Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tā nav abstrakcija, tas ir portrets. Gleznotāja Hovarda Hodžkina izstāde Londonā

Londonas Nacionālajā portretu galerijā līdz 18. jūnijam notiks gleznotāja Hovarda Hodžkina izstāde Promesošie draugi/Absent Friends

Ekspozīcija ieguvusi īpašu noskaņu, jo 84 gadus vecais Hovards Hodžkins aizgāja mūžībā 9. martā – divas nedēļas pirms izstādes atklāšanas. Viņš ir viens no izcilākajiem britu mūsdienu māksliniekiem un koloristiem.

Izstāde ir veltīta sera Hovarda gleznotajiem portretiem; šis viņa daiļrades aspekts nekad nav ticis pienācīgi aplūkots un padziļināti pētīts, jo mākslinieka darbus, kuros ir redzami ekspresīvi triepieni, pilieni un krāsu laukumi, ir pieņemts uztvert kā abstraktus.

Hovards Hodžkins visbiežāk izmantojis koka plāksnes, nevis audeklu. Darbus nereti papildina uzgleznots rāmis. Viņš raksturojis savas gleznas kā "emocionālu situāciju atveidojumu". Par glezniecības svarīgākajiem elementiem Hovards Hodžkins uzskatījis krāsu, atmiņu, emocionalitāti un iztēli.

Izstādes kurators Pīters Mūrhauss uzsver, ka Hovards Hodžkins nav abstrakcionists: "Viņam nav gleznu, kurās nebūtu priekšmeta, personāža vai tēmas. Viņš nespēja gleznot, ja darbs kaut ko nestāstīja." Nacionālās portretu galerijas direktors Nikolass Kalinens piebilst: savas karjeras 65 gados Hovards Hodžkins gleznās centies uzsvērt cilvēcisko klātbūtni un paplašināt priekšstatus par to, kas ir portrets.

Izstādē Londonā iekļauti vairāk nekā 55 darbi, kuri atceļojuši no kolekcijām visā pasaulē. Tie tapuši no 1949. līdz 2016. gadam, ieskaitot pēdējo lielo Hovarda Hodžkina gleznu – pašportretu Mākslinieks klausās mūziku (attēlā) –, kas radīta speciāli šai ekspozīcijai.

Hovards Hodžkins pieder pie britu gleznotāju paaudzes (Deivids Hoknijs, Pīters Bleiks, Patriks Kolfīlds u. c.), kas kļuva pamanāma 50. gadu beigās un 60. gadu sākumā, taču viņš guva panākumus daudz vēlāk – pēc 1976. gadā notikušās retrospekcijas Modernās mākslas muzejā Oksfordā. 1984. gadā viņš pārstāvēja Lielbritāniju Venēcijas biennālē, 1985. gadā kļuva par otrās Tērnera balvas laureātu.

Pēdējos 20 gados viņa retrospektīvās izstādes notikušas Ņujorkas Modernās mākslas muzejā MoMA, Skotijas Nacionālajā modernās mākslas galerijā Edinburgā, Londonas muzejā Tate Britain, Īrijas Modernās mākslas muzejā Dublinā un Karalienes Sofijas muzejā Madridē. Lielbritānijas karaliene Elizabete II iecēlusi Hovardu Hodžkinu Britu impērijas goda bruņinieka kārtā.

Lielbritānijas muzeju tīkla Tate vadītājs Nikolass Serota, kurš 1976. gadā bija pirmās Hovarda Hodžkina retrospekcijas kurators, saka: "Viņa jutekliskie darbi ir piepildīti ar XIX gadsimta franču glezniecības izpratni, viņš īpaši mīlēja Degā, Vijāru un Bonāru. Vēl viens Hovarda Hodžkina iedvesmas avots bija Indijas kolorīts un karstums."

Informācija par izstādi: www.npg.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja