Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pati mūzika maina apziņu. Teātra maģija Mocarta operas Burvju flauta tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 3. jūnijā, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas notiks šīs sezonas pēdējā tiešraide no Ņujorkas Metropoles operas – skatītājiem tiks piedāvāts aizraujošu maģisku efektu piepildītais Volfganga Amadeja Mocarta Burvju flautas jauniestudējums, ko veidojusi franču diriģente Natālija Štucmane un britu režisors Saimons Makbērnijs

Iepriekš šī izrāde jau ir iepriecinājusi publiku Londonā, Amsterdamā, Ēksanprovansā, Bāzelē un Bergenā. Aktieris un režisors, teātra kompānijas Complicité līderis Saimons Makbērnijs ir skatuves brīnumu meistars. Burvju flautā viņš meistarīgi savieno improvizācijas un fiziskā teātra elementus, gaisa trikus un akrobātiku.

Svarīgu lomu iestudējumā spēlē videoprojekcijas, ko reālā laika režīmā veido mākslinieks Bleiks Habermans (viņa zīmējumi, kas top izrādes gaitā, tiek projicēti uz ekrāna), kā arī skaņu un speciālie efekti, par kuriem ir atbildīga māksliniece Rūta Salivena. Viņa darbojas savā laboratorijā skatuves kreisajā pusē. Izdomas pilnā, rotaļīgi novatoriskā izrāde fascinē ar to, ka mūsdienu tehnoloģijas tajā sadzīvo ar "roku darbu" – teātra maģija dzimst šeit un tagad, skatītāju acu priekšā.

Radot iestudējumu, Saimons Makbērnijs ir domājis par Burvju flautas tapšanas vēsturi: šī Mocarta un libreta autora Emanuela Šikanēdera opera bija paredzēta nevis aristokrātiem, bet plašai publikai. Burvju flautas pirmizrāde 1791. gadā notika nevis kādā galma teātrī, bet Šikanēdera vadītajā Vīnes Theater auf der Wieden, kas piesaistīja daudzveidīgu auditoriju. Operā iekodētos tēlus un simbolus mēdz interpretēt dažādi, taču Saimons Makbērnijs vēlas atgriezties pie vienkāršības un sagādāt skatītājiem "kaut ko no tā paša pārsteiguma un prieka, kāds bija tālajā 1791. gadā".

Skaņu efekti, kas tiek izmantoti šajā iestudējumā, ir atsauce uz Šikanedēra teātrī izmantotajām novācijām: XVIII gadsimta beigās tur tika atdarinātas putnu balsis, radītas pērkona un lietus skaņas. Putnu balsis, meža, strauta un vēja skaņas ir arī Saimona Makbērnija izrādē (dažādās vietās Metropoles operas zālē izvietots ap simt skaļruņu). Putnu ķērāja Papageno (šīs lomas pirmais izpildītājs bija pats Šikanēders) slavenā piecu nošu melodija pārtop mobilā telefona zvana signālā. "Skaņas efektu izmantošana rada maģisku pasauli, taču Burvju flautas centrā ir īstas cilvēciskas problēmas," uzsver režisors. Viņaprāt, šajā darbā Mocarts meditē par ideju, ka pati mūzika maina apziņu.

Izrāde notiek ar paceltu orķestra bedri – tas ļauj dažiem instrumentālistiem daudz aktīvāk iesaistīties operas darbībā. Piemēram, Papageno savas otrās ārijas laikā mijiedarbojas ar čelestas spēlētāju. Scenogrāfs Maikls Levains atgādina, ka XVIII gadsimtā orķestra mūziķi nebija paslēpti no skatītājiem. Režisors Saimons Makbērnijs piebilst, ka Mocarts šajā operā ir paudis sev vissvarīgāko: "Burvju flauta ir tapusi neilgi pēc Lielās franču revolūcijas sākuma, visa Eiropa tad mainījās. Mocarts nomira dažus mēnešus pēc Burvju flautas pirmizrādes savu radošo spēku pilnbriedā. Burvju flauta ir gan fantastiska, gan politiska. Opera ir sociāls komentārs, kā arī liels iztēles lidojums. Veidojot iestudējumu, gribēju būt pārliecināts, ka ieklausos Burvju flautas sirdspukstos."

Izrādē dziedās Ērina Morlija (Pamina), Lorenss Braunlijs (Tamino), Tomass Olīmanss (Papageno), Ketrina Leveka (Nakts karaliene), Brentons Raiens (Monostatoss) un Stefens Millings (Zarastro).

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja