izstādes darbam un valstij, kuru tas pārstāv. Biļetes cena vienam sarunu vakaram ir pieci eiro. Vietu skaits ierobežots - 70 vietas. Biļetes iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā Mākslas muzeja Rīgas Birža biļešu kasē. Uz 28.aprīļa pasākumu visas biļetes jau ir pārdotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja