Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Rudenī Palladium Rīga uzstāsies dienvidkorejiešu reperis B.I

Korejiešu reperis B.I, dziesmu autors, producents, dejotājs, daudzu jomu celmlauzis dienvidkorejiešu mākslinieku vidū, uzstāsies koncertzālē Palladium šī gada 20. oktobrī, informēja koncerta rīkotāji.

B.I, īstajā vārdā Kims Han-Bins (Kim Han-bin), dzimis 1996. gada 22. oktobrī, ir Dienvidkorejas reperis, dziedātājs, komponists, ierakstu producents un arī dejotājs, tātad nav šaubu, ka ne vien mūziku, bet arī šovu viņš sev var nodrošināt arī pats.

Par saviem pirmajiem elkiem, kurus klausoties jau sākumskolā dzima sapnis arī kādreiz kļūt par reperi, B.I dēvē Nelly, P. Diddy un Murphy Lee, kā arī Jay-Z un Eminemu. Hiphops un R&B tā arī palika par iemīļotajiem žanriem un lielākajiem iedvesmas avotiem, bet par ļoti skaistu viņš uzskata arī The Beatles mūziku. Piemēram, dziesma Savior, ko B.I sakomponējis māksliniekam, vārdā Lee Hi 2021. gada septembrī, un Alive (2021. gada novembris) ir džeza iedvesmotas. Hits Endless Summer (2022. gada novembris) ir radies tropiskā klimata un EDM (Electric Body Music) ietekmes zonā, bet Cosmos tapis, saplūstot astoņdesmito gadu rokmūzikai un sešdesmit gadu meiteņu popgrupu doo-wop vieglumam. Kaut B.I dziesmās lielākoties izmantotas elektroniskas skaņas, viņam ir arī akustiskas dziesmas, piemēram, Remember Me (2021. gada marts).

B.I daiļrade ir ļoti daudzveidīga – tajā bez repa un R & B parādās arī enerģijas pilnas un skaļas roka dziesmas, ļoti lipīgi un melodiski popa hiti, pašam arvien biežāk dziedot, nevis repojot, jo tie, pat sastopoties vienas dziesmas ietvaros, ir divi ļoti dažādi pašizpausmes veidi. 

2018. gadā, stāstot par savām dziesmu rakstīšanas metodēm, B.I teica, ka "tolaik vēl būdams mazpieredzējis, viņš ķēris un grābis visu, ko sastapis savā ceļā, – filmas, izrādes, dzeju un savijis tā visa iespaidā atnākušo ar paša iekšējām sajūtām. “Mūzikai ir divas svarīgākās lomas – paņemt klausītāju savā varā, burtiski piespiežot klausīties, ja nebēgsi no koncerta vietas. Un otra mūzikas loma ir rosināt iztēli, kas var aizvest visdažādākajos virzienos, pat aizmirstot, kas bija sākumā, jo priekšplānā sen izvirzījies kaut kas cits, no kā iedvesmojoties, tu vari uzrakstīt kādu stāstu vai uzgleznot savas abstraktās nākotnes vīzijas, ko ieraugot, kādam citam var šķist, ka viņš to jau ir kādreiz redzējis. Bet galvenais iemesls, kāpēc es komponēju un producēju mūziku, ir pavisam vienkāršs – man tas sagādā prieku. Tas man ir kā hobijs, ko joprojām nespēju sajust kā darbu, kam būtu mani kaut kā jālauž un jādisciplinē".

Kims debitējis mūzikā 2015. gadā ar puišu grupu Ikon, kas darbojās kompānijas YG Entertainment paspārnē, 2019. gadā viņš grupu atstāja, lai pievērstos solodarbībai. Kims bija grupas svarīgākais posms, kurš producēja un rakstīja gandrīz visu Ikon mūziku, tomēr pēc dažiem gadījumiem ar nelegālu vielu apriti viņam bija jāaiziet, un nelīdzēja arī publiskā atvainošanās faniem, ka viņam bijis grūts periods, kad tā sanācis – vēlāk tiesa lēma par šo pārkāpumu Kimam piespriest četrus gadus nosacīta soda. Tomēr ar grupu jau pirms tam paveiktais 2018. gadā Kimam bija atnesis nozīmīgo un prestižo Melon Music Award (Dienvidkorejas lokālais Grammy) kā gada labākajam dziesmas autoram – godalgotais hits Love Scenario žurnālā Rolling Stone 2023. gadā tika atzīts arī par vienu no 100 nozīmīgākajām dziesmām Korejas popmūzikas vēsturē, pirms tam nonākot Dienvidkorejas digitālo čārtu virsotnē un iegūstot vēl vairākas Korejas mūzikas balvas. Paralēli Kims bija uzaudzējis sev muskuļus, ar panākumiem piedaloties konkursos un televīzijas šovos, kā arī rakstot dziesmas arī citiem savas tobrīd jau bijušās kompānijas mūziķiem MC Mong, Epik High, Winner, Blackpink, Psy, Seungri, Lee Hi un Eun Ji-won.

2021. gadā Kims debitēja kā solomākslinieks ar labdarības singlu Midnight Blue (Love Streaming) un albumu Waterfall, pats izveidojot arī savu ierakstu kompoāniju 131, ko sākotnēji arī vadīja, bet vēlāk nodeva šīs lietas biznesa profesionāļiem, paliekot tikai pie radošās darbības.

Visā pasaulē 2021. gada maijā izdotajā singlā Got It Like That piedalījās amerikāņu mākslinieki Destiny Rogers un Tyla Yaweh, bet dziesmas Illa Illa videoklips pirmajās 24 stundās pēc publicēšanas bija jau nopelnījis 12,7 miljonus skatījumu, kļūstot arī par pirmajās 24 stundās visvairāk skatīto K-pop vīriešu kārtas mākslinieka debijas mūzikas video. B.I kļuva arī par pirmo dienvidkorejieti, kurš uzstājies festivāla Lollapalooza Vācijas versijā Berlīnē. 2022. gada janvārī B.I kļuva arī par pirmo ne vien K-pop, bet Āzijas mākslinieku, kurš piedalījies ASV Skaņu Ierakstu akadēmijas veidotā digitālo priekšnesumu sērijā Grammy Global Spin, izpildot versiju ar dzīvo grupu dziesmai Nineteen no albuma Cosmos. 2022. gadā ar singlu “BTBT” un “EP Love or Loved Part.1” Kims pieteica globālo albumu Love or Loved, kam sekoja pagaidām pēdējais To Die For 2023. gada jūnijā.

Savā pirmajā Eiropas turnejā Love or Die viņš devās tikai 2023. gada rudenī, uzstājoties četrpadsmit valstīs, un iekļaujot tūres maršrutā arī Luksemburgu, Igauniju un Somiju, kur Dienvidkorejas mākslinieki uzstājušies reti. Lielākā daļa koncertu tika pilnībā izpārdoti, apliecinot, ka Eiropa B.I gaidīja un nevarēja vien sagaidīt jau sen. Mūzikas žurnāla Rolling Stone britu izdevums augstu (5 no 5) novērtēja koncertu Londonā, dāsni bārstoties ar komplimentiem, nodēvējot to par “dzīvā priekšnesuma meistarklasi” un “eiforijas varā pavadītu perfektu nakti, kas bija neatkārtojama un paliks atmiņā uz visiem laikiem”.

B.I turpina strādāt visos virzienos – šīgada martā izdots pirmais japāņu izdevums – EP Tadaima ar diviem singliem, bet pavisam kopā tās ir piecas dziesmas, kas oriģināli sarakstītas japāņu valodā, piedaloties arī japāņu reperiem Sky-Hi un Chanmina. Uzreiz pavasarī izziņota arī B.I otrā Āzijas turneja no maija līdz jūlijam, kura tika atklāta mājās - Seulā 17. un 18, maijā, un tālāk notiek koncerti Honkongā, Bangkokā, Singapūrā, Manilā, Džakartā, Kualalumpurā un Makau, kur mākslinieks jau sen jūtas kā zivs ūdenī un iegūst labu ieskrējienu nākamajai Eiropas tūrei, kuras ietvaros viesosies arī pie mums. Vēl, ceļojot pa dzimto Āziju, 20.maijā visā pasaulē iznācis singls Tasty, kura veidošanā piedalījušies amerikāņu producenti Malibu Babie un Vaughn Oliver.

Kopš 2016. gada B.I regulāri iesaistījies labdarībā, privāti ziedojot iespaidīgas summas, lai palīdzētu nelaimē nonākušiem cilvēkiem un dzīvniekiem pēc milzīgiem mežu ugunsgrēkiem. Covid-19 pandēmijas laikā Kims ziedojis simtiem tūkstošu sejas masku, kas nogādātas senioriem, bērniem, maznodrošinātajiem Dienvidkorejā, Ķīnā, Taizemē, Japānā, Indonēzijā un Vjetnamā.

K-Pop (Korean Popular Music) termins kļuva starptautiski populārs jaunā gadsimta sākumā, korejiešu mūziķiem arvien biežāk gūstot panākumus citās zemēs ar mūziku, kurā kā rasolā vai soļankā samesti kopā žanri no visas pasaules - pops, hiphops, R&B, roks, džezs, gospeļi, regejs, elektroniskā deju mūzika, folks, kantrī, disko un klasiskā mūzika, nespējot zem visas šīs lavīnas atstān nekustīgas arī Korejas tautas mūzikas tradīcijas.

K-Pop pašlaik ir pārņēmis pasauli, un tas apbūris visdažādāko vecumu un sabiedrības slāņu cilvēkus, bet visvairāk tomēr bērnus un jauniešus. Eiropietim, amerikānim vai austrālietim Āzijā notiekošais ir pavisam citāda, eksotiska kultūrvide, kur viss nereti notiek raibi pārspīlētā, dažkārt arī bezgaumīgā formā, Āzijas pamatiedzīvotājiem pārprotot kāda žanra sākotnējo jēgu, un atkal ir izveidota svaiga augsne, kurā var veidoties kaut kas unikāls. Pirmais no Dienvidkorejas nākušas mūzikas popularitātes vilnis bija vēl krietni pirms K-Pop – Korejas meiteņu grupa The Kim Sisters ieguva milzu popularitāti pagājušā gadsimta vidū – piecdesmitajos gados, dziedot lielākoties amerikāņu popmūzikas hitu kaverversijas. Šīs trīs jaunās, ļoti artistiskās un talantīgās dāmas vismaz divdesmit reižu uzstājušās slavenajā Eda Salivana televīzijas šovā, kur aicinātas, lai liktu pasaulei noticēt, ka rokenrolam nav robežu. Tomēr nu jau vārds rokenrols kļuvis par pieticīgu, jo pasaulē pēdējās desmitgadēs daudz kas mainījies, turklāt šie procesi ne vien turpinās, bet uzņem arvien lielākus apgriezienus.

Koncerts gaidāms šī gada rudenī – 20. oktobrī, koncertzālē Palladium Rīga. Biļetes tirdzniecībā no 28. jūnija plkst. 10.00 Biļešu servisa tīklā. FBI un Positivus festivāla koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 27. jūnija plkst. 10.00, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja