Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tukuma muzejā notiks mākslinieka Leonīda Āriņa 110 gadu jubilejas izstāde

8. aprīlī, plkst. 15 Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā), atzīmējot mākslinieka Leonīda Āriņa 110 gadu jubileju, atklās viņam veltītu izstādi, informēja muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Leonīda Āriņa (1907- 1991) jubilejas izstādē skatāma vien neliela daļa no mākslinieka radošā mantojuma, kur spilgti izpaužas viņam raksturīgais mūžīgā meklētāja gars un nemitīgi trenētā roku veiklība.

Izstāde iekārtota tematiskos ciklos, tieši tā, kā viņš strādājis, atgriežoties pie iepriekš apcerētiem un tēlotiem motīviem. Nemitīgi meklējot ko jaunu un pētot franču gleznotājus, kā A. Matisu, P. Bonāru, Āriņš nonāca tuvāk savai būtībai, sajūtām un uzskatiem par mākslu un tās uzdevumiem. Āriņa gleznās vienmēr redzamas un jūtamas noskaņas. Ar krāsu palīdzību mākslinieks uzbur košu un priecīgu, maigu un pieklusinātu, dažkārt arī pelēcīgu un drūmu sajūtu.

Izstādē eksponētas gleznas no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Mūkusalas Mākslas salona un Monikas Bērzs - Bērziņas kolekcijām.

Āriņš savulaik īstenoja neticamu ideju un dibināja pirmo mākslas muzeju ārpus Rīgas.

Muzeja atvēršanai nepieciešamos darbus mākslinieks vāca, apstaigājot Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējus, studentus un māksliniekus „ar vārdu”. 1935. gada 30. decembrī tika dibināts Tukuma pilsētas mākslas (tagad Tukuma muzejs) muzejs un 1936. gada 5. un 6. janvārī atvērta dibināšanas izstāde. Par muzeja direktoru Leonīdu Āriņu iecēla 1938. gadā

Otrā pasaules kara gados viņš izglāba Tukuma muzeja kolekciju no bojā ejas, daļu no gleznām ierokot zemē ievietotās mucās, daļu - izvedot ārpus pilsētas.

Bet padomju gados Āriņš zaudēja amatu, nepildot rīkojumu iznīcināt sabiedrībai „kaitīgās” gleznas. Uzņemts LPSR Mākslinieku savienībā (1945), uz laiku bijis izslēgts, bet vēlāk atjaunots (1969). 

Āriņš lielāko mūža daļu pavadījis Tukumā (1921 - 1992). Ar pārtraukumiem studējis Latvija Mākslas Akadēmijā (1925-1942), profesora Jāņa Kugas dekoratīvās glezniecības meistardarbnīcā. 

Šogad Āriņa zīmē norisinājās arī Kurzemes reģiona atklātās vizuālās mākslas olimpiāde ar tēmu Ciemos pie Āriņa, tādēļ izstādes atklāšanas dienā tiks apbalvoti olimpiādes uzvarētāji.

Leonīda Āriņa 110 gadu jubilejas gleznu izstāde apskatāma Tukuma Mākslas muzejā no 2017. gada 8. aprīļa līdz 25. jūnijam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja