Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Visā Latvijā izskanēs Operetes teātra multimediāla monoopera Valentīna par Valentīnas Freimanes mīlestību un dzīvi

Sestdien, 26. oktobrī, plkst. 18.00 Jelgavas Kultūras namā, pirmdien, 28. oktobrī, plkst. 19.00 Liepājas teātrī, trešdien, 30. oktobrī, plkst. 19.00 Ogres novada Kultūras centrā un piektdien, 1. novembrī, plkst. 19.00 Kultūras centrā Ulbrokas pērle izskanēs komponista Artura Maskata multimediālā monoopera Valentīna, kas stāsta par Latvijas kultūras leģendu – kinozinātnieci Valentīnu Freimani, informēja operetes veidotāji

Titullomu šajā Operetes teātra iestudējumā atveidos operdīva Sonora Vaice (soprāns), kura ir arī izrādes režisore.

Operas Valentīna pēc Valentīnas Freimanes autobiogrāfiskā romāna Ardievu, Atlantīda! vēsturiskā pasaules pirmizrāde 2014. gadā kļuva par vienu no nozīmīgākajiem Rīgas – Eiropas Kultūras galvaspilsētas gada pasākumiem. Valentīnas viesizrāde Berlīnes Vācu operā tika iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā. Šogad oktobrī un novembrī Latvijas klausītājiem būs iespēja iegrimt šīs operas jaunā versijā, pilnformāta operas pārlikumā multimediālas monooperas formā Sonoras Vaices režijā, kurā krāšņam simfoniskajam orķestrim radītās partitūras ir transformētas trio sastāvam un vienīgā dziedošā aktrise uz skatuves ir Vaice. Visai sarežģīti, neparasti un daudzpusīgi ir Sonoras Vaices skatuves partneru – vijolnieka Gidona Grīnberga, akordeonistes Initas Āboliņas un pianista Māra Žagara – uzdevumi. Kā izpildītājmākslinieki uz skatuves viņi ne tikai spēlē, bet arī aktieriski veido tēlus: Gidons Grīnbergs – Valentīnas mīļoto vīru Dimu, kurš tiek nošauts, Inita Āboliņa atveido Elzu, kuras sirdī cīnās sāncensība, sirdsapziņa un līdzcietība, pārvarot greizsirdību un uzvarot izdevību atriebties Valentīnai, pianists Māris Žagars – krievu zaldātu.

“Valentīnas Freimanes dzīve bija milzīgs vērtību un cilvēcības kopums. Ja mēs vairāk iedziļinātos un izprastu šādu dzīvesgudru personību dzīvi, pasaulē beigtos kari,” uzskata operdīva Sonora Vaice, kura šajā uzvedumā izdzīvos Valentīnas mīlas stāstu, kura varone ir apveltīta ar siltu, vitālu un asprātīgu cilvēcisko būtību, neskatoties uz piedzīvoto un pārdzīvoto. Sonoras Vaices atveidotā Valentīna ir emocionāli piepildīta un patiesa. Viņa atveido plašu tēlu loku: titulvaroni Valentīnu, kuras vokālajā partijā ir gan raksturīga ebreju Lieldienu dziesma, gan augstās soprāna notis, un citas – ne tikai sieviešu (Valentīnas māte, dzīves baudītāja Elza, dievbijīgā sirmmāmiņa Alma), bet arī vīriešu lomas (Vecais saimnieks, Valdis, Doktors).

Valentīnas Freimanes liktenis atspoguļo laikmeta stūrakmeņus – no varones personiskajiem saulainās bērnības piedzīvojumiem līdz ļoti sarežģītajam laikam. Valentīnas dzīve bijusi piepildīta ar mīlestību, kas brīnišķīgi atspoguļota Artura Maskata mūzikā. Valentīnas Freimanes bērnība ritējusi starp Rīgu un Berlīni, kur viņas tēvs bija UFA kinostudijas jurists, bet māte – apburoša sabiedrības dāma, ap kuru pulcējas tā laika kino pasaules zieds. Viņa pati stāstīja, ka ir laimīga, jo savām acīm nav redzējusi nekādas šausmas. Tās viņai it kā slīdējušas garām, ja neskaita uzlidojumus, ko piedzīvoja, uzturēdamās namu augšējos dzīvokļos: citi bija pagrabos, bet viņa – tuvāk debesīm.

Mīlestības tēmu izrādē paspilgtina Artura Maskata mūzika, kurā ieskanas arī komponista iemīļotais tango, kurus Vaice papildina ar stepa deju. “Man bija tā laime un gods pazīt Valentīnu personīgi, iedvesmoties no viņas ideāliem un uzskatiem par cilvēka cienīgu dzīvi. Viņa bija īsts renesanses cilvēks ar milzīgu gara bagātību, enciklopēdiskām zināšanām un dvēseles viedumu. Tieši tādēļ ļoti priecājos, ka par Valentīnu domāsim atkal, skatoties šī darba jauno muzikālo skatuves versiju,” stāsta Maskats, “Paldies visiem, visiem, kuri strādāja ar degsmi un kaut ko tik vienreizēji neparastu izveidoja!”

“Es novēlu skatītājiem izjust pašu galveno esenci – Valentīna nekad nepazaudēja sevi, lai arī kādas grūtības dzīvē bijušas. Viņa vienmēr taisni un nelokāmi gāja tālāk, cīnījās un nezaudēja nedz dzīves skaistuma izjūtu, nedz vēlmi rādīt skaistas lietas – un to es novēlu arī ikvienam skatītājam, kurš atnāks noskatīties šo fantastisko monooperu,” – novēl uzņēmējs Aleksandrs Gurvičs, Valentīnas mazdēls un izrādes tapšanas atbalstītājs.

Izrādē piedalās Sonora Vaice (soprāns), Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons) un Māris Žagars (klavieres). To veidojuši: režisore Sonora Vaice, horeogrāfe Ieva Kemlere, kostīmu māksliniece Antra Hanna Elerta, multimediju māksliniece-scenogrāfe Ineta Sipunova, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, grima māksliniece Liāna Repule, mākslinieciskā direktore Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Aktieru balsis audio ierakstā – aktieri Zigurds Neimanis, Egils Melbārdis, Kārlis Rūtentāls, Gidons Grīnbergs. Video tēli – Ģirts Ķesteris, Sonora Vaice, Aivars Krancmanis, Māris Pūris, Henrijs Kozlovskis, Gidons Grīnbergs, akadēmisko mūžorganizāciju deju kopas Marmale pārstāvji un citi. Audio vokāls – Iveta Apine, Agnese Pauniņa, Dace Strautmane, Inga Martinsone, Kārlis Rūtentāls, Rūdolfs Bacāns, Vitālijs Stankevičs, Pēteris Vaickovskis. Kormeistars – Kārlis Rūtentāls.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzē www.bilesuparadize.lv

Vairāk - www.operetesteatris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja