Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivālā Zobens un Lemess uzstāsies grupa Samael no Šveices

Smagās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un Lemess šogad notiks 7. un 8. jūnijā Zemgalē, Bauskas pilskalna parkā. Šoreiz ir simboliski piesātināts gads - festivāls notiks devīto reizi.

Viena no festivāla vadošajām grupām būs Šveices smagās mūzikas grandi Samael ar sava leģendārā albuma Passage koncertprogrammu. Tieši ar šo albumu grupa tālajā 1996. gadā aizsāka savu īpašo muzikālo rokrakstu  - metāla, industriālās un elektroniskās mūzikas sakausējumu, kas ieveda šveiciešus metālmūzikas augstākajā līgā un atvēra durvis uz lielākajiem festivāliem līderu statusā. Koncertā izskanēs arī citu Samael albumu labāko dziesmu izlase.

Samael fenomens ir aizsācies 1988. gadā, kad divi brāļi radīja tā sauktās vecās skolas blekmetāla grupu, kas pakāpeniski atrada savu muzikālo ceļu. Metāla, industriālās mūzikas un elektronikas sinerģija — Samael zīmolskanējums teju 30 gadu garumā — aizsākās ar Pasāžu. Proti, 1996. gada albumu Passage pieņemts uzskatīt par robežšķirtni, kas iedibināja Samael neatkārtojamo rokrakstu. Tieši ar šo albumu grupa koncertēja pērn, lai pilnībā izpārdotā koncertā Krakovā ierakstītu tā jauno skanējumu. Ieraksts nāks klajā 16. februārī, bet pašu albumu dzīvajā, enerģētiski pielādētajā izpildījumā klausītāji varēs dzirdēt jūnijā Bauskā. Grupas dibinātāji pauduši, ka ir gandarīti piedāvāt šīm dziesmām svaigu pieeju un “atdzīvināt” oriģinālo albumu, lai iepriecinātu ilggadējo publiku, kā arī iepazīstinātu ar to klausītājus, kas Samael sev atklājuši nesen.

No jau izziņotajām grupām pagānmetāla cienītājiem var būt interesanta tikšanās ar žanra celmlaužiem no Zviedrijas — grupu Thyrfing (nosaukums sakņojas skandināvu mitoloģijā). Tā ir vikingmetāla grupa, kas dibināta 1995. gadā un ir labi zināma skandināvu metālskatuves klausītājiem.

Šogad festivālā atgriežas Lietuvas folkmetāla grupa Ūkanose, kas dibināta 2012. gadā un kuras tēmu fokusā ir folklora, dzīves rituma cikli, reibinoši dzērieni un karš. Grupas dalībniekiem ir padziļināta interese par Lietuvas kultūras saknēm un folkloru. Ūkanose sniedz enerģiskus koncertus un savā mūzikā prezentē arī senākās lietuviešu dziesmas, piedāvājot tās savā  — smagajā — aranžējumā. 

Atkalredzēšanās ar Zobens un Lemess publiku būs drūmmetālu klasiķiem Catalepsia no Latvijas. Grupa tikko kā pabeigusi darbu pie sava trešā albuma, tā kā šīs mūzikas cienītāji var pamatoti cerēt uz jaunumiem.

Festivāla grupas un dalībniekus Zobens un Lemess izziņos pakāpeniski, vienlaicīgi ar to pieaugs arī biļešu cena. Iecerēts, ka devītā festivāla muzikālo programmu bagātinās arī citas norises — Senā ciema izglītojošā programma,  stāstījumu telts, vēstures rekonstrukcijas klubi, viduslaiku spēles, amatnieku meistarklases, ugunsskulptūra un daudz kas cits.

Festivāls “Zobens un Lemess” notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi notika Sēlijā Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.

Deviņi ir folklorā un kādreizējos mitoloģiskajos priekšstatos ar nozīmēm un simbolisko jaudu piesātināts skaitlis. Deviņvīru spēks. Pērkonam deviņi dēli. Kumeļš tecēja deviņiem celiņiem un iznesa karavīru “caur deviņi zobentiņi”. Svētajam kokam deviņi zari. "Es sasitu Velnam galvu, deviņos gabalos". Aiz deviņiem kalniem vai aiz deviņām jūriņām, arī “aiz deviņi ezeriņi" vai “kur deviņas upes tek". Aizslēgt (ar) deviņām atslēgām, “gailim deviņi cekuliņi", "deviņ’ kalni, deviņ’ lejas", "pār deviņi priežu sili", "dieviņš brauca oļu kalnu, deviņiem kumeļiem", "manim bija raiba josta deviņiem ielokiem", "man deviņi bāleliņi", "es aizslēdzu dzelzu vārtus, deviņām atslēgām".

Biļetes iepriekšpārdošanā šobrīd par draudzīgāku cenu var iegādāties Ticketshop. Tuvojoties pasākumam un līdz ar programmas un grupu izziņošanu, cena pakāpeniski pieaugs. Bērniem līdz 13 gadu vecumam ieeja festivālā būs bez maksas, pusaudžiem līdz 16 gadu vecumam biļetes festivāla kasēs būs nopērkamas ar 50% atlaidi. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja