Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Šogad visi būsim pirmajā rindā! Latvijas zvaigznes mirdzēs Milānas operteātra La Scala sezonas atklāšanā

Latvijas zvaigznes – dziedātājas Elīna Garanča, Kristīne Opolais un Marina Rebeka un baletdejotājs Timofejs Andrijašenko – pirmdien, 7. decembrī, piedalīsies Milānas Teatro alla Scala sezonas atklāšanas galā koncertā

Slavenākais operteātris pasaulē – Milānas Teatro alla Scala jeb vienkārši La Scala – tradicionāli atklāj savu jauno sezonu pilsētas patrona Svētā Ambrozija dienā 7. decembrī. Parasti šajā grandiozajā saviesīgajā pasākumā, kas tiek dēvēts par La prima, skatītājus iepriecina kādas klasiskas operas pirmizrāde.

Sākotnēji bija plānots, ka šogad tas būs Gaetāno Doniceti Lučijas di Lammermūras jauniestudējums ar soprānu Lizeti Oropesu un tenoru Huanu Djego Floresu galvenajās lomās, taču Covid-19 otrais vilnis izrādījās spēcīgāks un apturēja mēģinājumus. Tāpēc šoreiz 7. decembrī Milānā viss notiks citādi – skatītāju zāle būs tukša, un iestudējuma vietā tiks piedāvāts galā koncerts A riveder le stelle/Skatīt zvaigznes. Šie vārdi noslēdz Dantes Aligjēri Dievišķās komēdijas daļu Elle. Šo "ellišķīgo" atsauci programmas nosaukumā var skaidrot ne tikai ar cerībām, ka pēc šogad piedzīvotās elles drīz iestāsies paradīzes apstākļi, bet arī ar to, ka nākamgad tiks atzīmēta poēmas autora – dzejnieka, filosofa un viena no itāļu literārās valodas pamatlicējiem – nāves 700. gadadiena.

Varam būt lepni, ka režisora Davides Livermores veidotajā La Scala sezonas atklāšanas koncertā piedalīsies Latvijas zvaigznes: dziedātājas Elīna Garanča, Kristīne Opolais un Marina Rebeka, kā arī Rīgā dzimušais dejotājs Timofejs Andrijašenko, kurš ir La Scala baleta trupas premjers. Koncertā dziedās spoži talanti: Ildars Abdrazakovs, Roberto Alanja, Karloss Alvaress, Pjotrs Bečala, Benžamēns Bernheims, Eleonora Burato, Marianna Krebasa, Plasido Domingo, Roza Feola, Huans Djego Floress, Vitorio Grigolo, Jonass Kaufmanis, Aleksandra Kužaka, Frančesko Meli, Kamilla Nīlunda, Lizete Oropesa,  Džordže Peteans, Luka Salsi, Andreass Šāgers, Ludoviks Tezjē un Soņa Jončeva.

Ir zināms, ka Elīna Garanča dziedās princeses Eboli āriju O don fatale no Džuzepes Verdi Dona Karlosa, savukārt Kristīnei Opolais un Marinai Rebekai ir uzticēta titulvarones ārija no Džakomo Pučīni Madama Butterfly – attiecīgi Tu, tu piccolo iddio un Un bel dì, vedremo.

Opermūzikas programmu diriģēs La Scala muzikālais līderis Rikardo Šaijī. Skanēs Džuzepes Verdi, Gaetāno Doniceti, Džakomo Pučīni, Džoakīno Rosīni, Žila Masnē, Žorža Bizē un Riharda Vāgnera opermūzika. Baleta sadaļu, kurā dejos teātra trupas mākslinieki ar galveno zvaigzni Roberto Bolli priekšgalā, diriģēs Mikēle Gamba. Dejotāji uzstāsies Pētera Čaikovska, Davides Bostas Dileo, Erika Satī un Džuzepes Verdi mūzikas pavadījumā. Viņi izpildīs Manuela Legrī, Rūdolfa Nurejeva un Masimiljāno Volpīni horeogrāfiju.

Šajā īpašajā vakarā orķestris izvietosies partera vidū, savukārt izpildītāji būs ne tikai uz skatuves, bet arī ložās, kā arī citās teātra telpās un darbnīcās. Saskaņā ar La Scala vienošanos ar Itālijas Nacionālo modes kameru tērpus zvaigznēm sagādās prestižākie modes nami, šo procesu koordinē kostīmu mākslinieks Džanluka Falaski.

La Scala uzsver: šoreiz tās nebūs svinības, jo situācija joprojām ir dramatiska, – tas būs cerības, iedvesmas un iedrošināšanas vakars, kurā skatītāji varēs sajust operas un dejas mākslas vērtības – ne tikai muzikālā teātra kaisli un skaistumu, bet arī tā emocionālo patiesumu un sociālo funkciju.      

Galā koncerts pirmdien, 7. decembrī, sāksies plkst. 18 pēc Latvijas laika. Tiešraidē tas tiks pārraidīts Itālijas sabiedriskajos medijos, kanālā Arte un internetā (informācija: www.teatroallascala.org), tāpēc La Scala reklamē koncertu ar saukli: "Šogad visi būsim pirmajā rindā!" 

Jāpiebilst, ka no 4. līdz 7. decembrim internetā varēs noskatīties 1. decembrī Neapoles Sankarlo teātrī iemūžināto Pjetro Maskanji operas Zemnieka gods koncertversiju ar Elīnu Garanču un Jonasu Kaufmani galvenajās lomās. Pie diriģenta pults – Jurajs Valčuha. Par piekļuvi ierakstam būs jāsamaksā 1,09 eiro (informācija: www.teatrosancarlo.it).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja