Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Liepājas simfoniskais orķestris un dāņu mūziķi atskaņos populāru kinomūziku

Liepājā 21. oktobrī gaidāms iespaidīgs koncerts ar nosaukumu "Smile", kurā izcili dāņu mūziķi — diriģents Franss Rassmusens, pianists Torbens Petersens un trompetists Ketils Kristensens kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri (LSO) izpildīs pasaules kino mūzikas hītus — informēja orķestra sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Vēvere.

No kinomūzikas pasaules ņemts arī pats koncerta nosaukums "Smile" — dziesma no Čārlija Čaplina 1936. gada filmas "Modern times". Koncerta programmu šādam sastāvam aranžējis  viens no gaidāmā koncerta solistiem, pianists Torbens Petersens, kurš preses konferencē otrdien Liepājā ļoti emocionāli stāstīja par savu mīlestību uz kino un kinomūziku. Šajā programmā līdzās Čārlija Čaplina melodijām iekļauta gan franču komponista Frensisa Laija (Francis Lai) populārā "Love story" melodija, gan Mišela Legrāna "Vējdzirnavas tavā prātā" no filmas "Toma Krouna lieta", Enniko Morikones, Viktora Janga, Bartona Leina, Frenka Adamsa un Nino Rotas melodijas no skatītāju iemīļotām kinofilmām. Koncerts notiks Liepājas Latviešu biedrības namā un sāksies plkst.19

Kā preses konferencē otrdien Liepājā stāstīja orķestra direktors Uldis Lipskis, šāda koncerta ideja radusies pagājušajā rudenī, kad Dānijas diriģentu asociācijas priekšsēdētājs Frans Rasmusens Liepājā vadīja jauno Dānijas diriģentu meistarklases. Diriģents bijis patīkami pārsteigts par LSO kvalitāti, nopietno attieksmi pret darbu draudzīgā gaisotnē. Diriģents nolēmis ar orķestri sadarboties arī turpmāk, un šo sadarbību uzsāk koncerts "Smile" 21.oktobrī Liepājas Latviešu Biedrības namā. Šajās dienās Liepājā top arī visu laiku populārākās kinomūzikas ieraksts ar nosaukumu "Smile - a tribute to the great film composers" ("Smile – veltījums visu laiku labākajiem filmu mūzikas komponistiem"), ko pēcāk ir plānots laist klajā Dānijā. Dāņi jau ir paziņojuši, ka viņiem ir arī tālejošāki plāni attiecībā uz LSO.

Jau pēc otrās mēģinājumu dienas ar LSO, viesi pauda, ka esot apmierināti ar skanējumu un ir pārliecināti, ka ieraksts būs pat ļoti izdevies. CD plānots laist klajā Kopenhāgenā jau līdz šiem Ziemassvētkiem. To varēšot iegādāties arī Latvijā.

Par to, ka jau notiek sarunas par turpmāko sadarbību – dažādu projektu ierakstiem, diriģentu meistarklasēm sadarbības projektu ietvaros un iespējamām, kopīgi organizētām turnejām Danijā, prieku pauda ne tikai Dānijas mūziķi un LSO vadītājs. Arī Dānijas Kultūras institūta direktors Simons Holmbergs atzina, ka esot neizsakāmi priecīgs par šādu rezultātu un cer, ka nākotnē latvieši vairāk varēs baudīt dāņu mūziku un mūziķus, kā arī dāņi latviešus. S.Holmbergs cerot uz sadarbību šo mūziķu starpā visdažādākajos veidos.

Kā izteicās Frans Rasmusens, šis projekts dāņiem esot aktuāls tāpēc, ka viņi piekopj praksi vest uz ārvalstīm savus jaunos diriģentus, kas ir Dānijas diriģentu asociācijas biedri, lai veicinātu viņu izaugsmi, jo neesot viegli būt jaunam dāņu diriģentam un diriģēt Dānijā. Tieši tāpēc viņam esot būtiski atrast jaunas vietas un jaunus orķestrus, ar kuriem strādāt. Otrs iemesls esot tas, ka strādāt ar Dānijas orķestriem esot ļoti dārgi un viņam ar kauna pilnu seju esot nācies atzīt, ka viņš to nevar atļauties.

Par Latvijas orķestriem un par Latviju vispār F.Rasmusens esot uzzinājis no sava bijušā studenta – diriģenta Ginta Glinkas, kurš esot daudz stāstījis par Latvijas kultūru, Latvijas koriem, kas esot labākie kori pasaulē, Latvijas orķestriem, diriģentiem un komponistiem. "Te nu mēs esam!", ar neviltotu prieku teica F.Rasmusens. Viņš esot laimīgs arī par to, ka labums no šīs sadarbības ir abām pusēm, ka ne tikai LSO palīdz dāņiem, bet arī dāņi palīdz LSO.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja