Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Portālā Diva.lv pieejami koncertieraksti ar Lielās mūzikas balvas 2020 nominantu sniegumu

Vairāku Lielās mūzikas balvas 2020 nominantu – maestro Raimonda Paula, ērģelnieces Ivetas Apkalnas, pianista Reiņa Zariņa un diriģenta Aināra Rubiķa – sniegumu augstas kvalitātes koncertierakstos bez maksas var noskatīties audiovizuālo ierakstu portālā Diva.lv, informēja Kultūras informācijas sistēmu centra pārstāve Ilma Elsberga.

Jau pērnā gada nogalē portālā Diva.lv tika ievietoti 12 koncertu videoieraksti, tostarp 5. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla ORGANismi koncerts Latgales vēstniecībā Gors, kur kopīgā saspēlē tikās festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna, komponists Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Stafeckis. Šajā koncertā pirmoreiz kopā uzstājās Iveta Apkalna un Raimonds Pauls, piedāvājot komponista miniatūras no cikla Naktstauriņi, mūziku no teātra izrādēm un kinofilmas Homo novus. Koncerts Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO nominēts Lielajai mūzikas balvai 2020 kategorijā Gada koncerts.

Maestro Raimonds Pauls Lielajai mūzikas balvai 2020 nominēts arī kategorijā Par izcilu sniegumu gada garumā, kurā uz balvu pretendē arī izcilais pianists Reinis Zariņš. Viņa muzikālo devumu var bez maksas baudīt portālā Diva.lv iekļautajā koncerta Bēthovens un Bēthovens videoierakstā, kas veikts Dzintaru koncertzālē 2020. gada 18. decembrī, Ludviga van Bēthovena 250. dzimšanas dienas nedēļā, kad uz sadarbību pianistu Reini Zariņu aicināja kamerorķestris Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē, lai atskaņotu Ludviga van Bēthovena Pirmo koncertu klavierēm un orķestrim un Ceturto simfoniju.

Līdztekus minētajiem koncertierakstiem, portālā Diva.lv pieejamais saturs šajā nedēļā papildināts ar vēl vienu mūzikas dzīves būtisku novitāti – koncerta Ziemeļu gaisma videoierakstu, kas tapis 2020. gada Ziemassvētkos Sv. Jāņa baznīcā, kur Latvijas Radio kora izpildījumā diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā tika atskaņoti latviešu komponistu Ērika Ešenvalda un Jēkaba Jančevska neoromantiskie opusi, mijoties ar pazīstamākajām svētku melodijām Ziemeļvalstu komponistu aranžijās. Koncertu vainagoja latviešu komponista Uģa Prauliņa Cantate Domino un amerikāņa Mortena Loridsena O Magnum Mysterium.

Koncertu ieraksti veikti pēc šī gada vasarā izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt izrādes, koncertus un tradicionālās kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. un 2. kārta) ietvaros. Līdz šim ir pieteiktas un ierakstītas 16 kultūras norises, no kurām 14 koncerti jau skatāmi un klausāmi portālā Diva.lv, turklāt piedāvājumu regulāri papildina ar jaunu kultūras norišu ieskaņojumiem. Koncertu digitālo fiksēšanu producentes Dainas Markovas un režisoru Jura Sējāna un Ginta Fārenhorsta vadībā īsteno kompānija SIA HDPD Productions & Dreams (HDPD), kuras mērķis ir veidot augstas kvalitātes audiovizuālu saturu - pasākumus un ierakstus, lai piedāvātu tos Latvijas skatītājiem un sadarbotos ar ārvalstu kultūras un mākslas medijiem, veicinot Latvijas mākslas un mūzikas atpazīstamību pasaulē.

Pasākumu rīkotāji un producenti joprojām tiek aicināti pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai – visu projekta īstenošanas laiku līdz pat 2022. gada augustam. Digitalizēšanai pieteiktie pasākumi tiek vērtēti pēc noteiktiem atlases kritērijiem, lai sabiedrība varētu vispusīgi iepazīties ar augstvērtīgu un nozīmīgu kultūras norišu piedāvājumu, kas atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas, dejas un aktiermākslas sasniegumus.

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) līdz 2022. gada augustam kā partneris īsteno sadarbību Eiropas Savienības atbalstītajā projektā Kultūras mantojuma  satura digitalizācija (1. un 2. kārta), ko administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar partneriem – Nacionālā kultūras mantojuma padomi, Latvijas Nacionālo arhīvu un KISC.

Portāls Diva.lv ir KISC uzturēts Latvijas digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portāls, kurā visiem Latvijas iedzīvotājiem bez maksas pieejami vēsturiski, informatīvi un izglītojoši materiāli par Latvijas sabiedriskajiem procesiem, ikdienu un kultūras vērtībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja