Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Savas kļūdas vajag pieņemt

Šeina Stīla, Dināra Rudāne un Kristīne Prauliņa godinās Ficdžeraldu

"Draugi, šī meitene spēj izdziedāt visu! Viņa ir viena no pēdējā laika visdaudzpusīgākajām vokālistēm, kas nākusi no Ņujorkas," – šādi par amerikāņu džeza dziedātāju Šeinu Stīlu teikts vietnē amazon.com. Viņas uzstāšanās šonedēļ greznos Latvijas Radio bigbenda koncertus, kas veltīti leģendārās džeza lēdijas Ellas Ficdžeraldas simtgadei. Koncerti notiks Rīgā 8. jūnijā Rīgas Kongresu namā (plkst. 20) un nākamajā vakarā, 9. jūnijā, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors. 

Šeina Stīla ir dzimusi Sakramento, Kalifornijā, un šobrīd dzīvo Ņujorkā. Viņa ir ne tikai dziedātāja, bet arī dziesmu autore un Brodvejas aktrise. Šeina Stīla ir sadarbojusies ar dziedātājām Betu Midleri, Kelliju Klārksoni un Riannu, kā arī ar amerikāņu elektroniskās mūzikas leģendu Mobiju. Ierakstījusi un izdevusi trīs soloalbumus, no kuriem pēdējais, 2015. gadā izdotais Rise ieguvis plašu kritiķu atzinību. Dziedātājas balss skanējusi populārākajos ASV TV šovos, kā arī Grammy balvu pasniegšanas ceremonijā. Šeina ir piedalījusies tādos atpazīstamos Brodvejas šovos kā Jesus Christ Superstar un Hairspray. Trīs Grammy balvas laureātu – grupas Snarky Puppy – un Šeinas Stīlas skaņdarbu Gone Under būs iespējams dzirdēt arī koncertos Latvijā, Latvijas Radio bigbendam veidotā aranžējumā. Pošoties uz Latviju, dziedātāja arī atbildēja uz dažiem Dienas jautājumiem.

 

Zināms, ka dziedat visu, tomēr kurš mūzikas stils, žanrs vai virziens jums pašai ir tuvāks?   

Es sliecos dot priekšroku soulmūzikai, džezam un blūzam. Es uzaugu, klausoties Motown, Aretas Franklinas un Čakas Hānas ierakstus, mani pievelk šis mūzikas stils, tomēr vienlaikus šodien mani ļoti iespaido arī džezs.

Kur sniedzas jūsu mūziķes ceļa saknes, kur guvāt impulsus?  

Vispirms jau no sava tēva, kurš pats ir mūziķis un dziedātājs. Viņš pirka man ierakstus un, kad vēl biju pavisam jauniņa, strādāja ar mani pie dikcijas precizitātes, paškontroles un skatuviskās uzstāšanās. Es vienmēr piedalījos talantu šovos un izrādēs, pārceļoties uz Ņujorku, man bija jau diezgan liela pieredze. Lielu iespaidu uz mani noteikti atstāja Brodveja albumi – Dreamgirls, Jesus Christ Superstar –, tomēr galvenais bija tas, ka vēroju sava tēva uzstāšanos daudzās pasaules vietās.

Koncerti Latvijā godinās Ellas Ficdžeraldas simtgadi. Viņa daudzus talantus iedvesmojusi pievērsties džeza mūzikai. Viņa bija arī jūsu elks un iedvesmotāja?

Ellas dziedāšanā sāku ieklausīties tikai pieaugušas jaunietes vecumā. Esmu milzīga viņas fane, manuprāt, viņa bija visizcilākā amerikāņu mūzikas izpildītāja visā mūsu valsts pastāvēšanas vēsturē. Manās acīs viņa ir balss brīvības, ritma un izcilības iemiesojums. Man ir sajūta, ka es tikko pieskaros virspusei un būtu vajadzīgi divi mūži, lai sasniegtu tādu lielumu. Esmu pagodināta, ka varu atskaņot savu mūziku, un tikai ceru, ka varu viņai kaut nedaudz tuvoties.

Kuras sastapšanās ar citiem māksliniekiem ir visvērtīgākās jūsu līdzšinējā karjerā? 

Man visnozīmīgākā bija fona dziedāšana lieliskiem māksliniekiem, piemēram, Betai Midlerei. Tā bija meistarklase izpildītājmākslā. Viņa man iemācīja, ka ir labi pasmieties par sevi, kad lietas uz skatuves iet greizi – kad aizmirstas dziesmas vārdi, gadās paklupt uz skatuves vai paņemt nepareizu noti. Viņa mācīja mani pieņemt savas kļūdas un padarīt tās par uzstāšanās numura sastāvdaļu. Vienmēr būšu viņai pateicīga. Viņa mani ietekmējusi ārkārtīgi spēcīgi.  

Nodziedāsiet Rīgā un Rēzeknē arī savu visjaunāko veikumu no topošā albuma?  

Izpildīsim dziesmas no mana pēdējā albuma Rise un arī no topošā CD, kurš nāks klajā 2018. gada pavasarī. Satraukti gaidu savu pirmo uzstāšanos Latvijā.

Abos koncertos satiksies trīs izcilas jaunās paaudzes vokālistes – dziedās ne tikai Šeina Stīla, bet arī Latvijas klausītājiem jau labi zināmā Kristīne Prauliņa un pārsteidzošā vokālā un stilistiskā diapazona īpašniece Dināra Rudāne, kura opermīļotājus apžilbina ar spodrām, kristālmirdzošām augstajām koloratūrām, savukārt džeza publiku – ar sulīgiem zemajiem toņiem un māksliniecisko brīvību improvizācijās. Gluži kā leģendārajai Ellai Ficdžeraldai, viņas dziedājumi ir brīvs lidojums trīs oktāvu plašā balss diapazonā.

Programmas goda vietā būs džeza dīvas mantojums, klausītājus gaida džeza, R&B, soula un popmūzikas stila piepildīti krāšņi koncerti.Tie iekļauti arī oficiālajā Ellai Ficdžeraldai veltītajā mājaslapā www.ellafitzgerald.com. Ellas Ficdžeraldas dzimšanas dienas muzikālās svinības pasaulē aizsākās šā gada 25. aprīlī un turpināsies līdz pat 2018. gada 25. aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja