Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kremerata Baltica atskaņos veltījumu Likteņdārzam

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica atskaņo Arvo Perta 4.simfoniju

Šis nebūs vienkārši kārtējais lieliskais vijolnieka Gidona Krēmera un viņa orķestra Kremerata Baltica koncerts. Programma, kuras smaguma centrs būs pasaulslavenā igauņu komponista, par svētminimālistu dēvētā Arvo Perta jaunās — 4.simfonijas pirmatskaņojums Baltijas valstīs, iecerēts kā veltījums visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri cietuši no dažādām varām XX gadsimtā. A.Perta simfoniju, kā arī Georga Pelēča, ASV dzīvojošās krievu komponistes Ļeras Auerbahas un Fēliksa Mendelszona-Bartoldi skaņdarbus kremeratieši atskaņos Likteņdārzam, apliecinot atbalstu topošajam piemiņas parkam uz salas Daugavas vidū pie Kokneses. Likteņdārzs, lai iemūžinātu visu pagājušā gadsimta represīvo režīmu upuru piemiņu, top pēc Japānas ainavu arhitekta un dzenbudistu mūka Šunmio Masuno vīzijas, un to plānots atklāt Latvijas neatkarīgās valsts simtgadē 2018.gadā. Līdzīgi kā savulaik Brīvības piemineklis, tas ir visas tautas projekts, kas top par ziedojumiem. Ziedojuma zīmes var iegādāties Latvijas pastā, bet koncerta laikā — arī Lielajā ģildē.

Arvo Perts jau ieradies Latvijā, lai būtu klāt atskaņojumā, ko diriģēs viņa tautietis Tenu Kaljuste. Savas 4.simfonijas nosaukumā Losandželosa komponists pagodinājis pilsētu, kurā tā šoziem janvārī piedzīvoja pasaules pirmatskaņojumu somu diriģenta Esa Peka Salonena vadībā. Būtiskāks par nosaukumu šoreiz ir skaņdarba adresāts. "Savu simfoniju es veltu Mihailam Hodorkovskim (kopš 2003.gada ieslodzījumā Krievijā turētajam naftas magnātam — I.L.). Viņa personība un ar to saistītais stāsts ir plaši atspoguļots Rietumu presē. Ar savu skaņdarbu es gribētu pasniegt roku gūsteknim un viņa personā — visiem netaisnīgi vajātajiem. Es veltu simfoniju un novēlu mieru dvēselē, par spīti viņa skumdinošajiem dzīves apstākļiem." Zīmīgi arī, ka savu iepriekšējo — Trešo simfoniju A.Perts sacerējis nu jau pirms 38 gadiem — 1971.gadā, kad pats vēl dzīvoja toreizējā Padomju Igaunijā. 1980.gadā komponists emigrēja no PSRS, jo padomju režīms viņam liedza īstenot garīgās mūzikas autora misiju. Jau labu laiku pirms pasaules pirmatskaņojuma, 4.simfonijas partitūra tika publicēta internetā. Kopš pirmatskaņojuma Losandželosā simfonija dažādu orķestru un diriģentu lasījumā skanējusi arī Eiropā (Helsinkos) un Austrālijā (Kanberā), bet ASV arī Ņujorkā. Pārņemot to Kremerata Baltica repertuārā, G.Krēmers pats spēlēs pirmo vijoli un ziedo šo koncertu sev tuvu cilvēku piemiņai un cerībai, ka Latviju gaida ziedoša un kopta dārza nākotne bez vardarbības un nesaticības.

*

Koncerts


Veltījums Likteņdārzam.

Vijolnieks Gidons Krēmers, altiste Ūla Ulijona, kamerorķestris Kremerata Baltica, diriģents Tenu Kaljuste. Lielajā ģildē 15.septembrī plkst.19.30 Biļetes Ls 5, Ls 7, Ls10, Ls 15, Ls20. Biļešu paradīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja