Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pīters Broderiks: Negribu būt kā rokzvaigzne

Pasaulē atzītais amerikāņu dziesminieks Pīters Broderiks, kurš agrāk muzicēja dāņu indie roka grupā Efterklang, bet tagad turpina papildināt savas oriģinālmūzikas soloalbumu skaitu, Latvijā koncertēs otro reizi. Šoreiz mūziķis koncertam izvēlējies neierastu vietu - Rīgas Domu -, kurā 18.martā plkst.

19 uzstāsies kopā ar orķestra Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu un Emīla Dārziņa jaukto kori. Mākslinieks ar prieku atsaucies sabiedriskās kustības Mans Doms aicinājumam iesaistīties labdarības koncertā, kura biļešu ienākumus izmantos katedrāles jaunās vitrāžas Ar degsmi par brīvu Latviju izveidei.

Atmosfērisks pieskāriens

"Šajā koncertā man pirmo reizi būs iespēja izpildīt vairākas dziesmas no mana pirmā albuma Float. Pirmajā daļā izskanēs pieci šī albuma skaņdarbi, bet otrajā - skanēs vairākas jaunas vokālās mūzikas kompozīcijas, kuras izpildīšu kopā ar kori un stīgām," par gaidāmo koncertu stāsta pats Broderiks.

Pīters Broderiks ir amerikāņu mūziķis - dziedātājs, multiinstrumentālists un mūzikas autors, kurš darbojas ļoti plašā spektrā: viņš veidojis skaņdarbus gan elektroakustiskajā un eksperimentālajā, gan folkmūzikas, gan akadēmiskajā un ambient žanrā, un pats tikai pasmejas par centieniem viņa mūziku ierindot kāda konkrēta stila vai žanra formātā. Viņš arī veidojis skaņu celiņus filmām un dejas izrādēm. Broderika mūzikas skanējumam raksturīgs nepiespiests, romantisks un atmosfērisks pieskāriens. Uzstājoties viens pats, viņš mēdz arī atskaņojuma gaitā ierakstīt savu spēli, lai to turpinātu polifoniskos slāņos. "Mana mūzika ir mazliet melanholiska, taču apliecina cerību. Skumjas, manuprāt, nav nekas slikts, jo saistītas ar dziļām un skaistām emocijām. Ikdienā neesmu diezko bikls, taču rakstu klusu, intravertu mūziku," tā savu mūziku raksturo pats Pīters Broderiks.

Sapņoja muzicēt ar kori

Saulaini un atklāti smaidot, viesis vispirms ar sirsnību atminas savu pirmo viesošanos Rīgā. Toreiz, 2010. gadā, viņš uzstājies "ļoti interesantā vietā, Ģertrūdes ielas teātrī. Tur bija ļoti jauka gaisotne un publika. Saņemot e-pastu ar aicinājumu piedalīties koncertā Doma baznīcas vitrāžas tapšanas atbalstam, acumirklī to uztvēru kā brīnišķīgu izdevību, jo jau sen biju sapņojis par muzicēšanu ar kori un gaidīju dienu, kad tas beidzot notiks!" stāsta Pīters Broderiks. Saviļņojoša esot arī iespēja uzstāties katedrālē. "Ja vien man ļaus, es labprāt kaut ko nospēlētu uz slavenajām Rīgas Doma ērģelēm," atklāj Broderiks, kurš koncertā gan spēlēs klavieres un ģitāru, gan arī dziedās.

Broderiks spēlē ne tikai ģitāru un klavieres, bet arī bandžo un vijoli, ar kuras lociņu dažreiz izvilina skaistas, melanholiskas melodijas uz zāģa. Tad jau ceļojumos jāņem līdzi iespaidīga bagāža? "Šoreiz nepaņēmu pat ģitāru, uz šo koncertu man to aizdos. Baznīcā būs arī klavieres, un ar to ir gana!" - stāsta Pīters Broderiks.

Viņš ir amerikānis, taču izturēšanās nebūt nav tipiski amerikāniska. Varbūt dzimtas sakņu dēļ (tās sniedzas Holandē), bet varbūt tāpēc, ka viņš vairākus gadus dzīvojis Dānijā un pēc tam Vācijā, Broderiku uztveru drīzāk kā eiropieti. "Izaugu ASV, Oregonas štatā Kalifornijā. Es kļuvu par lielu dāņu indie roka grupas Efterklang fanu. Sakontaktējāmies internetā, vēl nesen ļoti populārajā vietnē MySpace. Parādīju arī savu mūziku, un viņi mani uzaicināja uz Dāniju spēlēt kopā. Biju piepildījis savu sapni, taču, divus gadus pavadījis Kopenhāgenā, nolēmu, ka tā ir pārāk dārga pilsēta. Vēlējos vēl palikt Eiropā, tāpēc pārcēlos uz Berlīni. Turp devās arī Efterklang, tā varējām turpināt spēlēt kopā. Pēc trim Berlīnē nodzīvotiem gadiem sailgojos pēc mājām, un pērn tur atgriezos." Mūziķis tagad dzīvojot nelielajā rietumkrasta piejūras pilsētiņā Pasifiksitijā, kurā ir tikai tūkstotis iedzīvotāju.

Tēva jaunības dziesma

Muzikāla ir visa Pītera ģimene: māte, tēvs, abi par viņu vecākie dvīņi - māsa un brālis. "Spēlēja visi, un māja bija pilna ar dažādiem mūzikas instrumentiem: klavieres, ģitāras, flauta, vijole, čells, saksofons. Skaidrs, ka arī es sāku tos taustīt," Pīters priecājas, ka pirms diviem gadiem izdevies ierakstīt CD kopā ar tēvu. Rēķinoties ar tēva kautrēšanos uzstāties publiski un dziedāt mikrofonā, dēls virtuvē pamudinājis tēvu nospēlēt un nodziedāt iemīļotāko jaunības dziesmu, ko ierakstījis ar labi noslēptu tehniku. Ierakstā iesaistījusies visa ģimene. Kopā ar māti, kura spēlē ģitāru un flautu, Broderiks tikko uzstājies koncertā Portlendā. Jautāts par autoritātēm mūzikā, viņš nosauc pasaulslaveno amerikāņu avangardistu Džonu Keidžu, igauņu svētminimālistu Arvo Pertu, Braienu Īno, Arturu Raselu, jūsmo par senām tautas balādēm, kādas pa jaunam dzied amerikāņu dziesminieks Sems Emidons. Pīters Broderiks pēdējā laikā muzicē viens, taču šovasar dosies uz Lucernu kopā ar Šveices mūziķiem ierakstīt savas mūzikas albumu. Tā būšot pirmā grupa, kura atskaņos viņa mūziku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja