Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

The Sound Poets: Frekvence sešiem

Klusināta roka enerģija un akadēmiskās mūzikas vēriens. Tāds ir pašmāju grupas The Sound Poets debijas albums Tavs stāsts 

Albumā, kuru pagājušajā nedēļā izdeva ierakstu kompānija I Love You Records, ir vienpadsmit dziesmu latviešu valodā. Kopš 2011. gada kolektīvs The Sound Poets (bijušais S.P.B.) spēlē jaunā sastāvā, ir izdevis singlus Emīlija un Kalniem pāri, izcīnījis vērā ņemamu skatītāju atbalstu koncertos un radiostaciju balsošanas topos. Pērnvasar grupa kopā ar Prāta vētru apceļoja Latviju, iesildot PV turnejas Vēl viena klusā daba šovus. The Sound Poets spēlē melodiski emocionālu pieaugušo poproku. Varētu pat teikt – mums ir pašiem savs Coldplay.

The Sound Poets ir profesionāļi ar veselīgām ambīcijām un spēju tās attaisnot uz skatuves, manevrējot ar krāšņām, filigrāni izstrādātām harmonijām un pārdomātām instrumentu partijām. Īpašais pluss ir vokālista Jāņa Aišpura Kamēr… korista rūdījums, kuru nu var izmantot, rakstot savas dziesmas.

The Sound Poets izaugusi no pašlaik jau izjukušās grupas S.P.B., kuras sastāvā Jānis Aišpurs spēlēja kopā ar ģitāristu Normundu Lukšu. Abi izlēma – ir jāturpina strādāt, taču tikai tādā gadījumā, ja kardināli, "līdz ar sakni" maina darbības kursu. "Kādā brīdī es sapratu, ka esmu izdarījis labāko, ko varēju, taču tālāk nevaru iet. Tas sev godīgi ir jāpasaka. Jāsāk viss no jauna. Tam cilvēku sastāvam un ķīmijai neredzēju turpinājumu. Tu n-tos gadus peries, taču kļūst nevis labāk, bet jūs stagnējat. Es neesmu baigais ezoteriķis, lai varētu skaidrot kaut ko par submatērijām, taču ir lietas, kurām konkrētā kombinācijā nav lemts notikt. Sapratām – jāsāk no baltas lapas, nevis jāmēģina reanimēt veco sastāvu ar jauniem cilvēkiem," stāsta Jānis Aišpurs.

Jānis astoņus gadus ir dziedājis korī Kamēr…. Diriģentu Māri Sirmo viņš sauc par savu skolotāju ar lielo burtu. "No viņa esmu pārņēmis to bezkompromisu attieksmi uz skatuves, veidu, kādā darboties. Ja nesanāk, tu strādā vēl. Tu strādā, kamēr sanāk. Nav tās vieglprātīgās būšanas."

"The Sound Poets pa īstam sākās 2011. gadā, kad bez domām par kopīgu nākotni sanācām kopā uz akustisko koncertu. Pēc tam negribējās iet mājās. Tu sēdi, runā, ir trīs naktī, un esi kā uzlādēts ar adrenalīnu. Sapratām, ka šim piecu cilvēku kolektīvam ir vienota frekvence, kuru nedrīkst noslāpēt," par jaunā sastāva tikšanos stāsta grupas līderis. Jānim Aišpuram un Normundam Lukšam tad pievienojies ilggadējais Mofo un Pienvedēja piedzīvojumu bundzinieks Pēteris Lunde, čelliste Undīne Balode un basģitārists Gints Bīmanis. Tagadējo sešu cilvēku apvienību kopā saslēdz tās jaunākā dalībniece multiinstrumentāliste Kate Pāvula, viņa spēlē arī meiteņu ansamblī Sus Dungo. Koncertos, ja vien ir iespēja, mūziķiem pievienojas trompetists Gatis Gorkuša un trombonists Andris Strautiņš.

Albumu Tavs stāsts mūziķi rakstījuši pērn, rīkojot radošās nometnes. "Aizbraucām uz kādu lauku māju, muzicējām, visu fiksējām demo ierakstos. Dabisks, vienkāršs un skaists process vasarā kopā ar koncertiem," stāsta bundzinieks Pēteris Lunde. Skaņdarbi ierakstīti koncentrētā laika periodā un saslēdzas kopā, veidojot vienotu dramaturģiju, skaidro Jānis Aišpurs. Izņēmums esot vienīgi Emīlija un Kalniem pāri, kuras pabeigtas jau agrāk. "Lai ierakstītu vokālās partijas, sarunājām labus mikrofonus un skaņu ieraksta tehniku, telpu, kurai es varu jebkurā diennakts laikā piekļūt. Studijā dziedot, ir svarīgi, lai nebūtu stresa, lai nebūtu tā – tagad piedod, Jāni, man te četros nāk Uldis Dumpis ierunāt reklāmu," viņš piebilst.

Atbildība pret klausītāju mūziķiem, kuri dzied latviski, ir lielāka, atzīst The Sound Poets: "Nākas būt ļoti godīgiem pret sevi, nedzīvot ilūzijās. Aiz vārdiem nevar paslēpties, taču nav arī iemeslu, lai to darītu. Ja ir ko teikt, tas ir jāsaka." Katrai albuma dziesmai ir radītas gleznotājas Paulas Zariņas abstraktās, smalkās glezniņas, kuras ir skatāmas diska bukletā.

Mūziķis Goran Gora uz jautājumu par savu amata brāļu darbu atbild, ka to saprot ar "muguras smadzenēm": "The Sound Poets mūzikā es atrodu inteliģenci un nopietnību. Tā ir tā neizskaidrojamā mīlestība uz jaunradi, kas skan šajā mūzikā, – pirmreizīguma prieks par tikko radušos dziesmu, azarts aranžējot un pietāte izpildot."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja