Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Komponistes Maijas Einfeldes vijoļsonātes pirmo reizi izdotas albumā

Nacionālā ierakstu kompānija Skani izdevusi albumu Maija Einfelde. Vijoļsonātes. Komponistes vijoļsonātes autoralbumā apkopotas pirmo reizi. Liepājas koncertzālē Lielais dzintars tapušajā ierakstā ir dzirdama vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte

Albumā Maija Einfelde. Vijoļsonātes ir ieskaņotas trīs sonātes vijolei un klavierēm, kā arī sonāte vijolei solo. Muzikologs Orests Silabriedis albuma anotācijā raksta: "Stīginstrumenti Maijai vienmēr patikuši. Komponējot Maija izdzied katru balsi gan kordziesmā, gan vokālajā ciklā, gan arī instrumentālajā mūzikā. Tiesa, vijolsonātēs vijole ne tikai dzied, bet arī visu ko citu dara."

Stīginstrumentu patikšanu apliecina arī īpaša komponistes bērnības atmiņa: "Tēvam bija kaut kāda vijole, nekāda sevišķi labā, atceros, ka mēs kaut ko tur čīgājām. Vijole bija vienīgais, ko mamma saglāba no kara laikā nodegušās Valmieras darbnīcas." 

Maijas Einfeldes daiļrade "uzplauka lēni, izgāja grūtu neatzīšanas ceļu un briedumgados piedzīvoja spožu atzinības vilni, kas nav noplacis līdz pat šim brīdim" – par komponistes radošo darbību raksta Orests Silabriedis.

"Maijas Einfeldes mūzika latviešu klausītājam jau ir tuva un pazīstama. Tagad, pateicoties šī albuma starptautiskajam izdevumam, ar šo patiesi dziļām emocijām piesātināto mūziku, kas albuma formā pie klausītājiem nonāk pirmo reizi, varēs iepazīties klausītāji visā pasaulē," skaidro Skani vadītājs un Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors Egīls Šēfers. 

Vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte komponistes veikumu izceļ kā visnozīmīgāko un apjomīgāko pienesumu latviešu vijoļsonātes žanram: "Caur šiem četriem tik atšķirīgajiem cikliem nemainīgi vijas gan Maijai Einfeldei raksturīgā liriskā traģika, gan ilgas pēc gaišuma un viegluma. Ierakstot šo albumu, mums bija īpaši nozīmīgi sasaistīt katru sonāti ar komponistes skaudro dzīvesstāstu. Ļoti ceram, ka šī tiešā un patiesā mūzika pelnīti izskanēs arvien plašāk."

Albums Maija Einfelde. Vijoļsonātes no 26. novembra ir pieejams ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un visā pasaulē, kā arī populārākajās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās.

Atzīmējot albuma iznākšanu, vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte aicina uz koncertu Vakars ar Maiju Einfeldi. Sonātes 1981–2000. Tas notiks 15. decembrī plkst. 19 Rīgas Mākslas telpā. Pieteikšanās uz koncertu, rakstot e-pastu: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja