Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šeit valda pārdabiskie spēki. Vāgnera Klīstošais holandietis tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 14. martā, plkst. 18.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas tiks demonstrēts Riharda Vāgnera Klīstošā holandieša jauniestudējums, ko veidojis krievu diriģents Valerijs Gergijevs un kanādiešu režisors Fransuā Žirārs

Sākotnēji bija paredzēts, ka titullomu atveidos izcilais velsiešu basbaritons Brīns Tervels, taču janvāra beigās gūtās traumas dēļ viņš ir bijis spiests atcelt dalību izrādē. Viņu ir aizstājis krievu basbaritons Jevgeņijs Ņikitins. Zentas lomu Klīstošajā holandietī dzied pieredzes bagātais vācu soprāns, jau divus gadu desmitus Eiropas teātros pieprasītā Vāgnera lomu interprete Anja Kampe – šī ir viņas pirmā parādīšanās uz Metropolitēna operas skatuves.  

Kinorežisors, filmas Sarkanā vijole autors Fransuā Žirārs ir guvis ievērību ar iespaidīgi drūmo Vāgnera Parsifāla iestudējumu Ņujorkā – 2013. gadā notikušajā pirmizrādē galveno lomu tēloja vācu tenors Jonass Kaufmanis, un šis Parsifāls uzreiz kļuva par publikas un kritikas favorītu. Tagad režisoram ir uzticēts Vāgnera agrīnā perioda romantiskais meistardarbs Klīstošais holandietis (pēc dažiem gadiem Fransuā Žirārs Metropolitēna operā iestudēs arī Loengrīnu).

"Parsifāla darbība risinās nereālā pasaulē, un mēs mēģinājām to atgriezt realitātē. Klīstošajā holandietī, ja nerunājam par pašu titulvaroni un viņa matrožiem rēgiem, viss ir citādi – mēs cenšamies attālināties no realitātes, un tas palīdz šim darbam. Ja to iestudē pārāk reālistiski, tas atkailina operas vienkāršību un naivitāti," uzskata Fransuā Žirārs. 

Zenta ir apsēsta ar Klīstošā holandieša leģendu un pielūdz viņa portretu, kas atrodas viņas tēva norvēģu jūrnieka Dālanda (vācu bass Francis Jozefs Zēligs) mājā. Tāpēc izrāde noformēta kā milzīga glezna zelta rāmī. Darbība lielā mērā risinās Zentas iztēlē – izrādē to palīdz uzburt gleznoti scenogrāfijas elementi, videoprojekcijas, deja un stilizētas kustības, kā arī ēnu un miglas specefekti.

Zenta sapņo par to, ka varētu atbrīvot holandieti no viņa lāsta – tā ir viņas misija. Holandietis ir nolemts bezgalīgai klejošanai pa jūrām, un tikai reizi septiņos gados viņam ir atļauts nokāpt no kuģa. Zenta tic, ka viņas mīlestība var palīdzēt holandietim glābt viņa nemierīgo dvēseli, un beigās pieņem lēmumu upurēties vīrieša dēļ. 

Atbilstoši pašreizējai jūtīgajai situācijai sabiedrībā Klīstošā holandieša režisoru īpaši nodarbinājusi dzimumu attiecību nianse, kas parāda negatīvu attieksmi pret sievieti – sievietes izmantošanu – operas libretā. Zentas tēvs ir gatavs noslēgt izdevīgu darījumu un apmainīt meitu pret holandieša piedāvāto zeltu.

Laikraksts The New York Times vēsta, ka jaunajā izrādē holandietis klīst nevis okeānos, bet kosmosā un viņam līdzi ir nevis zelts, bet mirdzoši akmeņi, kas simbolizē "kosmisko spēku, kosmiskās zināšanas". Izrādes beigās katrs personāžs iegūst šādu akmeni, tādējādi "inficējoties" ar kosmisko gaismu. Ņujorkas Klīstošā holandieša pasaulē valda pārdabiski spēki.

Informācijas un biļetes: www.forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja