Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Radīja gan mūziku, gan valsti

Turpinot izglītojošā lekciju cikla Dzintara muzikālo sarunu klubs stāstījumu par Latvijas mūzikas vēsturi, otrdien, 14. martā, plkst. 18 muzikoloģe un pētniece Ināra Jakubone interesentus iepazīstinās ar pagājušā gadsimta 20., 30. gadu mūzikas dzīvi, kurā komponistu prātus nodarbināja ne tikai radīšana, bet arī jaundibinātās valsts veidošana.

Lekciju bez maksas varēs klausīties gan klātienē Liepājas koncertzāles Lielais dzintars Kamerzālē, gan tiešsaistes platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Muzikoloģe Ināra Jakubone no 2020. līdz 2022. gada rudenim valsts pētījumu programmas projektā CARD kā pieaicinātā pētniece veica padziļinātu izpēti par XX gadsimta 20., 30. gadu Latvijas mūzikas dzīvi un jaunradi. Gaidāmajā lekcijā Komponists un pašu valsts. Jauni pienākumi, jaunas iespējas? 1918–1940 lektore iepazīstinās klausītājus ar saviem atklājumiem, iezīmējot gan šī laika mūzikas dzīves veidotāju – komponistu – priekus, gan nemitīgos izaicinājumus, kuru bijis krietni vairāk, nekā šodien atceramies vai spējam iztēloties.

Šajā laikā dibināta Nacionālā opera un Latvijas konservatorija, atdzimusi un nostiprinājusies Dziesmu svētku tradīcija. Arī komponisti kopš valsts pašiem pirmsākumiem ir iesaistīti valstiski nozīmīgu institūciju izveidē un darbā. Ne tikai operas vai konservatorijas, bet arī Izglītības ministrijas Mūzikas pārvaldes, Mūzikas padomes, Kultūras fonda komisiju darbā. Jāzeps Vītols – konservatorijā, Jānis Zālītis – operā, Alfrēds Kalniņš – gan operā, gan Izglītības ministrijā. Arī Jēkabs Graubiņš – Izglītības ministrijā, vēl konservatorijas students būdams. Bet kā tad ar mūziku, kā ar radīšanu? Vai tai atlika laika un spēka?

"Kas tolaik nodarbināja komponistu prātus, vai viņi saņēma jelkādu valsts atbalstu radošajam darbam un vai atrada dzirdīgas ausis savai mūzikai – atbildes uz šiem jautājumiem meklēsim 20., 30. gadu periodikā. Jo gribas, lai atbildes būtu iespējami autentiskas. Pat ja ne vienmēr glaimojošas. Kas tieši slēpās aiz ik jaunas dziesmas, ik jaunas operas vai simfoniskās poēmas, klavierkoncerta vai klavieru trio tolaik?" lekcijā iztirzātos jautājumus ieskicē Ināra Jakubone.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, interesenti aicināti sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr.: 634 24 555.

Dzintara muzikālo sarunu kluba turpinājumā 25. aprīlī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Muzikoloģijas katedras profesors Jānis Kudiņš savā lekcijā uzmanību pievērsīs dažādu pretrunu pilnajam padomju okupācijas periodam un tajā radītajam mūzikas mantojumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja