Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Par izciliem sasniegumiem mūzikā apbalvos divus jaunos māksliniekus un labāko profesoru

Šogad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Swedbank Gada balvas par izciliem sasniegumiem 2013.gadā saņems JVLMA profesore Gunta Sproģe, kā arī divi jaunie mākslinieki – baritons Rihards Millers un kontrabasists Oskars Bokanovs.

Gada balvas pasniegšanas ceremonija noritēs JVLMA 94. dzimšanas dienas svinību ietvaros - tās tiks pasniegtas laureātu koncertā trešdien, 8.janvārī. Gada balva par izciliem sasniegumiem mūzikā diviem labākajiem studentiem tiks pasniegta jau desmito, bet nominācijā Gada Mācībspēks - jau devīto reizi. Par to pirmdien īpaši sasauktā preses konferencē informēja JVLMA pārstāvji.

Nominācijā Gada Mācībspēks uzvaru šoreiz guvusi JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras vadītāja Gunta Sproģe par 2013. gadā veiktu izcilu pedagoģisko darbu, dažādu meistarklašu vadīšanu, aktīvu dalību mūzikas festivālos, kā arī profesores ieguldījumu audzēkņu augsto sasniegumu veicināšanā starptautiskos konkursos. Īstenojot savu ieceri, Sproģe pērn noorganizējusi Baltijas Valstu mūzikas augstskolu studentu kameransambļu festivālu Kipras universitātē Nikozijā, paverot jaunas starptautiskās sadarbības iespējas. Pateicoties profesorei, jau sešpadsmito gadu pēc kārtas notiek arī simfoniskā orķestra koncerti Rīgas Latviešu biedrības namā Zelta zālē.

Savukārt nominācijā Gada jaunais mūziķis balvu par izciliem sasniegumiem un panākumiem saņems Rihards Millers, kurš ir JVLMA Vokālās katedras 1. semestra maģistrants. Jaunais baritons raksturots kā perspektīvs Latvijas Nacionālās Operas (LNO) solists, kuram jau vairākkārt uzticētas lomas jauniestudējumos. Viņš uzņemts LNO akadēmijā un piedalījies visās meistarklasēs un koncertos LNO. 2013. gada vasarā Millers kļuvis par Starptautiskā vokālistu konkursa Alīdas Vānes balvas laureātu un 1. Starptautiskajā Otto Edelman vokālistu konkursa (Vīne) diplomandu. Šobrīd jaunais baritons apvieno mācības JVLMA un strādā Ventspils Mūzikas vidusskolā par Vokālās nodaļas vadītāju un pedagogu. Jautāts par savām sajūtām, Rihards atklāj: "Balva man ir liels pagodinājums, esmu patīkami pārsteigts un varu apgalvot, ka mans 2013. gads tiešām ir bijis ļoti veiksmīgs."

Otru Gada jaunais mūziķis balvu saņems Oskars Bokanovs, kurš ir JVLMA Kontrabasa klases 7.semestra bakalaura programmas students. Jaunais mūziķis sevi spoži apliecinājis jau 2012. gadā Brno Starptautiskajā kontrobasistu konkursā, iegūstot godalgotu vietu vecākajā kategorijā, bet pērn sācis strādāt arī kamerorķestrī Kremerata Baltica.

"Tajā brīdī, kad es to uzzināju, biju neaprakstāmi pārsteigts. Principā es emocijas nevaru nosaukt vienā vārdā, jo tās līdzinājās sprādzienam. Gan vārdam neizsakāms prieks, gan apmulsums. Kontrabasam ļoti reti kad izdodas tikt orķestrī. Paldies, ka tiku novērtēts!" prieku par balvu neslēpj Bokanovs.

Savukārt JVLMA rektors un profesors Artis Sīmanis žurnālistiem pauda gandarījumu par jauno mūziķu panākumiem, atzīstot, ka jaunais gads JVLMA vienmēr sākas ļoti patīkami, jo augstskola svin jubileju un Gada balvas ceremoniju, kas ir lielākie augstskolas pasākumi visa gada laikā. 

Jautāts, ko tad īsti saņem balvas laureāti, Sīmanis teic, ka tas ir morālais atbalsts no JVLMA un finansējums, ko sniedz sadarbības partneris Swedbank. To, cik liela ir šī summa, rektors gan noklusē, taču piemin, ka tas ir kā atskaites punkts un pakāpiens tālākajiem sasniegumiem jaunajiem māksliniekiem. Drusku jāpieliek, un par balvā saņemto naudu var nopirkt jaunu mūzikas instrumentu, vēl piebilda Sīmanis.

Svinīgais koncerts, kurā uzstāsies šā gada balvas ieguvēji notiks vienlaikus ar JVLMA dzimšanas dienas svinībām - trešdien, 8.janvārī, plkst. 18. Koncertā piedalīsies arī iepriekšējie Gada balvas laureāti, JVLMA simfoniskais orķestris un koris, kā arī solisti Svetlana Okuņa, Inga Sunepa, Juris Žvikovs, diriģenti Viesturs Gailis un Andris Vecumnieks.

Biļetes uz Gada balvas pasniegšanas ceremonijas koncertu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī stundu pirms koncerta tā norises vietā, akadēmijas telpās. Biļetes cena – 5 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja