Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cits gadsimts, cita galaktika. Grupas Carnival Youth albuma Naivais ku-kū recenzija

Grupa Carnival Youth albumā Naivais ku-kū piedāvā savas Imanta Kalniņa un Raimonda Paula kinomelodiju versijas

Apvienība Carnival Youth līdz šim jau ierakstījusi trīs oriģinālmūzikas albumus angļu valodā, ar kuru repertuāru mēģina atrast klausītājus arī ārzemēs, un vienu – ar pašu dziesmām latviski (Vienā vilcienā, 2017), bet 2021. gadā apceļojusi Latvijas pilis un muižas ar mūsu kinoklasikas dziesmu kaverversijām, kuru ieraksti nu apkopoti albumā Naivais ku-kū.

Grupas nosaukums Carnival Youth it kā pats par sevi brīdina, ka pret karnevāliem jeb iejušanos citos tēlos šiem puišiem nav nekādu iebildumu. Jau iepriekšējo albumu tapšanas gaitā viņi meklējuši pagātnes jeb mūžības pieskārienu, gan veidojot ierakstu ar Igaunijā atrastu vecu analogo pulti, gan savulaik izmantojot tādu pašu basģitāru, kādu bītlos spēlējis Pols Makartnijs, bet pēdējā albumā Good Luck izmantojot tādus sintezatoru tembrus un virpuļus, kuros klausoties arī pieredzējušam mūzikas baudītājam skudriņas skrien pa ķermeni. Tomēr neviena dziesma Carnival Youth izpildījumā (izņemot pirmo hitu Never Have Enough) līdz šim nav izpelnījusies tādu vietējās publikas atzinību kā Imanta Kalniņa Dzeguzes balss jaunā versija, kas saņēma arī Electrum 2020. gada dziesmas balvu Zelta mikrofonā

Protams, cilvēkiem, kuri labi pazīst šīs dziesmas līdzšinējos izpildījumus – Jura Strengas sešdesmitajos filmā Elpojiet dziļi, grupas Menuets koncertos un albumā ar tādu pašu nosaukumu septiņdesmitajos, Gvido Lingas deviņdesmitajos albumā Pilsētā, kurā piedzimst vējš –, ir radies savs viedoklis par to, kā tai "vajadzētu" skanēt.  

Tas sākās Kannās

2018. gadā grupa Carnival Youth savas Eiropas turnejas laikā tika uzaicināta uzspēlēt Kannu kinofestivālā gabalu no Rolanda Kalniņa filmas Elpojiet dziļi, kas tika iekļauta kinoklasikas programmā. "Mēs to jau bijām kaut kad spēlējuši, bet pilnīgi citādā – alternatīvākā – versijā. Kannās, viesnīcas numuriņā ātri samēģinot dziesmu, radījām to formu, kāda tika ierakstīta un tagad tiek spēlēta. Savā pieejā šai dziesmai vairāk balstījāmies uz oriģinālo filmas, nevis tautā vairāk pazīstamo Menueta versiju. Caur Kannu festivāla prizmu atklājām, ka ir kinodziesmas, kas tiek daudz spēlētas, aizmirstot to pirmatnējo skanējumu. Mums radās interese ķerties tām klāt un piedāvāt jauniešiem, kas nav dzirdējuši pilnīgi neko no tām. Apzināmies, ka tas nav nekas jauns un tiek darīts visās malās, bet mēs centāmies pēc tīrākās sirdsapziņas atsvaidzināt un aktualizēt vecās labās dziesmas, kas soļo cauri desmitgadēm, un ielikt tajās kaverversijās dažādus tembrus un ritma zīmējumus, mūsu mūzikas influences no rietumu indie, ko esam klausījušies un jutuši. Jo to dziesmu pamats izklausās ļoti laikmetīgs vienmēr, un es pieļauju, ka tas ir, pateicoties spēcīgajam rokrakstam melodiju virpināšanā. It kā sarežģīti, bet tai pašā laikā viegli plūstoši. Līdzīgi kā laikabiedri bītli, kuru dziesmas skan ļoti vienkārši, bet, kad ķeries klāt, saproti, ka tur īstenībā ir baigā matemātika un ļoti lielu lomu spēlē arī tekstu avoti. Mums notiek pavisam citādi, jo dziesmas rodas lielākoties džemojot," par pieķeršanos šai programmai pēc Dzeguzes balss jaunajiem panākumiem 2020. gadā stāstīja Carnival Youth dalībnieks Roberts Vanags.

Mūsdienu valodā

2021. gada nogalē izdotajā albumā Naivais ku-kū skan lielākoties Imanta Kalniņa un Raimonda Paula labi pazīstamās kinodziesmas, bet ir arī trīs šo pašu autoru instrumentālie skaņdarbi – tēmas no filmām Emīla nedarbi, Ilgais ceļš kāpās un Pūt, vējiņi!. Dziesmai To meitiņ’ šodien glabā skarbajam tekstam un savam rokenrola vētru skartajam tēlam atbilstošu izcilu versiju gandrīz pirms divdesmit gadiem ir piedāvājis Dzelzs vilks, savukārt Carnival Youth tā ir kļuvusi par pozitīvu mūsdienīgu popdziesmu, bet Bruno Ojas oriģinālā diezgan histēriskā nelatvieša izloksnē izpildītā dziesma Kur tu biji jaunajā versijā vairāk izceļ melodijas skaistumu, kas iepriekš nebija priekšplānā. 

Dziesma nenosalst piedzīvojusi melodiskas improvizācijas piedziedājumā, Ceļa dziesmiņa, Viņi dejoja vienu vasaru un Ances romance par visiem simt procentiem pārtapušas mūsdienīgos indie hitos. Albumam pievienotajā grāmatiņā grupas mūziķi stāsta par šīm dziesmām no cita gadsimta vai pat citas galaktikas un melnbaltās fotogrāfijās iejūtas tēlos, ko savām acīm redzējuši tikai senās bildēs un kino. Protams, tautā jau iemīļotu melodiju izmantošana savā repertuārā uzreiz pievērš uzmanību, turklāt šo dziesmu "pārtulkošana" mūsdienu mūzikas valodā, visticamāk, uzrunās arī gados jaunākus cilvēkus, kas ir lielākā daļa grupas auditorijas un kam tik vecas dziesmas var būt arī nekad nedzirdēti jaunumi. Vai šie ieraksti spēs dzīvot tik ilgi kā oriģināli? Atbildi uz šo jautājumu sniegs tikai laiks.

Albums Naivais ku-kū ir pieejams gan straumēšanas platformās, gan CD formātā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja