Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Smeldzīga komēdija par laika plūdumu un pārmaiņām, ko tas nes. Opera Rožu kavalieris tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 15. aprīlī, plkst. 19 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tika demonstrēta komponista Riharda Štrausa un libretista Hugo fon Hofmanstāla komēdija Rožu kavalieris. Feldmaršalienes lomu tajā atveidos norvēģu zvaigzne Līse Dāvidsena

Latvijas skatītājiem šis ekstravagantais kanādiešu režisora Roberta Kārsena iestudējums jau ir pazīstams. Pirmo reizi tas tika pārraidīts kinoteātros pirms sešiem gadiem, un toreiz tas bija īpašs notikums – 2017. gada pavasarī Ņujorkā no savām lomām Rožu kavalierī atvadījās superzvaigznes Renē Fleminga (feldmaršaliene) un Elīna Garanča (Oktaviāns).

Šoreiz publikai būs iespēja novērtēt divas citas galveno lomu izpildītājas – vislielāko uzmanību piesaista norvēģu soprāns Līse Dāvidsena, kura debitē feldmaršalienes lomā. Viņa ir pazīstama kā spoža Riharda Vāgnera un Riharda Štrausa operlomu interprete, kas iet savu izcilo skandināvu priekšgājēju pēdās: viņu mēdz salīdzināt gan ar Kirstenu Flagstadi, gan ar Birgitu Nilsoni. Līses Dāvidsenas vokālās spējas patiešām ir unikālas, un viņas potenciāls ir liels. Dziedātājai ir 36 gadi, viņa ir feldmaršalienes vienaudze. Nereti šo lomu atveido vecākas mākslinieces, taču varone noteikti nav pusmūža dāma. Viņas mīļotajam Oktaviānam ir septiņpadsmit gadu, un operu atklāj ļoti jutekliska mīlas aina. Oktaviāna partijā Metropoles operas izrādes tiešraidē dzirdēsim amerikāņu mecosoprānu Samantu Henkiju.

Līse Dāvidsena stāsta, ka Rožu kavalieris ir pirmā opera, kuru viņa ir dzirdējusi teātrī. "Kopš ienākšanas operas pasaulē esmu sapņojusi dziedāt feldmaršalieni. Sākumā tas šķita biedējoši, un es domāju, ka man vēl ir tālu līdz šai lomai. Tad, kad man radās skaidrība par savas balss iespējām, es noteikti zināju, ka patiešām vēlos to dziedāt," atzīst Līse Dāvidsena.

Rožu kavalieris ir smeldzīga, romantiska komēdija, kuras galvenā tēma ir laika plūdums un pārmaiņas, ko tas nes. Oktaviāns atstāj feldmaršalieni, jo ir saticis jaunu skaistu meiteni Sofiju – viņu dziedās amerikāņu soprāns Ērina Morlija. Gan viņa, gan barona Oksa lomas atveidotājs austriešu bass Ginters Groisbeks ir piedalījušies šā Rožu kavaliera iestudējuma pirmizrādē 2017. gadā.

Operas darbība risinās XVIII gadsimta 40. gadu Vīnē. Režisora Roberta Kārsena versijā Rožu kavaliera notikumi attīstās XX gadsimta sākumā, neilgi pirms Pirmā pasaules kara.

"Feldmaršaliene uzdod sev jautājumus, kas ir saistīti ar laiku un tā uztveri. Ceru, ka šo lomu dziedāšu ilgi un mana interpretācija mainīsies atkarībā no vecuma. Šie jautājumi ir aktuāli visos vēstures posmos, visas cilvēka dzīves garumā. Man šķiet, ka es pati mācos no savas varones, bet jūtu, ka varu viņai dot kaut ko arī no savas dzīves. Viss plūst un mainās – mēs esam kopā ar kādu, pēc tam attālināmies... Kā to uztvert? Kā jārīkojas šādās situācijās?" stāsta Līse Dāvidsena. "Uzskatu feldmaršalieni par ļoti dāsnu un viedu. Viņa perfekti zina, kad viņai ir jāpaiet malā. Viņa to dara īstajā brīdī, viņa pieņem pareizu lēmumu. Es vēlētos būt spējīga to darīt savā dzīvē! Vēlāk vienmēr ir viegli teikt: man tomēr vajadzēja rīkoties citādi. Šī sieviete to patiešām dara, mēs varam no viņas mācīties," piebilst dziedātāja.

Rožu kavalieris Ņujorkā skanēs ievērojamās austrāliešu diriģentes Simonas Jangas vadībā. Nākamajā sezonā Līse Dāvidsena Metropoles operā debitēs Leonoras lomā Džuzepes Verdi Likteņa varā (2024. gada pavasarī šo operu arī redzēsim tiešraidē), kā arī sniegs solokoncertu uz Metropoles operas skatuves 2023. gada 14. septembrī.

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja