Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vīrišķīgais ēteriskums. Kontrtenors Jakubs Jozefs Orliņskis sniegs koncertu Rīgā

Poļu kontrtenors Jakubs Jozefs Orliņskis ir mainījis priekšstatu par to, kāda var būt XXI gadsimta operzvaigzne. 1. maijā viņš pirmo reizi uzstāsies Rīgā

Savos trīsdesmit trijos gados Jakubs Jozefs Orliņskis jau ir ļoti veiksmīgs, visā pasaulē pieprasīts un dāsni apbalvots dziedātājs. Dzīvojam laikā, kad kontrtenoru – vīriešu, kuri žilbinoši dzied augstā balsī, – māksla un baroka mūzika piedzīvo renesansi, un šajā nišā Jakubs Jozefs Orliņskis ir unikāla parādība. Tas ir saistīts gan ar viņa muzikālajām dotībām, gan ar tēlu. Šajā tēlā nav nekā neīsta, mārketinga nolūkos konstruēta – pievilcību nav iespējams simulēt.

Breiks piestāv barokam

Protams, Jakubs perfekti zina, kā uzkurināt auditoriju: viņš ir aktīvs sociālajos tīklos un uz skatuves mēdz flirtēt ar publiku, taču viņam tas izdodas viegli, dabiski, rotaļīgi. Viņš ir simpātisks un atlētisks, jaunībā ir nodarbojies ar skeitbordu un joprojām veikli dejo breiku – viņa fiziskās spējas nereti izmanto režisori, tāpēc baroka operu iestudējumos Jakubs mēdz pārsteigt ar dažādiem elpu aizraujošiem trikiem, kas arī dramaturģiski ir visai pamatoti. Kas notiek ar Orfeju? Viņš tā virpuļo, jo ir sajucis prātā pēc mīļotās Eiridikes zaudēšanas. Taču negaidiet, ka mākslinieks dejos breiku 1. maijā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves! Jakubs Jozefs Orliņskis muzicēs kopā ar savu domubiedru poļu pianistu Mihalu Belu, ar kuru savulaik dalījis mazu istabu Ņujorkā, kad studēja Džuljarda skolā, ko ir absolvējis 2017. gadā. Koncertā skanēs Johana Jozefa Fuksa, Henrika Čiža, Henrija Pērsela, Mečislava Karloviča, Stanislava Moņuško un Georga Frīdriha Hendeļa mūzika.

Dziedātājs izpaužas baroka repertuārā (garīgā mūzika un opera) un šad tad arī laikmetīgajā mūzikā. Kā redzams gaidāmā Rīgas koncerta programmā, Jakubs lielu uzmanību velta arī poļu komponistu daiļradei.

Mākslinieka popularitāti ir veicinājuši ierakstu kompānijas Warner Classics/Erato izdotie soloalbumi, kuros Jakubs Jozefs Orliņskis pievēršas nevis baroka hitiem, bet mazāk zināmiem vai vispār nezināmiem XVIII gadsimta darbiem: viņa albumos parasti tiek iekļauti opusi, kuri līdz šim nekad nav tikuši ieskaņoti. Mākslinieka balss ir dzirdama Hendeļa Teodoras un Agripīnas ierakstā (abos darbos – kopā ar mecosoprānu Džoisu Didonato), Antonio Vivaldi Stabat Mater un Warner Classics jaunākajā Gluka operas Orfejs un Eiridike ierakstā, kas iznāks 26. aprīlī (šajā projektā Jakubs Jozefs Orliņskis ir mākslinieciskais vadītājs un ir uzraudzījis visu ieraksta tapšanas procesu).

Jakubs Jozefs Orliņskis ir dzirdams Orfeja lomā nupat iznākušajā Gluka operas Orfejs un Eiridike ierakstā

Balss skan kā klarnete

Jakubs ir dziedājis izrādēs Londonas Karaliskajā operā, Frankfurtes operā, Ņujorkas Metropoles operā, Parīzes Elizejas lauku teātrī, Glaindbornas un Ēksanprovansas festivālā. Viņš vienmēr ir gaidīts uz Londonas Vigmora zāles skatuves – dziedātājs kopā ar orķestri Il Pomo d’Oro 12. septembrī atklās Vigmora zāles 2024./2025. gada sezonu.

No deviņu gadu vecuma Jakubs Varšavā dziedāja amatieru vīru korī, kas specializējies gregoriskajos dziedājumos, bet daudz vairāk viņu interesējis hiphops, skeitbords, parkūrs un citas ielu kultūras izpausmes. Viņš ir bijis Varšavas breika grupas Skill Fanatikz Crew dalībnieks. Dziedot korī, Jakubs atklājis, ka viņa balss ērti jūtas augstajā tesitūrā. Viņš sāka vokālās studijas Friderika Šopēna Mūzikas universitātē Varšavā. Savā maģistra darbā Jakubs ir pētījis dažādus ornamentācijas stilus baroka mūzikā. Pēc tam viņš devās studēt uz Ņujorku.

Muzikalitāte, vokālā tehnika un dziļas zināšanas ir Jakuba Jozefa Orliņska meistarības balsts. Katram kontrtenoram ir sava balss specifika: viens var līdzināties soprānam, cits – mecosoprānam. Poļu dziedātāja balss tiek raksturota kā bagātīgs alts, savukārt prominentais kritiķis Alekss Ross salīdzina Jakuba balss tembru ar klarneti.

"Pat tad, kad Jakubs neveic akrobātiskus trikus operas izrādēs, viņš izstaro muskuļotu vīrišķību, kas ir intriģējošs kontrapunkts viņa balss ēteriskumam," dziedātāju raksturo žurnāls The New Yorker. "Jakuba kontrtenors ir ļoti īpatnējs, jo tā ir zemā alta vīriešu balss, ko viņš savieno ar krūšu reģistru, tāpēc izklausās ļoti vīrišķīgi," par savu skatuves partneri saka pianists Mihals Bels. "Viņa balsij piemīt tīrība, dzidrums un jutekliskums, kā arī spēja mierināt un veicināt empātiju. Tā ir balss, kas aizkustina," skaidro Jakuba Jozefa Orliņska vokālā pedagoģe Edīte Vīnsa, pie kuras viņš ir studējis Džuljarda skolā.

Jakubs Jozefs Orliņskis 
Latvijas Nacionālajā operā 1.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 50–130

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja