Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Top leģendārajam mūziķim Viktoram Cojam veltīta muzikāla izrāde Lūk, tā!

Hanzas peronā pirmizrādi piedzīvos režisora Romana Smirnova muzikālā izrāde Lūk, tā!, kurai par iedvesmas avotu kļuvis rokgrupas Kino līderis Viktors Cojs un viņa daiļrade. No grupas teātris saņēmis tiesības izmantot viņu radīto mūziku vienotā izrādē, un režisora vadībā jau aizritējuši pirmie mēģinājumi pie iestudējuma.

Šogad, kad slavenajam dziedātājam un mūziķim, grupas Kino līderim Viktoram Cojam būtu apritējuši 60 gadi, Čehova teātris sadarbībā ar Hanzas peronu iestudē muzikālu izrādi Lūk, tā!, veltītu cilvēkam, kurš kļuvis par vienu no 20. gadsimta leģendām.

Pirms dažiem gadiem Romans Smirnovs radošo meklējumu rezultātā ir izveidojis īpašu žanru, kurā izrādes dramaturģiju veido dziesmas, un kopš tā laika jau vairākas reizes sekmīgi iestudējis šīs formas projektus. Tagad tāds unikāls muzikālais vēstījums parādīsies arī Rīgā.

Kā noformējumu paredzēts izmantot ar Viktoru Coju saistīto mākslinieku un viņa draugu videomateriālu, ko mākslinieciski tehniski realizēs videoprojekciju mākslinieks Artis Dzērve, savukārt izrādi gaismas noskaņās ietērps mākslinieks Oskars Pauliņš.

Pazīstamais teātra režisors Romans Smirnovs, kurš Viktoru Coju, viņa ģimeni, draugus un kolēģus dzīvē pazinis personīgi, stāsta: "Man patīk sacerēt izrādi kopā ar aktieriem. Te laikam sakrita mani nodomi ar teātra nodomiem – tajā ziņā, ka es kā reizi esmu pazīstams ar to, ka veidoju muzikālas izrādes un ne vienkārši muzikālas, bet ar to autoru dziesmām, kurus es mīlu un zinu. Man ir diezgan skaidrs priekšstats par to, kam Viktors [Cojs] būtu piekritis, bet kam ne. Tie arī ir ierobežojumi. Tur iekšā ir īstas jūtas, karstas, ļoti patiesas, dažkārt naivas… pat biežāk naivas. Lūk, līdz tam tad arī gribētos aizrakties. Sanāk, ka tagad esmu nodeklarējis mūsu mērķus un uzdevumus. Varbūt tas būs skaisti teikts – esmu centies un centīšos panākt autorisko, personisko materiāla apguvi. Es piedāvāju aktieriem pameklēt sevi, savu attieksmi, savu lasījumu."

Viktora Coja spilgtais un asais talants uzplauka pagājušā gadsimta 80. gadu "lūzuma laikmetā". Paustais pretkara noskaņojums, jūtamais indivīda pretspars sistēmai tās dažādajās izpausmēs un formās, dziļi individuālā pārdzīvojumu nokrāsa, spēcīgā un spilgtā lirika, drosmīgie un prātā paliekošie grupai Kino raksturīgie muzikālie risinājumi sakrita ar pašu laiku un pārmaiņu garu. Šobrīd Viktora Coja un grupas Kino jau tāpat līdz šim daudzu iemīļotās dziesmas no jauna iegūst aktualitāti un kaut kādā ziņā arī otro elpu. Viņi no jauna – par šodienas mums...

Teātra direktore Dana Bjorka par gaidāmo projektu un sadarbību saka: "Dažreiz par dzīves jaušībām un nejaušībām var tikai priecāties. Tas ir pavisam interesants stāsts, kā teātris nonāca līdz idejai iestudēt šādu muzikālo izrādi. Pandēmijas laikā, pusdienojot āra kafejnīcā, pamanīju provokatīvu Coja citātu un reflektēju par to sociālajos tīklos. Manām pārdomām atsaucās Romans Smirnovs. Ideja nosēdās un attīstījās līdz brīdim, kad bija jālūko piemērota vide šādam iestudējumam. Hanzas perons ar savu dizainu, infrastruktūru un atmosfēru likās īsti cojisks, tāpēc esam ļoti gandarīti par šo sadarbību! Lūk, tā!"

Hanzas perons: "Mēs esam priecīgi atkal veidot izrādi Hanzas peronā, īpaši, ja runa ir par Viktoru Coju. Līdz šim starp pandēmijas ierobežojumiem mūsu telpas piepildījuši gan koncerti, gan teātri, taču šis būs apvienojums – muzikāla izrāde ar dziesmām, kuras zina teju visi. Novērtējam sadarbību ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri un prieks, ka šī izrāde notiks pie mums. Gaidām skatītājus uz izrādēm jau pavisam drīz!"

Režisors Romans Smirnovs ir beidzis Novgorodas Teātra augstskolu un Ļeņingradas Valsts Teātra, Mūzikas un Kinematogrāfijas institūtu (profesora Georgija Tovstonogova kurss; dramatiskā teātra režisora-inscenētāja specialitāte). 1988.–1994. gados bija CBS News Moscow (Amerikas Savienotās Valstis) korespondents, operators un žurnālists. Vadīja reportāžas no PSRS un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības "karstajiem punktiem". Sadarbojās ar telekompānijām RAI (Itālija), CNN (ASV), NHK (Japāna), BBS (Anglija), TF–1 (Francija), ABC (ASV), ABC Australia u.c. No 1998. gada uzved izrādes Sanktpēterburgā. 2001. gadā bija ASV Nacionālās Mākslu akadēmijas starptautiskās Emmy balvas žūrijas loceklis.

Plašāka informācija: www.mct.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja