Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mēness noskaņas mūzikā un persiešu dzejā dueta MoonBach un Rēzijas Kalniņas koncertā

18. augustā plkst. 19 Ventspils koncertzālē Latvija neparastā, meditatīvā koncertprogrammā Mēness mūzika un dzeja duets MoonBach (Vācija), ko veido irāņu izcelsmes vijolniece Azade Magsodi un pianists Andis Paegle, izspēlēs atmosfērisku mūziku. Koncerta noskaņu papildinās arī persiešu dzeja aktrises Rēzijas Kalniņas lasījumā

Šajā programmā tiks apvienotas Johana Sebastiāna Baha skaņdarbu tēmas ar persiešu un latviešu mūzikas improvizācijām, aizsniedzoties līdz Astora Pjacollas daiļradei un džeza aranžējumiem. Mūzikas un persiešu dzejas izvēli vieno mēness – visu vientuļo un skumjo aizstāvis, komponistu un mūzu iedvesmotājs. 

Starptautiskais duets MoonBach izveidojās 2019. gadā, kad Andis Paegle, studējot klavesīna spēli un baznīcas mūziku Lībekas Mūzikas augstskolā, satika Azadi Magsodi. Viņi apvienoja spēkus, lai izpildītu pazīstamus J. S. Baha (1685–1750), H. I. F. Bībera (1644–1706) un citu komponistu opusus jaunā skanējumā, pievienojot jaunradītus džeza, improvizētās un eksperimentālās mūzikas elementus.  

"Mūsu projekts ir īpašs – mēs spēlējam latviešu un irāņu mūziku, gūstot milzīgu iedvesmu no abām kultūrām. Mūsu izpildītā mūzika pārtop par vienu veselumu, nemanot pārkāpjot laika un telpas robežas. Mēness tēma mūsu projektam ir ļoti tuva. Mēs gribam parādīt to, ka kosmoss spēj ietekmēt ne tikai māksliniekus atsevišķi, bet visu kultūru kopumā," stāsta Azade Magsodi.

"Lai arī esam nākuši no dažādām vietām, cilvēki visur redz nakti un mēnesi, kas nereti raisa emocijas un pārdomas. Ir tik pārsteidzoši saprast un sajust līdzību, kas nāk no abu tautu dziesmām un mūzikas. Spilgts piemērs ir dziesma Tumša nakte, zaļa zāle, kas organiski saplūst ar irāņu dziesmu par vientuļo mēnesi, nakti un dabu. Koncerts būs kā mūzikas terapija, meditācija, iespēja atpūsties no ikdienas domām un ļauties emociju lidojumam," piebilst Andis Paegle, kurš koncertā mēness noskaņas radīs ar taustiņinstrumentiem – ērģelēm, Dāvida Kļaviņa koncertklavierēm 470i un leģendāro Fender Rhodes.

Duetam MoonBach un Rēzijai Kalniņai pagājušā gada oktobrī izveidojās brīnišķīga sadarbība – aktrisei tuva irāņu dzeja un viņas dzejas lasījumi pašsaprotami savijas ar projekta atskaņoto mūziku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja