Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar Auļu koncertu jūnijā izskanēs Valmiermuižas etnomūzikas festivāls

Ceturtdien, 19. maijā, dūdu un bungu grupa Auļi ar savas jaunās Jāņu programmas Sit, Jānīti! pirmatskaņojumu ieskandināja Valmiermuižas etnomūzikas festivālu, kurā pirmo reizi izskanēs pilna programma un notiks viņu jaunā albuma prezentācija. Jaunā programma top sadarbībā ar tuviem un tāliem viesmāksliniekiem un ļaus ielīgoties gaidāmajos vasaras saulgriežos.

Jaunajā programmā Sit, Jānīti! un albumā ar tādu pašu nosaukumu iekļautas 12 jaunas latviešu tautasdziesmās balstītas kompozīcijas. To pasaules pirmizrāde notiks Valmiermuižas etnomūzikas festivāla otrajā dienā – 18. jūnijā. Šajā vasaras vērienīgākajā etnomūzikas notikumā Auļi uzstāsies paplašinātā sastāvā, saspēlējoties un sadziedoties arī ar citiem mūziķiem: folkloras studiju Banga, dziedātājām Asnati Rancāni un Annu Patrīciju Kareli, vīriem no Trejasmens un Vilkačiem, kā arī mūziķi Kilema no Madagaskaras un jodelētāju Albinu Paulusu no Austrijas. Auļu uzstāšanās solās būt grandioza, dažās no dziesmām uz skatuves kopā muzicējot pat 26 mūziķiem. 

"Visi klātesošie varēs atsvaidzināt savas Jāņu dziesmu zināšanas. Uz ekrāna būs redzami dziesmu teksti, un ceram, ka festivāla apmeklētāji dziedās kopā ar mums. Jūnija sākumā albums jau būs pieejams dažādās straumēšanas platformās, bet pirmo reizi visa programma izskanēs Valmiermuižā," atklāj dziesmu autors un Auļu dūdinieks Kaspars Bārbals.

"Vienlaikus ar šī gada festivāla tēmas "mijiedarbība" izvēli sapratām, ka Auļi būs mūsu galvenie mākslinieki. Rudenī radusies festivāla tēma "mijiedarbība", kas bija par ideju cilvēkus rosināt iznākt no izolācijas savos mājokļos, satikties ar citiem cilvēkiem un mijiedarboties, sadarboties un veidot kaut ko tālāk, šī gada sākumā kļuva desmitkārt svarīgāka, jo tagad mijiedarbība un sadarbība mums visiem ir ļoti nepieciešama, lai apturētu agresiju, kas tepat blakus mums notiek. To mēs nekādi nevaram izdarīt pa vienam, kaut ko atsevišķi darot savā nodabā. Savukārt Auļi ir izcils muzikāls paraugs šādai mijiedarbībai, jo, tiklīdz viņi izveidojās un noformēja savu muzikālo rokrakstu, jau nākamajā solī viņi vienmēr ir skatījušies pēc sadarbībām mūzikā. Tās ir bijušas ļoti plašas – gan tepat Latvijā, gan starptautiski," stāsta Valmiermuižas etnomūzikas festivāla mākslinieciskās programmas veidotājs un Kultūras menedžmenta centra Lauska pārstāvis Juris Zalāns.

Jau pēc mēneša – 17. un 18. jūnijā – Valmiermuižā gaidāms šīs vasaras vērienīgākais etnomūzikas notikums Latvijā: Valmiermuižas etnomūzikas festivāls uz divām skatuvēm pulcēs izcilus solistus un etnomūzikas grupas no Latvijas, Igaunijas, Austrijas, Polijas un Madagaskaras, piedāvājot vienus no interesantākajiem šīs vasaras mūzikas svētkiem.

Āfrikas saules pielieta līksmība, virtuves atvilktnē atrodami mūzikas instrumenti, virtuoza jodelēšana, tumšais folks un citi muzikāli pārsteigumi, uguns skulptūra, mierīgas un nemierīgas zvilnētavas, teātris, kino, igauņu-latviešu dzejas samits un brīvdabas izstādes – festivāls sola virkni daudzveidīgu iespaidu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja