Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vaivode: ja neinvestēsim izglītībā, pēc 30 gadiem Latvijai nebūs pasaulē pazīstamu mūziķu

Pašlaik pasaulē pazīstamākie Latvijas mūziķi, tostarp Elīna Garanča un Andris Nelsons, ir sasnieguši karjeras virsotnes, pateicoties izglītībai, kāda viņos ieguldīta pirms 20 -30 gadiem, tādēļ mūzikas izglītībā jāturpina ieguldīt, lai arī pēc 30 gadiem Latvijai būtu šādi mūziķi, ar ko lepoties, ceturtdien Latvijas tēlam veltītā konferencē sacīja Latvijas Radio 3 Klasika direktore Gunda Vaivode.

"Šobrīd mēs lepojamies ar augļiem, kas sēti pirms 30 gadiem. Ja tagad atslābsim un neinvestēsim mūzikas izglītībā, pēc gadiem 30 vairs šādi nevarēsim teikt, ka mums ir izcili mūziķi pasaulē," sacīja Vaivode.

Viņa norādīja, ka ārzemju presē bieži jautā - kā tas var būt, ka Latvijā ir tik slaveni mūziķi? Atbildot uz šo jautājumu, izglītības nozīmi pasvītrojis arī pats Nelsons, ar kuru Vaivode nesen tikusies Ņujorkā: Latvijā ir izcila muzikālā izglītība - ne tikai skaitliski lielais bērnu mūzikas skolu tīkls, bet arī muzikālā audzināšana skolās.

"Uz jautājumu, ar ko Latvijai lepoties, man atbildēt ir ļoti vienkārši - ar Latvijas mūziķiem un mūziku, kuriem atšķirībā no zinātnes un zālēm, kas diemžēl reizēm aiziet pasaulē ar citas valsts vārdu, vienmēr tomēr ir klāt vārds Latvija, Rīga vai vismaz "dzimis Latvijā"," sacīja Vaivode.

Viņa norādīja, ka bieži dodas "pēc pašlepnuma potes" ārpus Latvijas, lai vērotu latviešu mūziķus uz pasaules lielākajām skatuvēm. "Un tur to var saņemt pārpārēm," viņa piebilda, uzslavas veltot gan Latvijas operdziedātājiem un instrumentālistiem, gan komponistiem - Pēterim Vaskam, Ērikam Ešenvaldam, Mārtiņam Viļumam, Rihardam Dubram un citiem, kuru vārdus pasaulē zina un kuru mūzika ir pieprasīta. "Tehnokrātu pietiek visur pasaulē, arī mūzikā, bet mēs protam būt sirsnīgi, labestīgi, sāpīgi un priecīgi."

"Ešenvalds ir tik pieprasīts, ka nesen pat kļuvis par rezidences komponistu Kembridžā," pastāstīja Vaivode.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja