Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viļņā tiks atklāta izstāde Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Nacionālo mākslas galeriju Viļņā 29. aprīlī atklās izstādi Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules, kas 2020. gada nogalē bija skatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā

Izstāde izceļ neērtās, noklusētās tēmas Baltijas un Austrumeiropas reģionā un pievēršas sarežģītajam XX gadsimta mantojumam un tā ietekmei uz šodienas realitāti. Izstāde Nacionālajā mākslas galerijā Viļņā būs skatāma no 1. maija līdz 28. augustam.

Projektā piedalās arī mākslinieki no Latvijas – Vika Eksta un Matīss Gricmanis –, kuri savos darbos izceļ tēmas un notikumus no Latvijas pagātnes, aktualizējot tos plašākā Baltijas un pasaules kontekstā. 

Darbā Sarunas ar tēti fotogrāfe un videomāksliniece Vika Eksta pievēršas Afganistānas karam. Tajā pret savu gribu tika ierauti daudzi padomju republiku, arī Latvijas, iedzīvotāji, kas bija iesaukti padomju armijas obligātajā dienestā, viņu vidū arī mākslinieces tēvs. Lai gan kara individuālās psiholoģiskās sekas gan Latvijā, gan citās bijušajās padomju bloka valstīs ir graujošas, Afganistānas karš ir viens no XX gadsimta vēstures noklusētajiem un neapspriestajiem notikumiem, par ko nerunā ne dalībnieki, ne sabiedrība kopumā. 

Savukārt Matīss Gricmanis kopā ar lietuviešu mākslinieci Onu Jučiūti interpretē latviešu auditorijai jau pazīstamās Kaspara Irbes dienasgrāmatas skaņas instalācijā Vārava, ko veido dramatizēts dienasgrāmatu lasījums un audiālas kontekstualizācijas. Vārava, pievēršoties Irbes personībai un pieredzei, izceļ citādā izdzīvošanas iespēju varas maiņu laikā, kā arī problematizē šķietami homogēno XX gadsimta sabiedrību.

Izstādē piedalās mākslinieki no Baltijas valstīm, Ukrainas, Polijas, Somijas un Nīderlandes: Anastasija Sosunova (Lietuva), Eleonora de Monteskjū (Francija, Igaunija), Jāna Kokko (Somija), Laima Kreivīte (Lietuva), Lia Dostijeva un Andrijs Dostlijevs (Ukraina, Polija), Ona Jučiūte (Lietuva), Kvīnsijs Gario un Mina Oauirsta (Nīderlande), Paulīna Puķīte (Lietuva, Lielbritānija), Ūlo Pikkovs (Igaunija) un Zuzanna Hercberga (Polija). Viņu darbi pievēršas notikumiem un pieredzēm, kas bieži ir aizmirstas vai ignorētas un izslēgtas no oficiālās vēstures, gan aicinot ieklausīties individuālos dzīvesstāstos, gan izzinot plašākus kultūras atmiņas slāņus. Kāda ir šo stāstījumu vieta tagadnē? Kā mēs tos varam integrēt savā vēstures izpratnē? Ko tie maina uztverē par apkārtējo pasauli?

Izstādes kuratores ir trīs Baltijas valstu mākslas zinātnieces – Margareta Tali (Igaunija), Egle Mikalajūne (Lietuva) un Ieva Astahovska (Latvija).

Sākotnēji Rīgā izstāde tapa projekta Izzināt sarežģīto pagātni ietvaros, kas pievērsās jautājumiem par neseno pagātni un tam, kādu iespaidu šī pagātne atstājusi uz šodienu Baltijas reģionā un tā kaimiņvalstīs. Izstādes turpinājums Viļņā ir daļa no šī projekta ģeogrāfiska un institucionāla paplašinājuma – ar nosaukumu No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs to veido sadarbībā ar Nacionālās mākslas galeriju Viļņā, OFF biennāli Budapeštā, Lodzas Mākslas muzeju un Malmes Mākslas muzeju Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa ietvaros. 

29. aprīlī plkst. 18 Viļņā notiks izstādes atklāšanai veltīta performance Sarežģītā tagadne. 65 dienas – tā ir audiāla Ukrainas kara dienasgrāmata caur saksofona, tubas un gāzes cauruļu veidotām skaņām. Pūšaminstrumenti savieno metālu ar elpu; katru kara dienu iezīmē gāzes cauruļu svilpiens. Atbalsi veidojošais objekts ir sametināts no tā, kas palicis pāri no gāzes caurules, kas tika izmantota skulptūrā Uzbēruma arka, – visvairāk apspriestā publiskā mākslas darba neatkarīgās Lietuvas vēsturē.

30. aprīlī plkst. 13 Nacionālajā mākslas galerijā būs skatāma mākslinieces Zuzannas Hercbergas performance, kas iepazīstinās ar izstādē skatāmā darba Brīvprātīgās par brīvību galvenajām varonēm. Šis darbs ir veltīts Polijas un Latvijas ebreju sievietēm, kas piedalījās Internacionālajās brigādēs Spānijas pilsoņu karā (1936–1939), lai vērstos pret galēji labējo un antisemītisko ideoloģiju ekspansiju Eiropā. Pēc performances notiks arī citu izstādes mākslinieku vadīta ekskursija. Pieteikšanās: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja