Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Venēcijas arhitektūras biennālē 2020. gadā Latviju pārstāvēs arhitektu biroja NRJA veidota ekspozīcija

Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē par uzvarētāju žūrija atzinusi metu ar devīzi How will we live together with a machine?/Kā sadzīvot ar mašīnu?, kura autors ir arhitektu birojs NRJA ( no rules just architecture) ar komandu, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Žūrija konkursa uzvarētāju novērtējusi ar 432 punktiem no 500 iespējamiem. Saskaņā ar metu konkursa nolikumu jau tuvākajā laikā konkursā uzvarējušo metu vēl izvērtēs iepirkuma komisija.

How will we live together with a machine?/Kā sadzīvot ar mašīnu? autoru komanda izstrādātajā  ekspozīcijā konceptuāli  analizē indivīda, sabiedrības un tehnoloģiju mijiedarbību arhitektūras kontekstā. Autori uzsver: „Ekspozīcija taustāmā un interaktīvā veidā iemieso cilvēka dzīvoto pieredzi saskarē ar arvien klātesošākām tehnoloģiskām inovācijām un satirizē indivīda un mašīnas savstarpējās attiecības, kas mūsdienās nereti robežojas ar absurdo. Tehnoloģiju inovācijas atstāj arvien mazāk telpas – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē – ne tikai cilvēkam, bet arī arhitektūrai.
Skrējienā pēc komforta, attīstības, efektivitātes arhitektūra var aizvirzīties aizmugurējā plānā, kļūstot vien par čaulu, kas ietērpj tehnoloģiskās sistēmas un nav spējīga izdzīvot pati par sevi.

Ekspozīcijas komandu veido:  arhitekti Uldis Lukševics, Zigmārs Jauja, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica un Inga Dubinska; kuratore un projektu vadītāja Austra Bērziņa, komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Bērziņa.

Ekspozīcija How will we live together with a Machine? Arsenāla telpu piepildīs ar dažādām arhitektūras tehnoloģiju iekārtām, kas parasti ir slēptas skatienam, taču vienmēr ir klātesošas mūsdienu būvēs. Atvēlot vien nelielu brīvu dzīves telpu mehānismu mudžeklī, ekspozīcija aicina pārvērtēt tehnoloģiju augošo lomu laikmetīgajā arhitektūrā.

Arhitektu birojs NRJA  pārstāvēja Latviju Venēcijas arhitektūras biennālē arī 2014. gadā ar ekspozīciju Unwritten, kas bija veltīta pēckara modernisma arhitektūras mantojuma apzināšanai.

Metu konkursā kopumā piedalījās četri pretendenti, no kuriem 2. vietu ieguva biedrības FOLD projekts Periphery/Perifērija, 3. vietu – Liberation Architects Utopijas kopīgums.

Metu konkursa pretendentus izvērtēja žūrijas komisija. Tās priekšsēdētājs Gatis Didrihsons,  arhitektu biroja Didrihsons arhitekti vadītājs, Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs un Latvijas Arhitektu savienības padomes loceklis.

Venēcijas biennāles 17. starptautiskās arhitektūras izstādes tēma ir How will we live together?(Kā mēs kopā dzīvosim?). Tās kurators ir arhitekts, mācībspēks un vairāku grāmatu autors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis). Savā vēstījumā Hašims Sarkis aicina arhitektus domāt par nākotnes telpisko vidi un modeļiem, kā dzīvosim kontekstā ar politiskām un ģeogrāfiskām atšķirībām, gan ekonomisko nevienlīdzību, migrācijas procesiem pasaulē, virtuālo un fizisko vidi, kā arī dažādu vietējo kopienu vajadzībām. Plašāka informācija ‒ Venēcijas biennāles interneta vietnē (https://www.labiennale.org/en/architecture/2020)

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, tā tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un 2020. gadā būs mūsu valsts devītā dalības reize.

2018. gada Venēcijas arhitektūras biennālē Latviju ar ekspozīciju Together and Apart pārstāvēja starpdisciplināra kuratoru komanda: arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa.

Top komentāri

P
P
Kas ir metu biennāle?Tas pat nevelk uz švaukstismu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja