Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uz Saldus Sv. Jāņa baznīcas kāpnēm uzstādītas septiņu Rozentāla gleznā redzamo tēlu bronzas skulptūras

Piektdien, 7. maijā, Saldū atklāta vērienīga septiņu bronzas skulptūru grupa pēc Jaņa Rozentāla gleznas No baznīcas (Pēc dievkalpojuma) (1894), kuru tēlnieks Sandis Aispurs radījis, par prototipiem izmantojot centrālos tēlus Rozentāla izcilajā gleznā, informēja fonda Mākslai vajag telpu pārstāvji.

Šis Latvijas glezniecības klasiķa plaši pazīstamais darbs ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā, kurā par to ir rakstīts: "Jaņa Rozentāla glezna No baznīcas ir trāpīgs un daudzslāņains latviešu tautas dzīves tēlojums, kas raksturo 19. gadsimta 90. gadus – laiku, kad sabiedrībā pieaug latviešu tautas nacionālā pašapziņa. Ar šo darbu mākslinieks aizsāk jaunu tradīciju latviešu glezniecībā, pirmo reizi centrā ieceļot zemniekus un vienkāršo tautas dzīvi."

Jaunradītās skulptūras novietotas pie Jaņa Rozentāla dzimtās pilsētas Saldus Sv. Jāņa Evaņģēliski luteriskās baznīcas, kura attēlota arī ievērojamajā gleznā. Tēlnieks Aispurs, veicot gleznas tēlu telpisko interpretāciju, saglabājis maksimālu pietāti pret Jaņa Rozentāla oriģinālu. Cilvēkiem nu ir iespēja iejusties tā laika pasaulē un pašiem it kā iekļauties labi atpazīstamajā mākslas darbā.

Pats tēlnieks par padarīto saka: "Bija jāiedziļinās ļoti daudzās detaļās: pētīju ne tikai gleznu, bet papildus arī dažādus avotus. Galvenais bija uzticība Jaņa Rozentāla tēlveidei. Sajutos kā viņa laikabiedrs – vienu brīdi likās, ka figūras atdzīvojas!" Savukārt skulptūru dārza mecenāts Jānis Zuzāns projektu komentē šādi: "Svarīgi, ka šādi radoši, paliekoši un vērienīgi projekti šobrīd top tēlotājmākslā. Īpaši šai covid gadā, kad tā vien šķiet – viss apstājies. Rozentāls to ir pelnījis. Un Saldus pilsētas iedzīvotāji un viesi šo vietu noteikti iecienīs. Līdzīgi kā tēlnieka Aigara Bikšes Divi Raiņi pilsētvides objektu Rīgā, ko pirms trīs gadiem fonds Mākslai vajag telpu realizēja. Lielisks darbs, talantīgs autors, īpaša vieta un nozīmīgs gads!" Jāatgādina, ka dižajam latviešu māksliniekam Rozentālam šogad ir 155 gadu jubileja.

Sandis Aispurs (1983) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (2012).  Viņa apjomīgākais figuratīvais darbs 12 apustuļi atrodas pie Bruknas Svēto Apustuļu kapelas (2018).  2014. gada rudenī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tika atklāta Sanda Aispura un Brigitas Zelčas-Aispures veidotā paliekošā skulptūra Klusā daba, kas tapusi Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskajā telpā ietvaros.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja