Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Izdots Aijas Andrejevas jaunais albums Mežā

Apvaldītas un neapvaldītas kaislības. Aija Andrejeva dzied jaunās Kārļa Lāča dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem

Albums Mežā ir akustisks vēstījums par mīlestību solobalsij, divām ģitārām, klavierēm, trompetei un sitaminstrumentiem – Kārlis Lācis stāsta par savu jauno ierakstu, kurā viņa komponētās dziesmas ar Māras Zālītes dzeju izpilda dziedātāja Aija Andrejeva. Šo radošo trijotni kopā ir savedusi kāda tikšanās. "Aija man piezvanīja, uzaicināja uz kafiju un teica, lai es uzrakstu albumu," atklāj Kārlis Lācis, kuram paralēli esot bijusi vēlme radīt dziesmas ar Māras Zālītes tekstiem. Tā arī viss ir saslēdzies un noticis ļoti ātri. "Viņam nepatīk "marinēt"," par komponistu saka Aija Andrejeva, kura jau pēc diviem mēnešiem savā e-pastā saņēmusi pirmās piecas kompozīcijas.

Pirms tam Kārlis Lācis esot palūdzis Mārai Zālītei atsūtīt dzejoļus, lai no tiem izvēlētos tekstus topošajām dziesmām. "Es tajos parakņājos un atlasīju pēc principa: tas mani uzrunā, tas – neuzrunā," savu izvēli paskaidro komponists. Māra Zālīte esot teikusi: es tik sēžu mājās, un viss notiek! Tāpat tikuši atlasīti arī Imanta Ziedoņa dzejoļi albumam Ziedonis. Lācis. Sievietes, kurā tos izdziedāja desmit pazīstamas Latvijas aktrises un dziedātājas, starp kurām bija arī Aija Andrejeva. "Šoreiz noturējos pie vienas," piebilst Kārlis Lācis.

Tas skan tik nopietni

"Pirmais iespaids bija kā Aleksa meitiņa. Žiperīga, vokālie dotumi labi. Taču krita uz nerviem toreizējais skatuves vārds – Aiša. No sērijas Lilī, Kendī, Kei un Līn. Dolli, Mollī, mister Bīn. To es tikko sadzejoju. Tā sērga vēl turpinās," Māra Zālīte dalās atmiņās par dziedātāju. "Sāku tā pa īstam viņu ņemt nopietni, kad Aija atcerējās savu vārdu. Redziet, Dievam grūti atrast cilvēku, kas maina vārdu. Gribētu palīdzēt, bet nevar atrast," uzskata dzejniece. Aija Andrejeva par mākslinieci viņas acīs izaugusi Liepājas teātra izrādē Pūt, vējiņi!, kuras mūzikas autors ir Kārlis Lācis. "Tas tik bija! Gan lieliska balss, gan aktieriska jūtība," piebilst Māra Zālīte. Arī komponists atzīst, ka dziedātājas balsī ir dažādas krāsas un tagad viņa ir iemācījusies tās izmantot.

Aija atklāj, ka tajā brīdī, kad Kārlis Lācis pateicis, ka jauno dziesmu tekstu autore būs Māra Zālīte, jutusies nobijusies: vai viņa līdz tam jau ir izaugusi? Tas skan tik nopietni! Viņa ir izdziedājusi Imanta Ziedoņa tekstu, taču toreiz atbildība sadalījusies uz vairākām izpildītājām. Tajā brīdī, kad sākusi lasīt Māras Zālītes dzejoļus, sapratusi, ka "viņa, izrādās, jūt tāpat, domā tāpat kā mēs visi". Aija Andrejeva dzejnieci iepazinusi tādu, kādu līdz šim nebija pazinusi, – arī visi tie, kam Māras Zālītes vārds saistās ar tādu darbu kā Lāčplēsis un Kaupēn, mans mīļais! libretu, varētu būt pārsteigti.

Poētiskā popmūzika

"Albums ir brīnišķīgs! Izdevies radīt noskaņu pilnu savdabīgu pasauli. Apvaldītas kaislības un neapvaldītas. Sievietes jūtu un dabas maģija, noslēpumi. Gan lirisms, gan dramatisms. Aijas balss ir ļoti ievelkoša, liela, gudra, dziļa. Instrumentācija izcila. Kārlis Lācis... Kārlis jau mums ir Kārlis Lielais! Prieks, ka mani teksti nākuši meistarīgās, jūtīgās un arī asprātīgās rokās!" par albumu Mežā saka Māra Zālīte. Pats komponists savu vērtējumu formulē vienā vārdā: "Foršs!" Albumā skan izjustas, melodiskas dziesmas. "Es laikam kļūstu vecāks un liriskāks," uzskata Kārlis.

"Es esmu riktīga Lāča fane," par sadarbību ar komponistu priecājas Aija Andrejeva, kura ar katru savu nākamo ierakstu kļūst par arvien poētiskākas popmūzikas izpildītāju. "Tas nav apzināti," viņa piebilst un sper nākamo soli šajā virzienā. Albums Mežā stāsta par sievietes iekšējo mežu – sapņu un iedomu pasauli, kurā viņai reizi pa reizei patīk uzturēties un uz kuru aizbēgt no skarbās realitātes. "Dzeja ir ļoti jutekliska, sievišķīga un brīžiem erotiska," brīdina Aija Andrejeva.

Sapnis par amfiteātri

Albuma Mežā prezentācijas koncerts notiks piektdien, 27. novembrī, tikko atklātajā mūzikas namā Daile. "Es visu laiku domāju, ka gribētu koncertu amfiteātrī," savas vēlmes pauž Aija Andrejeva. To ir izdevies realizēt, un visas trīspadsmit jaunās dziesmas tiks izpildītas uz skatuves, kuru puslokā ietver skatītāju vietas. "Es biju aizgājusi uz savu vietējo rimčiku Bērnu pasaulē pēc bulciņām un satiku Jāni Lūsēnu," atceras dziedātāja. Vārds pa vārdam, un komponists pastāstījis par Daili. "Būs jauna koncertzāle!" – "Jā?" – "Amfiteātris!" – "Ļoti labi!" "Tā rimčikā pie ka sēm mēs sarunājām šo vietu," saka Aija. Savukārt nākamā gada sākumā lielākajās Latvijas pilsētās tiks izrādīts koncertuzvedums Mežā: "Tas ir tas, uz ko es patlaban koncentrējos, par ko es domāju, uztraucos un ar ko es dzīvoju."

Aija cer, ka visas dziesmas veiksmīgi saliksies vienotā stāstā. Koncertizrādes režisors būs Roberts Rubīns, par kustībām atbildēs horeogrāfe Olga Žitluhina. "Es viņu redzēju OKartes skatuves žūrijā, un mani viņa patīkami pārsteidza – kā viņa pagriež galvu, kā viņa skatās! –, es nezinu, vai tas ir dabiski vai arī viņa meklē citu stilu," gandrīz pirms diviem gadiem par dziedātāju teica horeogrāfe. "Es nodomāju – pluspunktiņi ir nopelnīti, varu Olgai zvanīt," piebilst Aija. Pirms tam vēl ir plānots uzņemt videoklipu kādam no albuma skaņdarbiem. "Dziesmu Kafijas krūze no mana iepriekšējā albuma Grāmatzīme nemaz tik bieži neatskaņoja radio, un ar klipu tā ieguva otro elpu," uz video nozīmi norāda dziedātāja. Jaunā albuma Mežā pirmajam singlam radioviļņos klājas itin labi. "Mēs pat nobrīnījāmies," viņa piebilst.

Aija Andrejeva
Albuma Mežā prezentācijas koncerts
Mūzikas namā Daile 27.XI plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā Ls 10–15

No 27. novembra albums pieejams tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī interneta veikalā iTunes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja