Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzintaru koncertzālē Ziemassvētku festivālā muzicēs pianists Andrejs Osokins

Ziemassvētku festivālā gaidāma pianista Andreja Osokina soloprogramma, kas veltīta Ferenca Lista daiļradei un tiks atskaņota divos koncertos – 17. decembrī plkst. 17.00 un 19. decembrī plkst. 19.00.

Ferenca Lista slava romantisma laikmetā pielīdzināma rokzvaigznes statusam – viņu dievināja un uz rokām nēsāja visa Eiropa. Lists bija 19. gadsimta kulta pianists, jaunas atskaņotājmākslas ēras aizsācējs, kas savai daiļradei smēlās impulsus no pasaules, mākslas un reliģijas.

Andrejs Osokins par izvēlēto programmu: "Šis koncerts iecerēts kā stāsts par Ferencu Listu, viņa mūzikas un personības evolūciju. Lista daiļradē sastopam attīstību no liriskiem, spožiem darbiem līdz reliģiskai apcerei, kas mums atklāj viņa personības daudzveidību un bagātīgo mūžu. Savas dzīves laikā Lists no virtuoza skatuves varoņa kļuva par nesavtīgu labdari, kas vēlas nodot savas zināšanas citiem un mīl savus draugus komponistus, popularizējot viņu mūziku. Tāpēc programmā iekļauti arī Franča Šūberta, Riharda Vāgnera, Roberta Šūmaņa mūzikas pārlikumi, kurus veidojis Lists.

Kā Lista dzīvi, tā viņa daiļradi caurvij klejojumu tēma, kas spilgti atklājas ciklā Klejojumu gadi. Būtiska loma komponista mūzikā ir ungāru folklorai, ko varam dzirdēt Lista Sestajā Ungāru rapsodijā. Programmā iekļauta arī viņa laikabiedra un sāncenša, Friderika Šopēna mūzika, kuru Lists augstu vērtēja. Līdzīgi kā Ferencs Lists, arī latviešu klasiķis Jāzeps Vītols nozīmīgu dzīves daļu veltīja pedagoģijai un bija mūzikas autoritāte, savā dzimtenē dibinot mūzikas akadēmiju, un koncertā dzirdēsim arī Vītola klavieru miniatūras."

Pianists Andrejs Osokins vienlīdz spoži iejūtas gan Rietumeiropas klasiķiem veltītajās koncertprogrammās, gan kamermūzikā, gan mūsdienu autoru darbos. Par savu koncertdarbību un īstenotajām labdarības akcijām Ukrainas atbalstam šogad Andrejs Osokins apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni virsnieka pakāpē. Pasaulē pieprasītais latviešu pianists regulāri uzstājas leģendārās Eiropas koncertzālēs - Berlīnes Filharmonijā, Konzerthaus Berlin, Milānas La Verdi zālē, Royal Festival Hall un Vigmora zālē Londonā, Gasteig koncertzālē Minhenē, La Monnaie koncertzālē Briselē, Opera Comique zālē Parīzē un citās.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja