Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vairāk nekā gultas stāsti. Treisijas Eminas sāpīgais godīgums un alkas pēc maiga pieskāriena

Briseles galerija Xavier Hufkens līdz 1. maijam piedāvā noskatīties dokumentālo filmu par britu mākslinieci Treisiju Eminu (1963)

Režisora Džona O’Rurka filma Tracey Emin: Where Do You Draw the Line? uzņemta 2018. gadā. Tas ir koncentrēti un aizraujoši izstāstīts fascinējošās mākslinieces dzīvesstāsts. Lai labāk izprastu Treisijas Eminas mākslas būtību, ir jāzina viņas dramatiskā dzīve. Viņas māte gribēja izdarīt abortu, taču pēdējā brīdī pārdomāja, un tā piedzima Treisija un viņas dvīņubrālis. Viņas tēvam ir 23 bērni (pieci, kā viņš pats atzīst filmā iekļautajā sarunā ar Treisiju, "oficiāli", pārējie – "neoficiāli"). Bērnībā viņa kļuva par seksuālās vardarbības upuri, trīspadsmit gadu vecumā tika izvarota un drīz pēc tam sāka aktīvu, izlaidīgu dzimumdzīvi.

Filmas pamatā ir Treisijas Eminas intervijas britu raidījumu vadītājam Alenam Jentobam, arhīva materiāli (britu laikmetīgās mākslas vēstures īsais kurss) un fragmenti no mākslinieces autobiogrāfiskajiem videomākslas darbiem. Viņas zvaigzne uzlēca 90. gadu sākumā Londonā – Treisija Emina tika uzskatīta par ambiciozu, skandalozu, provokatīvu un neprātīgu mākslinieci, šādu viņas tēlu lielā mērā veidoja plašsaziņas līdzekļi. Savā mākslā Treisija Emina vienmēr ir bijusi sāpīgi godīga. Viņas darbus caurstrāvo patiesums un brutalitāte, romantika un melanholija, sāpes, nelaime un kaisle, taču pāri visam – mīlestības meklējumi, alkas pēc maiga pieskāriena. Savā unikālajā intonācijā un rokrakstā viņa stāsta par savu traumējošo pieredzi, bet tā ir saprotama visiem. 

Zīmēšana, glezniecība, dekoratīvi lietišķā māksla, tēlniecība, instalācija, fotogrāfija, kino un video, dzeja un proza – Treisija Emina ir izmantojusi visus iespējamos medijus. Pēdējā laikā viņa pievēršas galvenokārt lielformāta glezniecībai un tēlniecībai. Filmā viņa ļoti interesanti stāsta par nozīmīgākajiem notikumiem savā dzīvē un radošā ceļa posmiem. Viņa dalās atmiņās par saviem slavenākajiem darbiem, kuri ir ierakstīti mākslas vēsturē, – instalāciju Mana gulta un telti Visi, ar kuriem jebkad esmu gulējusi 1963–1995. Tagad Treisija Emina ir mākslas klasiķe, kuras darbi tiek eksponēti līdzās Viljama Bleika, Džozefa Melorda Viljama Tērnera un Frānsisa Bēkona šedevriem. 

Treisija Emina norāda, ka ir iegājusi savas dzīves noslēguma fāzē, tāpēc nevar atļauties zaudēt laiku. Savas bērnības un jaunības pilsētā Mārgeitā viņa ir uzbūvējusi plašu darbnīcu ("Tā ir kā Rodēna darbnīca Parīzē, bet lielāka!" priecājas māksliniece). Daudz laika Treisija Emina pavada savās mājās Dienvidfrancijā, kur pat ir apprecējusi dižakmeni sava dārza teritorijā.  

Filma galerijas Xavier Hufkens mājaslapā būs skatāma bez maksas līdz 1. maija plkst. 17. 

2019. gada pavasarī KDi publicēto interviju ar Treisiju Eminu lasiet šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja