Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pazīstamais jaunās krāsās – Opercussion. Opermūzikas zelta repertuārs sitaminstrumentālistu koncertā

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 15. decembrī plkst. 20.00 notiks iespaidīgs sitaminstrumentālistu koncerts Opercussion. No uvertīrām līdz ārijām. Tajā piedalīsies Latvijas vadošo orķestru sitaminstrumentu mūziķi Ivo Krūskops, Ivars Kalniņš, Uģis Krūskops, Edgars Vaivods, Ernests Mediņš, Elvijs Endelis.

"Tā ir unikāla iespēja dzirdēt opermūzikas zelta pērles piesātinātā sitaminstrumentu atskaņojumā, izbaudīt pazīstamo neierastās, jaunās nokrāsās. Bieži kaut ko tādu piedzīvot negadās, jo īpaši Liepājā," teic koncerta rīkotāji. "Spēlējot Latvijas Nacionālās operas orķestrī, man jau sen galvā sēdēja doma uztaisīt atpazīstamus opermūzikas hitus sitaminstrumentiem. Mēs šo programmu 2017. gadā atskaņojām Siguldas Baltajā flīģelī. Sekoja divi koncerti 2018. gada pavasarī Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē. Uzstāšanās Liepājā mums bija iecerēta jau 2020. gada sākumā, bet kovids to atcēla," stāsta Ivo Krūskops. Viņš pats arī veidojis aranžējumus kolēģu ansamblim, kuru sapulcinājis speciāli šim projektam.

No sen lolotas idejas par populāras opermūzikas pārlikumiem sitaminstrumentu ansamblim īstenojusies koncertprogramma, kurā tiek izmantoti visi klasiskie orķestra sitaminstrumenti, kā arī bungu komplekts un perkusijas. "Melodijas nesēji ir ksilofons, marimba, vibrafons, tubulārie zvani un glockenspiel, bet ritmu un krāsu dod timpāni, bungas, šķīvji u. c. Skatuve būs pilna ar sitaminstrumentiem," atklāj Ivo Krūskops.

Tiks atskaņots viss operas zelta fonds no uvertīrām un koriem līdz ārijām, savdabīgi atspoguļojot ierasto operas repertuāru. Skanēs populārākās melodijas no Žorža Bizē Karmenas, Džuzepes Verdi Trubadūra, Traviatas un Nabuko, Džakomo Pučīni Turandotas un Bohēmas, Džoakīno Rosīni Vilhelma Tella, Volfganga Amadeja Mocarta Figaro kāzām, Pētera Čaikovska Jevgeņija Oņegina, Riharda Vāgnera Tanheizera un vēl citām operām. Šajā izlasē iekļauta arī latviešu klasika – Arvīda Žilinska Zelta zirgs un Kvazimodo dziedājums no Zigmara Liepiņa operas Parīzes Dievmātes katedrāle.

"Pats esmu visu šo mūziku spēlējis orķestrī, un nu ņēmu partitūru un pārliku sitaminstrumentiem. Gribēju parādīt, ka opermūziku ārpus orķestra var spēlēt ne tikai klavieru trio vai stīgu kvartets." Ivo Krūskops arī uzsver, ka šis ir labs informatīvais materiāls, kas parāda sitaminstrumentu iespējas ārpus orķestra un būtu perfekts ieskats bērniem, ko mūzikas pasaulē spēj sitaminstrumenti. Tuvāk koncerta noslēgumam arī skatītājus aicinās piedalīties mūzikas atskaņošanā.

Biļetes uz koncertu – Biļešu servisā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja