Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Taipejā atklās Jāņa Murovska izstādi Neizprotamā attāluma sajūta

23. janvārī Taipejā National Sun Yat-sen Memorial Hall  tiks atklāta Latvijas mākslinieka Jāņa Murovska darbu izstāde Neizprotamā attāluma sajūta.

Izstādē eksponēta Jāņa Murovska estampu izlase, 60 sietspiedes, kas tapušas pēdējo piecu gadu laikā. Viņa māksla fiksē norises dabā. Sietspiedēs biezē tumsa, sijā lietus vai savelkas migla. Uz tramvaja aizmiglotā loga asaro uzraksts, kuru kāds noslaucījis nost. Ideālajā ainavā indīgi iegriežas fabrikas dūmi. Murovskim zvaigznes nav spožas un spilgtas, tas ir spīdīgi melnas. Horizonta nav, nav mērvienību, kas ļautu noteikt distanci laiktelpā. Mākslinieka sietspiedes kļūst par līdzekli apziņas refleksijai. Iztālēm sietspiedes liekas abstraktas, bet ieskatoties atklājas tēlainība, dziļš vizuāls pārdzīvojums, jūtīgums, kopā ar esejiskajiem parakstiem izsmalcināts, neuzbāzīgs, gaišs humors, nozīmju pārnesumi un paradokss.

Laikmetīgajā mākslā "materiāla pretestības pārvarēšana rada vērtības sajūtu, kāda nav printera izdrukai. Taču digitalizācija paver sietspiedei jaunus attīstības virzienus un izpausmes veidus," saka Jānis Murovskis. "Mijiedarbībā ar ideju, krāsu īpašībām un tehniskām nejaušībām veidojas gala darbs. Tehnoloģisku problēmu vai kļūdu var pārvērst par ieguvumu. Tā ņemšanās gan nenes materiālus augļus, tas tiesa. Bet gandarījuma sajūta, bauda ir. Varbūt šo iracionālo mirkli var salīdzināt ar vīnogu audzēšanu. Tas varbūt tāds paš-process? Paš-audzināšanās vai paš-piepildīšanās."

Jānis Murovskis ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, kas nu jau 25 gadus darbojies mākslas pedagoģijā. Savu radošo darbību viņš ir saistījis ar sietspiedes tehniku. Tā ļauj izpausties gan lineārai ekspresijai, gan maigu krāslaukumu meditatīvām noskaņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja