Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Slepenie pastnieki un kā uz tiem valsts var ietaupīt?

Daudzi, iespējams, nezina, ka līdzās slepeniem dienestiem un citvalstu slepeniem okšķeriem Latvijā zeļ arī slepeno pastnieku tīkls?Vēl nevaru atklāt detaļas, bet kāda vārdā nenosaukta valsts akciju sabiedrība, kas sniedz pasta pakalpojumus, izprātojusi pikantu joku, kā ietaupīt. Proti, likvidējot pasta nodaļu, darbiniekiem nedod darba līguma uzteikumu, bet piedāvā slēgt slepenu vienošanos, kas laikam ietver valsts noslēpumu, jo šīs vienošanās atzīmē kā konfidenciālas.

Konfidenciāla informācija atbilstoši likumam ir valsts noslēpuma klasifikācijas veids. Kas gan ir noslēpuma cienīgs stingro pastnieku un maigo pastnieču rokdarbos, iznēsājot iesmaržinātu vēstuļu sainīšus, rēķinu ķīpas, avīžnieku nedarbus un pa kādai bandrolei? Bažas, ka pastnieki izpļāpās CIP, FIB vai Sarkanā pusmēness cietuma esību leišu pierobežā?Izrādās – nē! Konfidenciālie līgumprojekti tik vien paredz, ka pasta darbinieki atsakās no savām elementārajām tiesībām, kas pienākas pēc Darba likuma. Atsakās no jebkāda rakstura pretenzijām pret darba devēju, apņemas necelt prasību tiesā par atjaunošanu amatā vai jebkuru citu prasību. Ko pastnieks gūst pretim? Nelikumības – pretēji Darba likuma 112. pantam samazinātu atlaišanas pabalstu, ko turklāt neizmaksās atlaišanas dienā, bet prettiesiski vairākas nedēļas pēc tam. Turklāt „uz paša vēlēšanos” atlaistais pastnieks uzņemas šajos līgumos „neizpaust tā saturu, kā arī jebkuru citu informāciju”, citādi no vainīgā varēšot piedzīt „radītos zaudējumus”.Skaisti! Žēl tik, ka šo paverdzinošo papīru, kur nav kaunējušies ierakstīt, ka saistības ir „no brīvas gribas, bez viltus” un pildāmas „godprātīgi”, gatavojis ne kaktu kantoris, bet valstij pilnībā piederošs monopolists, kura kapitāla daļas tur Satiksmes ministrija. Ko var pārmest privātuzņēmējam, ja tik nekrietni darās valsts?Pastniekus var mierināt – atbilstoši Darba likuma 6. pantam nav spēkā darba līguma noteikumi, kas pretēji likumiem pasliktina darbinieka stāvokli.Bet, sagaidu, ka šī monopolista valde sniegs izsmeļošus paskaidrojumus gan publiski, gan pēc likumsakarīga izsaukuma uz ministrijas sarkanā paklāja Gogoļa ielā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja