Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Uzbrūkošā enerģija. Rīgā uzstāsies grupa The Prodigy

Britu grupa The Prodigy 90. gados ienesa popmūzikā pirms tam tikai šaurās aprindās underground ierakstos un klubos dzirdētās griezīgās skaņas, kas tūdaļ, šķiet, saplēsīs bungādiņas un skaļruņu membrānas.

Uzbrūkošais, pancīgais skanējums, kas papildināja jau pirms tam mainīgos ritmus viena skaņdarba ietvaros, padarīja The Prodigy dalībniekus par revolucionāriem ne vien deju mūzikā, bet arī rokfestivālu programmās, kopš tā laika viņi iekļaujas to sarakstos līdz ar citiem žanra big beat pionieriem The Chemical Brothers, Apollo 440, The Crystal Method, Orbital un Fatboy Slim, kaut pēdējais vairāk darbojas kā dīdžejs, nevis rada mūziku uz vietas vairāku desmitu tūkstošu trakojošu fanu pūļa priekšā.

Dzīvs elektropanka šovs

Kopš tiem laikiem ir pagājis jau 20 gadu, taču pērn Polijas festivālā Opener redzētā burtiski eksplozīvā jaunākā albuma The Day Is My Enemy turnejas uzstāšanās apliecināja, ka The Prodigy mūziķi joprojām ir aktuāli un spēks nav zudis. Tas bija viens no spēcīgākajiem koncertiem pagājušā gada festivālā, kaut no viņiem neko daudz vairs nebiju gaidījis.

Koncertos The Prodigy neaprobežojas ar elektroniskām skaņu radīšanas ierīcēm, gaismām un projekcijām kā vairākums tādu radniecīgu grupu. Muzikālā līdera Laiema Hauleta radītās skaņas papildina dzīvās bungas, bass un ģitāra – tās abas spēlē Robs Holidejs, kurš koncertējis un piedalījies ierakstos ar Gēriju Ņūmenu, Merilinu Mensonu, Curve un The Mission. Protams, vizuāli uzmanību visvairāk piesaista abi līderi – Kīts Flints un Maksims Realitī, kuri ar dzīvniecisku enerģiju trako pa skatuvi un izklaidē publiku, izkliedzot dziesmu vokālās partijas un uzkurinošus saukļus.

Šovu kulminācija ir visu laiku spēcīgākie The Prodigy hiti Breathe, Smack My Bitch Up un Firestarter no klasiskā 1997. gada albuma The Fat of the Land, kas mūziķus padarīja par superzvaigznēm. Albums ticis nominēts Grammy – nevis deju, bet alternatīvās mūzikas kategorijā. Pie Grammy britu kolektīvs netika arī otrajā reizē, kad tika tai nominēts deju un elektroniskās mūzikas kategorijā par 2004. gada albumu Always Outnumbered, Never Outgunned, toties deviņdesmitajos pār mūziķiem nobira vesela MTV balvu krusa.

Darba pilnas rokas

Pēdējā laikā programmās vairs netiek iekļautas agrīnās dziesmas Charly un Out Of Space, kuras oriģinālajā, vēl amatieru līmenī veidotajā 1992. gada video redzams tolaik vēl garmatainais Kīts Flints, kurš no dejotāja pārtapa par pancisku nezvēru ar mikrofonu rokā tikai četrus gadus vēlāk, iznākot singlam Firestarter. Kīts Flints ir kaislīgs motobraucējs – savulaik pats piedalījies sacīkstēs, uz kurām 2007. gadā veicis pusotra tūkstoša jūdžu attālumu ar motociklu no Anglijas uz Spāniju. Tagad viņam ir sava motosporta komanda Team Traction Control, kas pērn uzvarējusi Isle of Man TT sacensībās.

Tieši Kīts Flints bijis tas, kurš ierosinājis grupas līderim Laiemam Hauletam, kurš vēlāk nosauca grupu sava pirmā analogā sintezatorta Moog Prodigy vārdā, sākt mūziku spēlēt uz skatuves, pats kopā ar draugu Līroju Tornhilu taisot īsā un garā cilvēka deju šovu – abiem ir 30 centimetru augumu starpība. Jau pirmajā koncertā kā emsijs (MC) pievienojās Maksims. Kopš 2000. gada divmetrīgais Līrojs vairs nav grupas sastāvā, taču viņš Rīgu apmeklējis kā dīdžejs. Pati grupa The Prodigy Latvijā jau uzstājusies 2006. un 2009. gadā, un 16. aprīlī mākslinieki atkal būs klāt tā paša jau iepriekš minētā jaunākā albuma nebeidzamās turnejas koncertā, lai padarītu to dienu par mūsu ienaidnieci, tulkojot viņu pašu albuma un vienas tajā iekļautās dziesmas nosaukumu. Jācer, ka nebūs vēl noguruši, jo aktīvi koncertējuši visu pagājušo gadu un pēc triju mēnešu atelpas gadu mijā no marta līdz augustam atkal viss ir intensīvi saplānots.

Koncerts

The Prodigy

Skonto hallē 16. IV plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā 40–200 eiro 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja