Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

“Sinfonietta Rīga” uzsāk jaunu projektu "Kamersimfonija Zoom in”

Valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” mūziķi aicina uz cikla „Kamersimfonija Zoom in” pirmo koncertu diriģenta Normunda Šnē vadībā 12. novembrī plkst. 19.30 Lielajā ģildē. Klausītāji varēs novērtēt Vilņa Šmīdberga skaņdarba “Saucēja balss” pirmatskaņojumu. Tam kontrastēs amerikāņu komponista Džona Adamsa skaņdarbs “Son of Chamber Symphony”, ievērojamā skotu komponista Džeimsa Makmilana “Sinfonietta” un Jāņa Ivanova Kamersimfonija (14. simfonija), informēja orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.

Ar šo koncertu “Sinfonietta Rīga” piesaka jaunu projektu, kurā vairākus gadus atskaņos jaunas latviešu komponistu kamersimfonijas, kuras programmā tiks apvienotas ar šī žanra izcilākajiem paraugiem no pasaules mūzikas literatūras. Cikla idejas autors Normunds Šnē par jauno ciklu stāsta: „Pagājušā gadsimta sākumā dažādu virzienu radikālās idejas un klasiķu darbos akumulētā enerģija izraisīja nozīmīgu un revolucionāru pavērsienu, kura rezultātā mākslas, to skaitā mūzika, vairs nebija iespējamas agrākajā statusā un estētikā. Atonālās mūzikas pamatlicējs Arnolds Šēnbergs, meklējot jaunajai mākslai atbilstošu ietvaru, nonāca pie atziņas, ka ne vienmēr lielām un nozīmīgām idejām ir nepieciešama pompozi ārišķīga izpausmes forma. Tā radās viņa pirmā kamersimfonija opus 9 (1906.), kuras rezonanse izraisīja burtiski radošu eksploziju: Šādam sastāvam, bet ar ārkārtīgi atšķirīgu māksliniecisko uzstādījumu 20.gadsimtā sacerēti simtiem opusu. Kas ir kamersimfonija šodien – pēc vairāk nekā simts gadiem? Atbildes meklējam mūsu jaunajā koncertu ciklā“.

V. Šmīdbergs atklāj, ka savu jauno opusu pabeidzis 2009. gada pavasarī pēc ieilguša klusēšanas perioda. “Vēlējos uzrakstīt ko izteikti mažorīgu, lai vismaz tādā veidā reaģētu uz apkārtējo drūmumu, to visur mītošo putojošo melnumu, no kā jau metās drusku šķērmi. No minora šajā gabalā nebūs ne vēsts. Vai varat iedomāties? – viens vienīgs mažors, kas grozās ap skaņu “la”. Neko tādu vēl nekad neesmu komponējis,” komponists stāsta.  

Latviešu simfoniskās mūzikas klasiķa Jāņa Ivanova Kamersimfonijas izcili skaistajā mūzikā ieausta gan pavasarīgi vētraina aizrautība, gan klusināta apcere. Iespējams, tieši šajā simfonijā visskaidrāk saklausāma Ivanova interese par Francijas komponistu mūziku, norāda A. Semjonova. Mūsdienu amerikāņu pazīstamākā komponista Dž. Adamsa skaņdarbs “Son of Chamber Symphony” sevī ietver fankī stila grūvu un “driving beat”, pievienojot vēl arī “ātrgaitas aritmiju” un “lēni raisošos melodiju”. Nosaukums ir atsauce uz Adamsa kamersimfoniju, kuru viņš uzrakstīja piecpadsmit gadus agrāk. Skotu mūsdienu mūzikas ievērojamākā komponista Dž. Makmilana 1991. gadā komponētā “Sinfonietta” piedāvā kontrastainu noskaņu spektru no rāma rituāla līdz groteskam maršam.

Biļetes uz koncertu var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās par Ls 5 līdz Ls 15


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja